Les rondes de Barcelona han recuperat el volum de trànsit prepandèmia (CCMA)

Dia sense Cotxes amb els accessos a Barcelona plens i amb retencions prepandèmia

Talls de circulació a molts carrers amb més de quaranta activitats per conscienciar de la necessitat d'una mobilitat sostenible a favor de la salut i el medi ambient
Actualitzat
TEMA:
Mobilitat

Conscienciar de l'ús del vehicle de motor, de cotxes i motos, a la ciutat és l'objectiu, un any més, com cada 22 de setembre, del Dia Mundial sense Cotxes. Després del confinament del 2020, que va fer caure la circulació en la mateixa proporció que la contaminació a les ciutats, a Barcelona aquest setembre ja s'han recuperat els nivells de trànsit d'abans de la pandèmia, segons les últimes dades de mobilitat urbana. Aquest matí els accessos estaven col·lapsats i amb retencions, com cada dia des l'inici de curs.

Amb la idea que, almenys per un dia, els ciutadans deixin el cotxe i optin per mitjans de transport més sostenibles i col·lectius, aquest dimecres a Barcelona s'organitzaran més d'una quarantena d'activitats, com tallers, exposicions, circuits infantils amb bicicleta, balls en línia, zumba i xerrades, entre d'altres.

A Barcelona s'ha tret carrils als cotxes en molts carrers arran de la pandèmia (ACN/Blanca Blay)

La Via Laietana serà un dels escenaris principals però també es tallarà la circulació en altres carrers com l'avinguda Meridiana, el carrer del Consell de Cent, el de Felip II o el de Calàbria. Alguns dels talls es faran 30 minuts abans de començar les activitats.

Durant tot el dia hi haurà talls de trànsit locals i la Guàrdia Urbana farà desviaments per minimitzar les afectacions. També algunes línies de transport públic quedaran afectades.

Una activitat del dia sense cotxes del 2019 a Barcelona (ACN/Miquel Codolar)

L'objectiu de l'Ajuntament de Barcelona és treure espai als cotxes i les motos per donar més espai als vianants i als barris, i minimitzar els greus danys al medi ambient i a la salut (contaminació aèria i acústica) que produeix a gran escala.

El Dia sense Cotxes s'emmarca dintre de la Setmana Europea de la Mobilitat que aquest any es fa del 16 al 22 de setembre amb el lema "Fes salut. Mou-te de manera sostenible" i amb la temàtica "Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible", per incidir en quatre qüestions: la salut mental i la salut física, la seguretat i la resposta davant la Covid-19. En aquest context, a Barcelona el dia 17 es va fer el Park(ing)Day, que consistia a substituir amb altres usos, lúdics, artístics o de lleure, les zones d'aparcament de la ciutat.

L'origen de la data es remunta a la crisi del petroli de l'any 1973, on la preocupació pel subministrament de petroli va impulsar a diversos governs europeus la idea de deixar el cotxe aparcat i promoure mitjans de transport més eficients.

 

ARXIVAT A:
Mobilitat Trànsit Medi ambient Crisi climàtica Sostenibilitat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut