L'11 de Setembre del 2022, amb les dones com a protagonistes
- TEMA:
- 11S
L'acte institucional de la Diada de l'11 de Setembre d'enguany vol reivindicar les dones que han contribuït a escriure la crònica de Catalunya des del 1714 i que sovint han estat "minimitzades i silenciades".
Ho ha explicat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, aquest dijous, en presentar el cartell i els actes de la Diada del 2022, que començaran el pròxim 7 de setembre, amb l'entrega de les Medalles d'Or de la Generalitat a la il·lustradora Roser Capdevila i a l'empresari Antoni Vila Casas i acabaran el divendres 16 de setembre amb l'últim acte institucional als jardins de la delegació del govern a Madrid.
Aquests són els principals actes previstos entorn aquest 11 de Setembre:
El cartell de la Diada
"Respira fort, que l'aire és teu!", "Trepitja ferm, que el lloc és teu!" i "Parla ben clar, que el mot és teu!" són les tres frases triades per al cartell de la Diada d'enguany.
Un cartell que reprodueix versos del poema "Endavant!" de Joana Raspall i que per primera vegada s'ha escollit a partir d'un concurs públic que ha guanyat l'estudi 131.
La proposta "vol honorar la feina de totes aquelles persones que ens han precedit, tant en el camp cultural com en la reivindicació política i social" i recordar la figura de l'escriptora i lexicòloga Joana Raspall, molt popular per la seva obra poètica infantil i per a adults i per les seves obres de teatre, contes i novel·les.
Les Medalles d'Or de la Generalitat
S'entregaran el dimecres 7 de setembre, a les 20.30 hores, al Parc dels Colors de Mollet del Vallès, i donaran el tret de sortida als actes institucionals d'enguany.
La màxima distinció del país recau, aquest any, en la il·lustradora Roser Capdevila i Valls, autora de més de 400 obres i mare dels populars personatges infantils les Tres Bessones, i a l'empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas.
La Medalla d'Honor del Parlament
L'acte de lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament es farà el dijous 8 de setembre, a les 18.00, a l'auditori de la cambra.
La màxima distinció del Parlament s'ha atorgat aquest any a la cantant Núria Feliu i al músic i escriptor Pau Riba a títol pòstum, i als pedagogs Joaquim Arenas i Margarida Muset, primers responsables del Servei d'Ensenyament del Català, creat el 1978 i principal òrgan impulsor dels programes d'immersió lingüística a les escoles de Catalunya.
Jornades festives al Parlament
De fet, el dissabte 10 i el diumenge 11 de setembre el Parlament organitza dues jornades festives per commemorar la Diada i el 90è aniversari de la institució.
La celebració inclou dues jornades de portes obertes (d'onze del matí a nou del vespre dissabte i d'onze del matí a sis de la tarda diumenge) i una celebració popular a les portes del Palau, oberta a la ciutadania.
Davant la façana del Parlament s'hi instal·larà un escenari on es faran diverses actuacions, com ara una ballada de sardanes, gegants i bastoners, i també concerts de talents joves. Hi haurà també una zona per menjar i beure, en què food-trucks d'operadors locals oferiran productes de proximitat els dos dies.
El discurs del president, des de les ruïnes d'Empúries
El missatge institucional del president Pere Aragonès amb motiu de la Diada serà a les 21.00 de la vigília de la Diada, des del fòrum romà d'Empúries, a l'Escala, i serà retransmès per TV3 i Catalunya Ràdio.
Ofrena al monument de Rafael Casanova
A les 9.00 del matí de l'11 de setembre comença la tradicional ofrena floral del Govern, el Parlament, els partits i les entitats davant el monument de Rafael Casanova de Barcelona.
Portes obertes al Palau de la Generalitat
Hi haurà dos dies amb jornada de portes obertes a la Generalitat. Seran el dissabte 10 de setembre, de 10.00 a 21.00; i el diumenge 11 de setembre, de 10.00 a 17.00. Per poder accedir al Palau cal registrar-se prèviament.
El recorregut inclou diferents estances del Palau i el Saló Sant Jordi, on es podrà veure la catifa de flors que la Federació Catalana de Catifaires dissenya cada any amb motiu de la Diada.
Jornada castellera, cercaviles i gegants
Diverses colles aixecaran castells el diumenge 11 de setembre.
A Barcelona, els Capgrossos de Mataró, els Minyons de Terrassa i la Jove de Barcelona ho faran al Born a les 11.30, i els Castellers de Sants, els de la Vila de Gràcia i els Bordegassos de Vilanova ho faran al migdia, a tocar del monument a Rafael Casanova.
A Tarragona, les quatre colles de la ciutat actuaran juntes al pla de la seu, a les 12.00.
A Girona hi ha cercavila amb capgrossos i gegants al migdia a la plaça Pere Calders, sardanes a la tarda a la plaça del Vi i castell de focs a la nit.
I a Lleida també hi haurà ballada de sardanes i un concert al vespre de la Banda Municipal.
Els concerts de la Festa per la Llibertat
Els actes de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural començaran a les 10.30 del matí al passeig Lluís Companys de Barcelona i duraran tot el dia.
Es tracta "d'una gran jornada reivindicativa i festiva" que arriba a la 20a edició i que inclou un espai de fira per a entitats, tallers, un acte polític i diversos concerts, a partir del migdia.
Hi actuaran alguns dels concursants del programa "Eufòria" de TV3 --l'Edu Esteve, la Llum, l'Estela i en Joan Liaño, a les 13.00h-- i, a la tarda, els grups Els Pets (18.30) i Roba Estesa (20.00) i el cantant Lildami (21.30).
La manifestació de la Diada, convocada per l'ANC
La manifestació està centralitzada a Barcelona. La convoca l'ANC, amb el suport d'Òmnium Cultural i d'altres entitats i partits independentistes i té com a lema: "Tornem-hi per vèncer: Independència!"
Es tracta d'una marxa que engegarà a les 17.14 i que anirà de l'avinguda del Paral·lel fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'Estació de França.
L'entitat ha previst 10 trams o punts de trobada per repartir els manifestants i ha mobilitzat desenes d'autocars per arribar a la manifestació des de diferents punts de Catalunya.
La samarreta d'aquest any és negra i, segons l'entitat, "simbolitza la lluita i la no-rendició".
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha confirmat aquest divendres que no anirà a la manifestació convocada per l'ANC.
A banda de la marxa de l'ANC, també hi ha una altra manifestació convocada a Barcelona per entitats independentistes com la CUP, el SEPC o Arran. La convocatòria és a les 18.30 a la plaça d'Urquinaona.
L'acte institucional està dedicat a les dones
L'acte institucional de la Diada organitzat per la Generalitat i el Parlament repassarà alguns episodis rellevants de la història de Catalunya des del 1714 i se centrarà en el paper de les dones "que han contribuït a escriure la crònica" del país.
Serà a les 22.00 de la nit de l'11 de setembre, des de les Torres de Puig i Cadafalch, a Montjuïc.
Actes a les delegacions del govern
Del 10 al 16 de setembre es faran actes a les diverses delegacions del govern de la Generalitat, amb motiu de la Diada.