Diàleg i unitat: el missatge dels presos en el retorn al Parlament
- TEMA:
- Article 155
Imatge sense precedents aquest dimarts al Parlament: els compareixents davant d'una comissió parlamentària arribant conduïts per la policia. En una sessió que ha durat més de deu hores, el vicepresident i cinc consellers del govern de l'1-O han tornat a la cambra catalana per declarar a la comissió d'investigació sobre l'article 155.
Feia 823 dies que Junqueras, Turull, Romeva, Forn, Rull i Bassa no coincidien al Parlament, des del 27 d'octubre de 2017, quan es va declarar la independència. Aquell mateix dia, poques hores més tard, el Senat aprovava l'aplicació de l'article 155 i el govern espanyol destituïa tots els consellers dels seus càrrecs.
Els sis polítics independentistes, condemnats per sedició a penes d'entre 10 i 13 anys de presó, han reivindicat el diàleg i han demanat unitat, l'endemà de l'enfrontament entre JxCat i ERC per la retirada de l'escó de Torra.
El més contundent ha estat Jordi Turull:
"Si volen que l'estada tancats a la cel·la ens sigui més feliç, episodis com el d'ahir, sisplau, no els facin."
De Lledoners i Puig de les Basses, al Parlament
Poc després de dos quarts de vuit del matí, la comitiva amb Junqueras, Rull, Turull, Forn i Romeva ha sortit de la presó de Lledoners. Dolors Bassa ho ha fet des de Puig de les Basses.
L'exconsellera de Treball i Afers Socials ha estat la primera a arribar a la Ciutadella, cap a dos quarts de nou del matí. Deu minuts més tard ho han fet els altres presos. Tots han entrat flanquejats per agents dels Mossos d'Esquadra de paisà i enmig d'una expectació mediàtica similar als dies més intensos del procés sobiranista.
A la cambra catalana els esperaven el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent. L'endemà del dur enfrontament per la retirada de l'escó a Torra, la compareixença dels presos ha significat una treva entre els dos socis de govern.
Entre aplaudiments i crits de "Llibertat", agents dels Mossos han conduït els presos als despatxos del president del Parlament, on han esperat que els toqués intervenir a la comissió.
Al llarg de la jornada, cadascun d'ells ha pogut estar amb un màxim de cinc acompanyants que han escollit. Tots lluïen a la solapa la insígnia de conseller i han comparegut a la comissió al costat dels seus successors al capdavant dels departaments que van ocupar fins a l'octubre de 2017.
Junqueras: "La presó és un pas més del camí cap a la llibertat"
El primer a comparèixer ha estat l'exvicepresident Oriol Junqueras, que ha assegurat que la presó és un pas més "en el camí cap a la llibertat" i ha fet una defensa aferrissada del diàleg:
"Oferim la possibilitat d'establir taules de negociació a tort i a dret. Tantes com calgui. Amb tothom que tingui ganes de parlar. Gairebé, si m'ho permeteu, també amb aquells que no en tinguin gaires, de ganes de parlar. Però, potser encara que no en tinguin gaires, descobriran que parlar és bo, que dialogar és bo, que negociar és bo. Des de la voluntat d'establir diàleg amb tothom. També, o especialment, amb aquells que han aplaudit de manera més entusiasta la repressió."
Responent a Ciutadans, el líder d'Esquerra ha negat que el procés hagi pogut dividir i trencar famílies:
"A mi no em poden parlar de trencar famílies, quan jo avui no podré veure els meus fills."
Moments de tensió amb Ciutadans
El moment de més tensió del dia ha estat quan la portaveu de Ciutadans a la cambra, Lorena Roldán, ha retret a Junqueras que no hagi demanat perdó.
"Tenia una gran oportunitat de demanar perdó, de dir que es van equivocar i, sobretot, de comprometre's a retornar aquests diners que havien d'anar a parar a les urgències, a les prioritats i necessitats dels catalans, però vostès una altra vegada els van gastar en si mateixos i en els seus objectius."
Els representants de la formació taronja, que fins ara no havien participat en cap sessió de la comissió, s'han aixecat i han abandonat la sala abans que l'exvicepresident els respongués.
"Ara se'n van? Ara que començàvem a dialogar?", els ha retret irònicament Junqueras.
Com és habitual, no hi eren ni el PP ni el PSC, que no assisteixen a les sessions d'aquesta comissió. En un comunicat, els socialistes han dit que la comissió és "un espai de propaganda independentista":
"S'ha perdut una altra ocasió per reconèixer errors, fer autocrítica i apostar decididament per refer ponts i pel diàleg."
El PSC creu que l'aplicació del 155 va ser "imprescindible per restablir l'ordre constitucional" després que la declaració d'independència "situés les institucions fora de la llei, obviant més de la meitat de ciutadanes i ciutadans de Catalunya".
Des del PP, Alejandro Fernández ha considerat que l'objectiu de les compareixences d'aquest dimarts era "tapar l'espectacle" del ple de dilluns i "blanquejar" els condemnats pel Suprem:
Pel que fa a la resta de grups, independentistes i comuns han agraït la presència dels presos a la comissió i han denunciat la seva situació.
Catalunya en Comú-Podem, però, també ha qüestionat la declaració d'independència. Ho ha dit el diputat Marc Parés a Jordi Turull:
"No podem obviar que el govern del qual vostè formava part, quan va proclamar la declaració unilateral d'independència, també va tirar pel dret."
Turull fa una crida a refer la unitat
Després de Junqueras ha intervingut Jordi Turull, que ha demanat "recuperar l'esperit d'anar tots a l'una de veritat". L'exconseller de la Presidència ha apostat per continuar el projecte independentista, "encara que això suposi sacrificis per a alguns". A més, ha apostat pel diàleg, sempre que sigui "real" i no per "marejar la perdiu".
En la primera vegada que trepitjava el Parlament després de la seva investidura fallida, el 22 de març del 2018, Turull ha retret a JxCat i ERC que els ciutadans independentistes "no estan entenent res" i ha fet una crida a refer la unitat "de portes endins" i no a través de compareixences de premsa:
"A més de plantar cara quan es vol apartar un càrrec electe, sobretot no oblidin per a què han estat escollits. Deixem l'orgull i agafem la bandera de la llibertat i la dignitat."
Turull, que ha intervingut quan els diputats de Ciutadans ja eren fora de la sala, ha estat molt dur amb els dirigents del partit taronja, a qui ha titllat de "maleducats i covards".
Romeva: "No hem guanyat, però ells tampoc"
Per la seva banda, Raül Romeva ha dit que, més de dos anys després de la declaració d'independència i la suspensió de l'autonomia, l'independentisme no ha "guanyat", però l'espanyolisme, "tampoc".
En la seva intervenció, Romeva ha qualificat el 155 com "el major error polític de la democràcia":
"Els que aplicant el 155 van pensar que ens tancaríem en la nostra petxina es van equivocar. Aquí seguim. Sabem que el camí no és indolor, però també és un camí irreversible."
Romeva, que ha defensat la feina de les delegacions catalanes a l'exterior, ha defensat que, "quan un no té capacitat per imposar-se a l'altre sol, s'ha de passar al diàleg i a intentar arribar a acords".
"Com a demòcrata i republicà sempre se'm trobarà en tots els espais que comportin parlar, dialogar, treballar per acords, ja siguin fàcils o difícils."
Forn demana abandonar "partidismes"
Després d'una pausa al migdia, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha demanat els partits independentistes que abandonin "els partidismes i el tacticisme":
"Fa 27 mesos que soc a la presó i em sento amb el dret i l'obligació de reclamar que tornem a posar el país i la gent al centre del debat polític, que abandonem les estratègies partidistes i el tacticisme."
En una de les compareixences que s'ha cenyit més a la temàtica de la comissió, Forn ha dit que els efectes a la conselleria van ser "de gran abast" i van deixar "una de les àrees més sensibles de la Generalitat sense cap tipus de lideratge polític".
Segons l'exconseller d'Interior, l'Estat va "escapçar de ple" el departament per "intentar desprestigiar" els Mossos arran de la gestió que van fer dels atemptats del 17 d'agost.
Responent a les preguntes sobre l'1 d'octubre, Forn ha dit: "Les aspiracions que nosaltres teníem són les que jo continuo tenint" i "l'objectiu final és exactament el mateix". En aquest sentit, ha assegurat: "Ho tornaria a fer", però "millor".
En la mateixa línia que Turull, Forn ha criticat les desavinences entre JxCat i ERC:
"El que està en joc és massa important i una part majoritària de la societat ens demana unitat. La mateixa unitat d'acció que va fer possible l'1-O."
Rull: "Els forts pacten, els dèbils s'imposen"
El que va ser conseller de Territori i Sostenibilitat i, durant un dia, també d'Empresa i Coneixement, Josep Rull, ha afirmat que l'aplicació del 155 a Catalunya "va ser l'expressió més descarnada de la debilitat de l'estat espanyol a l'hora d'afrontar democràticament un plet democràtic" i ho ha comparat amb el Regne Unit i el Canadà:
"Els forts pacten, els dèbils imposen. I nosaltres, malauradament, davant mai vam tenir un govern ni un estat fort que s'assegués a negociar, que entengués que no es poden prendre sistemàticament decisions donant l'esquena a la voluntat de la ciutadania."
Rull, que ha dit que mai es va sentir "cessat pel 155" i que va participar en reunions i debats després de ser destituït, ha explicat que la seva anada al despatx, el dilluns 30 d'octubre del 2017, va ser un acord del govern:
"El dia abans, amb el president Puigdemont, amb la resta de membres del govern (jo era l'únic conseller que el dia 29 tenia agenda pública), vam decidir que jo hi anés en representació del govern legítim de Catalunya, per bé que el 155 m'havia cessat."
En la mateixa línia que Forn, Rull també ha dit que "ho tornaria a fer", però canviaria algunes coses respecte a la tardor del 2017:
"Calia arribar fins al mur i saber què hi havia al darrere: calia saber quins camins eren plausibles i quins eren inviables"
En defensa del diàleg, l'exconseller de Territori i Sostenibilitat ha dit que "des de l'odi i la rancúnia no es construeix absolutament res" i ha recalcat que "aquestes no han estat mai les eines del sobiranisme democràtic".
Bassa: "No ens calen batalles de postureig, és el moment del diàleg"
La darrera a comparèixer ha estat l'exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha apostat pel diàleg i per "avançar en el dia a dia". Bassa ha rebutjat el que ha qualificat de "batalles de postureig", en referència a les desavinences entre JxCat i ERC, i ha dit que el 155 "només va servir per aturar polítiques socials i econòmiques":
"És imperdonable que representants catalans dels partits del 155 celebressin no només el cessament del govern, del Parlament, sinó que poguessin celebrar en algun moment afectar institucions, afectar la sobirania dels catalans i afectar directament el benestar de la ciutadania."
L'exconsellera d'Afers Socials ha assegurat que els independentistes s'han "guanyat el dret a no rendir-nos, a construir un país més just i lliure" i ha acusat els partits que van votar a favor del 155 de voler enfonsar "els pilars, no del nostre govern, sinó del nostre país":
"Cap polític que representi els catalans i les catalanes s'hauria d'alegrar del patiment de les seves entitats i del patiment personal de molts d'ells."
Els sis dirigents independentistes han sortit del Parlament gairebé a dos quarts de nou, acompanyats de Torra i Torrent, mentre als passadissos es cantava "Els segadors".
Dotze hores després de la seva arribada a la cambra, han tornat als centres penitenciaris.
Recupera el minut a minut sobre la compareixença del govern empresonat al Parlament en aquest enllaç.
- ARXIVAT A:
- Article 155 Parlament de Catalunya Govern empresonat Judici procés Oriol Junqueras Jordi Turull Raül Romeva Joaquim Forn Josep Rull Dolors Bassa