Dominic Raab (Reuters)

Dimiteix el ministre del Brexit, David Davis, per discrepàncies amb Theresa May

El seu substitut és Dominic Raab, un altre euroescèptic que fins ara ha ocupat la secretaria d'estat de diversos ministeris
Redacció Actualitzat

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea fa trontollar el govern de la conservadora Theresa May. El ministre pel Brexit, David Davis, ha presentat aquesta matinada la dimissió per discrepàncies amb la primera ministra. Davis, un euroescèptic de la línia dura, considera que els plans del Brexit són massa tous i que haurien de ser més radicals.

I ja hi ha substitut. Serà un altre euroescèptic, Dominic Raab, de 44 anys, que ha ocupat les secretaries d'estat d'Habitatge i de Justícia. En el passat s'ha pronunciat a favor d'un Brexit dur i contrari a la immigració.

La renúncia del ministre Davis arriba després que divendres May va aconseguir l'acord del govern per proposar el manteniment de relacions comercials estretes amb la Unió Europea un cop s'apliqui el Brexit.

La dimissió de Davis significa un revés per a la primera ministra, que aquest cap de setmana estava convençuda que havia aconseguit el suport de tothom: "La responsabilitat col·lectiva ha tornat i el que vaig sentir, el que vaig notar de la gent que estàvem asseguts en aquella taula, era un sentiment real que ens movem endavant plegats. Ara comencem una nova fase de les negociacions, una fase complexa de les negociacions, però tenim una bona proposta sobre la taula."

 

 

Però May no ha rebut la confiança de Davis. La situació s'ha complicat. A la seva carta de dimissió, el ja exministre carrega contra l'acord i assegura que la via seguida pel govern no permetrà aconseguir allò que els britànics van votar en el referèndum per a la sortida de la Unió. A més de Davis, també han dimitit els dos secretaris d'estat del departament.

Aquest matí, a la BBC, David Davis ha admès que les seves tesis havien perdut i que no li quedava cap altra opció.

"No hauria fet una bona feina. És el que li deia a la primera ministra a la carta: 'Espero que tu tinguis raó i jo no. Però si és així, no soc la persona adequada. Ha de ser algú que s'ho cregui, no pas jo.'"

 

Crisi de govern i divisió entre els conservadors

La renúncia de Davis suposa un cop dur per a May, que veu com es trenca en només dos dies l'aparent unitat aconseguida el cap de setmana. La crisi de govern és greu i ha accelerat les divisions dins del partit conservador entre partidaris d'un Brexit suau i els que volen trencar totalment amb Brussel·les.

 

 

Però, segons algunes fonts periodístiques, May no pensa fer-se enrere en el nou pla per al Brexit, tot i les crítiques aferrissades de l'oposició, que ja demana eleccions.

Segons el laborista Jeremy Corbyn, "la dimissió de David Davis en un moment tan crucial demostra que a Theresa May ja no li queda autoritat i és incapaç d'aconseguir el Brexit". Corbyn ha assegurat que, "amb aquest govern en caos, si [May] s'aferra al càrrec, quedarà clar que està més interessada en el seu futur que a servir el poble d'aquest país".

La primera ministra compareixerà aquesta tarda a la Cambra dels Comuns i, tot seguit, davant el grup parlamentari "tory" per defensar els seus plans sobre la futura relació amb Brussel·les.

VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut