Mauro Ferrari, exdirector del Centre Europeu de Recerca, amb l'excomissari de Recerca Carlos Moedas (Comissió Europea)

Plega el cap del Consell Científic de la Unió Europea per la "descoordinació" en la Covid-19

Lamenta que la seva proposta per desenvolupar un pla científic a gran escala, amb tots els estats membres, no hagi prosperat
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El cap del Consell Europeu d'Investigació, Mauro Ferrari, ha dimitit del seu càrrec per les discrepàncies en la gestió de la crisi del coronavirus. En un comunicat enviat al diari Financial Times, l'alt càrrec qualifica d'extremadament decebedora la resposta de Brussel·les i denuncia la descoordinació de les polítiques de salut entre els socis comunitaris.

"Quan s'està en situacions d'emergència -diu Ferrari a l'article- tant les persones com les institucions revelen la seva veritable naturalesa. Jo estava equivocat en creure en l'ideal d'una Europa unida. Pensava que, en moments així, donaríem als millors científics el recursos necessaris per aconseguir resultats. Però les meves propostes han estat rebutjades."

Desconfinament comú

També lamenta que no hagin fet cas de la seva proposta d'organitzar un programa científic a gran escala per combatre la Covid-19. Ferrari era el cap del Consell Científic de la Unió des de l'1 de gener.

 

La Comissió Europea, en un primer moment, no ha fet cap valoració de la seva renúncia. De fet, aquest dimecres ha hagut de fer marxa enrere en la presentació de les seves orientacions comunes per a l'estratègia del desconfinament, després que diverses capitals s'hagin mostrat molestes perquè no se les hagués consultat.

Tancar fronteres

El representant italià lamenta "la completa absència de coordinació en les polítiques de salut entre els estats membres, l'oposició recurrent a iniciatives coherents de suport financer i el tancament generalitzat de les fronteres de la UE".

 

Ferrari explica que va intentar treballar colze a colze amb la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que és metgessa, per desenvolupar un pla específic. Però creu que la seva proposta es va "desintegrar" quan va haver de passar per les diverses capes de l'administració de Brussel·les, en clara referència a la burocràcia de la UE.

 

El Consell Científic l'acusa de mentir

El Consell Científic del Consell Europeu d'Investigació hi ha respost assegurant que la sortida de Ferrari es deu a una sol·licitud unànime de dimissió i li retreuen manca de compromís i l'absència en reunions rellevants.

En un comunicat, lamenta la versió que ha donat Ferrari i en critica la gestió al capdavant de l'organisme:

"Des del seu nomenament, el professor Ferrari ha mostrat una falta de compromís amb el Consell Científic, no ha participat en moltes reunions importants, ha passat molt de temps als Estats Units i no ha defensat ni la missió ni el programa del Consell Europeu d'Investigació mentre n'era el representant."

Segons el Consell, els 19 membres li havien demanat que dimitís, de manera "individual i unànime", el 27 de març. Per tant, assenyalen, la seva renúncia es deu a un "vot de no confiança unànime".

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Unió Europea
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut