Dimiteix la directora d'igualtat de RTVE en desacord amb la cançó "Zorra"

"Ni és empoderament per a les dones ni és feminisme", ha dit Montserrat Boix

RedaccióActualitzat

L'elecció de la cançó "Zorra" per representar Espanya en el festival d'Eurovisió continua portant enrenou, des que la setmana passada va guanyar la tercera edició del Benidorm Fest

Entre els que han defensat el tema de Nebulossa han destacat el moviment LGTBIQ+ o el president espanyol, Pedro Sánchez, i entre els més crítics hi ha una part del moviment feminista, que denuncia el masclisme i la misogínia que representa aquest apel·latiu.

"'Zorra' no és ni empoderament per a les dones ni feminisme", ha escrit a les xarxes la delegada d'Igualtat, Diversitat i Inclusió de RTVE, Montserrat Boix, que ha anunciat aquest divendres la seva dimissió després de la tria d'aquesta cançó.


També va ser controvertida l'elecció en el primer Benidorm Fest, el 2022, de la cançó "SloMo", de ritmes llatins, interpretada per Chanel, que es va imposar a Rigoberta Bandini i al grup gallec Tanxugueiras, i que va quedar tercera al concurs europeu.

Actuació de Chanel al Benidorm Fest 2022, que va guanyar amb "SloMo" (Europa Press/RTVE)

Boix ocupava el càrrec de delegada d'Igualtat, Diversitat i Inclusió de RTVE des que es va crear a l'agost del 2022. És coautora de la Guia d'Igualtat de RTVE publicada per l'Observatori d'Igualtat de l'ens públic, i una de les tres editores d'Igualtat.

Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1985), té el títol d'especialista en polítiques d'igualtat de la Universitat Carlos III de Madrid (2019).


Dimissió o jubilació

Algunes veus han qüestionat Boix i consideren que, més que dimitir, ha aprofitat per jubilar-se fent soroll. El diari El País cita fonts de RTVE que expliquen que Boix havia confirmat la seva sortida de l'ens públic abans de la polèmica eurovisiva i que ha volgut deixar el càrrec creant "una polèmica artificial". En aquest mateix sentit, recorden que RTVE fa tres mesos que publicita "Zorra", igual que la resta de temes seleccionats per al Benidorm Fest, i que Boix no ha plegat fins ara.

Un moment de l'actuació de Nebulossa al Benidorm Fest (Europa Press/Joaquín P. Reina)

Boix ha respost a aquestes acusacions amb dos missatges a X en què assegura que fa un any que es podia haver prejubilat, però que volia esperar a fer els 65 (el gener de l'any que ve) i "continuar amb l'equip amb què estat treballant", afegeix, "usant la meva llibertat". Una explicació que només ha reforçat la tesi dels que defensen que no ha dimitit, sinó que ha deixat de prorrogar la seva sol·licitud de jubilació. 
 

"Vixen"

El tema que defensarà Espanya a Eurovisió es traduirà a diversos idiomes i el canal oficial de Nebulossa a Youtube anirà incloent el videoclip de la cançó amb els subtítols corresponents. "Zorra" ja s'ha traduït a l'anglès amb el títol de "Vixen". 

Una traducció, per cert, que alguns sectors del feminisme consideren que és un blanqueig, perquè amaga que "zorra", en castellà, també és un insult masclista que en anglès es traduiria com "slut" o "bitch". En canvi, "vixen", a banda de guineu, es pot traduir com a dona malvada o com a dona molt atractiva.   


RTVE ha informat que la cançó de María Bas i Mark Dasousa, coneguts artísticament com a Nebulossa, que arribarà a la final d'Eurovisió, que es fa l'11 de maig a la ciutat sueca de Malmö, serà "la mateixa versió que van presentar al Benidorm Fest".

La cançó "Zorra" va quedar tercera en el vot demoscòpic, però va ser una de les dues preferides del jurat professional i la més votada pels espectadors.


"Quiero ser una zorra" i la cancel·lació d'un programa

La paraula "Zorra" no és la primera vegada que és polèmica a Televisió Espanyola. El 1983, l'actuació del grup basc Las Vulpes en el programa "La caja de ritmos", de Carlos Tena, va causar-ne la cancel·lació.

Integrat per quatre dones, Las Vulpes (que en llatí vol dir guineus) van cantar "Me gusta ser una zorra", versió en castellà del tema "I wanna be your dog", del grup nord-americà Stooges, que té a Iggy Pop entre els fundadors.

La polèmica va suscitar una querella de la Fiscalia per escàndol públic, que la justícia va acabar arxivant al cap de tres anys.

Actuació de Rigoberta Bandini al Benidorm Fest 2022 amb "Ay mamá" (Europa Press/RTVE)

Quaranta anys més tard, una cançó amb paraula "Zorra" torna a ser objecte de polèmica. No ho han estat, tanmateix, un tema de Bad Gyal que es diu igual, publicat el 2019, ni la cançó "Perra", de Rigoberta Bandini, publicada el 2021, que a la tornada diu "si yo fuera perra / también compondría mis temas / porque nadie me puede prohibir ladrar".

Rigoberta Bandini, per cert, va participar en el Benidorm Fest de 2022, on va quedar segona amb "Ay, mamá", una reivindicació de la feminitat i la maternitat centrada en els pits femenins, encara censurats en xarxes socials com Instagram.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+MúsicaIgualtat de gènereFeminisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut