Salut diu que "toca fer un pas enrere" i Interior demana un esforç de 2 mesos
Control policial de mobilitat (ACN/Blanca Blay)

Catalunya aixeca el confinament comarcal per als grups bombolla a partir de dilluns

El comerç fins a 800 m2 pot obrir tota la setmana. Es manté la franja d'obertura de bars i restaurants entre les 7.30 i les 17.00

RedaccióActualitzat

El confinament comarcal s'aixecarà dilluns que ve, dia 15 de març. A partir d'aquest dia, per tant, estarà autoritzada la mobilitat per tot Catalunya, una cosa que no passava des de fa cinc mesos, a mitjans d'octubre.

Així ho ha decidit el Procicat en una reunió aquest matí i ho ha explicat aquest migdia, en roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés.

"Mantenim el perímetre comarcal, però permetent la mobilitat amb bombolla de convivència", ha dit Vergés.

Més tard, preguntada per aquesta ampliació de la mobilitat, ha respost, a tall d'aclariment:

"El perímetre comarcal es manté, però és permeable per permetre sortides de la comarca amb la bombolla de convivència."


Vergés també ha volgut remarcar: "No podem interpretar que aquest augment de mobilitat vulgui dir un augment de trobades socials de manera intensa", i ha demanat evitar situacions de risc com ara àpats, que obliguen a treure's la mascareta, o trobades de llarga durada en interiors.

 

Les botigues de fins a 800 m2 podran obrir tota la setmana (EFE/Toni Albir)


Encara sobre la relaxació de la mobilitat, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha recordat una recomanació que ja s'havia fet quan estava permesa la mobilitat: "Sortir de la comarca no és un problema si fem el que fem habitualment on residim".


Dos mesos clau

Argimon ha admès:"Tots tenim ganes de relacionar-nos", però ha demanat a la ciutadania que sigui "molt conscient" que encara queden uns dos mesos que són clau. perquè hi ha informacions "que s'han de confirmar" que diuen que al cap d'aquest temps "tindrem vacuna en una quantitat suficient per avançar realment en el pla de vacunació".


Mesures per a catorze dies

Vergés ha explicat que les mesures aprovades tindran una vigència, d'entrada, de dues setmanes, però que es promulguen amb la voluntat de mantenir-les "més enllà d'aquests catorze dies".


Comerç i restauració

Una altra de les novetats és que el comerç de fins a 800 metres quadrats podrà obrir tots els dies de la setmana. Serà així a partir del dia 15. Fins ara, els caps de setmana només podien obrir els comerços considerats essencials.

 

Gent esmorzant en una terrassa de la plaça de Catalunya de Girona, aquest dilluns (ACN/Aleix Freixas)


Pel que fa a la restauració, es mantindrà l'horari actual d'obertura de bars i restaurants, que podran atendre clients en els locals entre les 7.30 i les 17.00.


Esport

En l'àmbit esportiu, es permetran les competicions federades per als menors de 16 anys.

A més, es permet l'assistència de públic a les competicions esportives amb seient preassignat, excepte les estatals i internacionals que tenen prohibicions d'altres organismes.


Trobades de 6 i 4 persones

Una cosa que ja se sabia des d'aquest dimecres és que per Setmana Santa no es podrà viatjar entre comunitats, excepte les Balears i les Canàries, perquè així s'ha acordat en el Consell Interterritorial de Salut.

També s'hi han decidit les restriccions que s'aplicaran a la interacció social: les trobades entre persones de diferents nuclis de convivència només poden fer-se en espais públics.

 

No es podrà viatjar entre comunitats, tret de les Balears i les Canàries (EFE/Manuel Bruque)


Si són en espais públics tancats, interiors, s'han de fer amb un màxim de quatre persones. Si són en espais públics oberts, exteriors, el límit s'amplia fins a sis persones.

Als domicilis particulars no s'hi podran fer reunions amb persones de fora del nucli de convivència.

Fora de la Setmana Santa, a Catalunya es mantenen les restriccions vigents, que són d'un màxim de sis persones, tant en llocs públics com privats. Els grups podran ser més grans si són de persones convivents.


Menys de 500 pacients Covid a les UCI

L'anunci del relaxament de restriccions a partir de la setmana que ve arriba quan fa gairebé dos mesos que, des de mitjan gener, es manté un descens "lent, però molt continuat", en paraules d'Argimon, que ho considera "una bona notícia".

 

 


La pressió hospitalària també continua baixant a poc a poc. El nombre de pacients Covid ingressats als hospitals catalans també ha anat baixant, amb algun repunt.

L'últim dia amb més de 2.000 ingressos per la pandèmia va ser el dilluns 22 de febrer. En aquests disset dies han baixat fins als 1.503 pacients Covid d'aquest dijous. Són un 25% menys.

 

 


Aquesta setmana, d'altra banda, s'ha baixat del llindar dels 500 pacients Covid crítics, a les UCI. Vergés ho ha destacat, però ha deixar clar que continua sent "una xifra molt alta".

 

 


Pel que fa a les dades epidemiològiques, la velocitat de transmissió es manté per sota de l'1 des de l'1 de març. Fa tres dies que s'ha estabilitzat en una Rt de 0,92.

 

 


També fa tres dies que el risc de rebrot està per sota de 200, el llindar del risc molt alt, per bé que encara hi està a prop. Les dades publicades aquest dijous pel Departament de Salut són d'una EPG de 196 punts.

La incidència a 14 dies per cada 100.000 habitants manté la tendència a baixar lleugerament cada dia i ja està en 217,52 casos. Fa un mes era de 452,33 casos, més del doble.

 

 


Aquest dijous s'han notificat fins a 1.617 contagis. En total, des de l'inici de la pandèmia s'han contagiat 570.826 persones.

D'altra banda, s'han notificat 26 noves morts. Des del 6 de març, quan es va registrar la primera mort per Covid-19, a Catalunya el coronavirus ha causat 20.956 víctimes mortals.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut