Dia Mundial del Videojoc: del seu naixement al Japó a conquerir les cases de tot el món
Els canvis en el seu consum han restat importància a les grans marques i ara és el contingut del videojoc el que marca el ritme
Aquest dissabte és el Dia Mundial del Videojoc. Una indústria que va començar al Japó als anys setanta i que avui dia està més present que mai a les pantalles de les cases.
Un dels precursors dels videojocs moderns i que va ajudar a expandir la indústria del sector és el mític Space Invaders. Dissenyat per Toshihiro Nishikado i fabricat i venut inicialment per Taito, és un dels videojocs més importants de la història.
El seu objectiu és eliminar alienígenes amb un canyó làser i obtenir la quantitat més gran de punts possible.
L'èxit d'aquest llegendari videojoc va ser tan gran, que després de publicar-se al Japó, l'any 1978, va afectar l'índex Nikkei de la borsa nipona i va obligar el govern japonès a quadruplicar la producció de monedes de iens, ja que s'utilitzaven a les sales de videojocs per jugar amb aquesta màquina i estaven desapareixent.
Naixia un nou negoci i una nova indústria. I és que gairebé 50 anys més tard, el videojoc està més present que mai als mòbils i a les pantalles grans de les cases.
Un present en què el contingut mou el sector
D'aquí pocs mesos apareixeran dues consoles noves: la PlayStation5 de Sony i la nova Xbox de Microsoft. De totes maneres, aquests actors, les marques, ja no són tan importants com abans -amb el permís de Nintendo. Ara el videojoc, és a dir, el contingut, és el que marca el ritme.
Un exemple és el Fortnite, amb les seves diferents temporades, emulant les sèries de televisió.
Els videojocs els fan equips de persones integrades en grans estudis multinacionals o petites empreses, de vegades amb menys de cinc persones.
Catalunya lidera la indústria del videojoc a l'estat espanyol, amb un 53% de la facturació. Amb menys de 200 empreses, la majoria de les quals tenen menys de 10 anys de vida.
Un sector en què les dones volen fer sentir la seva veu
La presència de les dones en la indústria del videojoc representa menys del 20% de l'ocupació a Catalunya. Encara que la majoria d'empreses tenen polítiques per facilitar la incorporació de les dones, moltes encara tenen dificultats per trobar candidates.
Per això, apareixen amb força iniciatives com FemDevs, una associació de dones professionals de la indústria del videojoc que vol potenciar la veu de la dona a la indústria.
I ho vol fer en tots els sentits, ja que la presència de dones en el procés de desenvolupament fa que el videojoc s'aparti de la masculinitat i el masclisme que sempre hi han predominat.
Videojocs com els de la saga The Last of Us ha creat, per exemple, l'Abby. Un personatge femení, no submís i considerat com un dels més moderns, inspiradors i realistes.
- ARXIVAT A:
- VideojocsTecnologia