Dia Mundial del Teatre marcat per les sales buides i les pèrdues econòmiques
- TEMA:
- Coronavirus
Avui és el Dia Mundial del Teatre. En l'entorn de les arts escèniques l'efemèride es viu com una crisi sense precedents de la qual serà molt difícil recuperar-se. Tot i les enormes pèrdues i els professionals que s'han quedat sense feina, hi ha la ferma voluntat de lluitar per sortir del pou.
Amb totes les sales del país tancades per la pandèmia del coronavirus, la celebració d'enguany està marcada per una incertesa en el sector.
En aquest sentit, l'Associació d'Actors i Directors Professionals publica un manifest on denuncia que la situació actual posa en evidència que "fa molt de temps que es pateixen unes retallades i una inseguretat preocupants" i es pregunta què passarà quan es torni a la normalitat:
"No podem tornar amb les mateixes precarietats que coneixem tots i totes des de fa temps i que la situació d'emergència que estem vivint ha posat en evidència."
També des d'ADETCA, l'Associació d'Empresaris Teatrals, s'ha difós un vídeo amb text i veu de Joan Pera. Lluny dels actes públics d'altres anys, l'actor ha llegit des de casa un text emotiu que reconeix la duresa del moment i assumeix que "aquest silenci forçat és dur".
"Per actors veterans com jo, que ens condemnin a fer de senyor gran en situació de risc, a punt d'agafar un virus maleït... Aquest paper mai el sabrem fer".
A més, el Dia Mundial arriba envoltat d'ERTOs que afecten, per exemple, la Sala Beckett, el Maldà, el Tantarantana, La Perla 29 o totes les sales del grup Focus: Romea, Goya, la Villarroel i Condal.
A això hi afegim que, segons la Unió d'Actors i Actrius, es compten unes pèrdues de més de 6 milions d'euros en el cas dels intèrprets, un 23% dels quals estaven treballant i s'han quedat sense feina.
Escenaris virtuals
Al mateix temps, aquesta situació ha impulsat les iniciatives que aposten pel teleteatre. Seria el cas de la iniciativa #Teatreacasa, de les obres del Grup Focus, també la d'#ElLiceuACasa, per apropar l'òpera i la música clàssica a la població, i la proposta del Teatre Lliure, que aquest divendres, compartirà 'Jane Eyre: una biografia', dirigida per Carme Portaceli, al seu canal de YouTube.
El futur incert de la cultura
Cal recordar que fa poc més de quinze dies que la plataforma Actua Cultura tornava a reclamar que un 2% dels pressupostos de la Generalitat es destinessin a la cultura. Però, amb el tomb de la situació, ara reclamen unitàriament ajudes específiques que vagin més enllà de les que ja s'han aprovat en la línia de concedir crèdits tous perquè es pugui fer front als pagaments immediats.
I és que no només el teatre, sinó tota la cultura s'ha vist afectada per aquesta pandèmia. Un altre exemple seria el de la música en viu.
Es calcula que, a tot Espanya, circularien 4.400 milions d'euros menys a l'economia. Un desastre que afectaria milers de treballadors, i els músics catalans, que preveuen pèrdues de 5 milions i una caiguda dràstica dels drets d'autor.
A Catalunya, es calcula que del març al juny s'hauran suspès prop de 3.500 concerts i es deixaran de facturar 18 milions d'euros i que més de la meitat dels treballadors directes quedaran afectats per ERTOs.
Però, si el tancament s'allargués fins al setembre, es cancel·larien 7.500 concerts i la facturació cauria gairebé 100 milions. Per això, el sector reclama ajudes al govern, i als ajuntaments, que no desviïn els diners que volien destinar a la cultura.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Teatre Cultura