Dinamarca allibera l'activista antivaixells baleners Paul Watson, perseguit pel Japó
- TEMA:
- Ecologia
La justícia danesa ha decidit alliberar l'activista canadenc Paul Watson, després de passar prop de cinc mesos en una presó de Nuuk, a Groenlàndia.
La policia l'havia arrestat seguint una ordre de detenció emesa pel Japó a la Interpol, en què l'acusava de causar danys en un vaixell balener de la seva flota, d'obstruir els seus negocis i de ferir un mariner l'any 2010 en aigües de l'Antàrtida.
Tot i que Dinamarca i el Japó no tenen un tractat d'extradició, Tòquio havia demanat al govern de Copenhaguen que extradís Watson.
L'activista sempre ha negat haver participat en l'acció que denuncia el govern japonès. Ara, Dinamarca l'ha alliberat per "la naturalesa de les circumstàncies" i perquè els fets denunciats van passar fa 14 anys.
Una vida dedicada a l'activisme agressiu
Paul Watson va néixer el 1950 a Toronto, al Canadà, i va ser un dels primers dirigents de Greenpeace des de la seva fundació, el 1971.
El 1977, després de diverses desavinences per les tàctiques pacifistes de l'ONG ecologista, Watson se'n va desvincular per fundar Sea Shepherd, una organització centrada en la defensa dels oceans a través de la confrontació directa amb els vaixells pesquers i baleners.
Les seves tàctiques agressives --que inclouen l'envestida de vaixells, el llançament d'objectes i, a vegades, l'abordatge-- han convertit Watson en una figura controvertida dins l'ambientalisme i el conservacionisme.
La popularitat de Paul Watson i Sea Shepherd va créixer exponencialment a escala mundial amb l'emissió de la sèrie "Whale Wars" ("Guerres de balenes"), en què un equip de televisió documenta les seves campanyes agressives contra la flota balenera japonesa a l'oceà Antàrtic.
Watson es va desvincular de Sea Shepherd el 2022 després que la nova direcció de l'entitat decidís apartar-lo per centrar-se en la recerca i deixar l'activisme confrontacional.
El mateix any, l'activista va fundar la Fundació Capità Paul Watson per continuar la seva tasca.
Arrestat durant una missió
La policia danesa va detenir Paul Watson a finals de juliol, quan aquest participava en una campanya contra la flota balenera japonesa.
El vaixell on viatjava va haver d'aturar-se a Nuuk per repostar, moment que les autoritats de Dinamarca van aprofitar per arrestar-lo.
La seva detenció va provocar indignació en l'àmbit del conservacionisme i entre els seguidors de Paul Watson, que entenien la denúncia del Japó com una revenja per les accions del canadenc i la mala imatge que "Whale Wars" va donar del país nipó.
Watson ha estat titllat d'ecoterrorista pel Japó per les actuacions de la flota de Sea Shepherd en les campanyes contra els seus baleners a l'oceà Antàrtic.
Paul Watson defensa que practica la "no-violència agressiva" i que en les dècades que ha passat comandant campanyes contra vaixells baleners en alta mar no hi ha hagut mai danys personals.
La caça comercial de balenes del Japó, Islàndia i Noruega
El Japó defensa la caça de balenes i el consum de la seva carn com a part de la seva cultura. De fet, els primers exemples de pesca organitzada de balenes al Japó daten del segle XVI.
Però la industrialització d'aquesta pràctica a nivell mundial va dur el nombre de balenes a nivells mínims.
Als anys 70, les indústries baleneres de diversos països van fer que les captures de balenes superessin els 30.000 exemplars anuals.
Per mirar de preservar les poblacions de balenes i controlar-ne la caça, el Comitè Balener Internacional (IWC per les sigles en anglès) va arribar a imposar moratòries i quotes en la caça d'aquests animals.
El Japó, membre de l'IWC, va decidir capturar un nombre d'exemplars anuals superior al marcat pel comitè per motius de "recerca", tot i que comercialitzava la carn dels animals que caçava.
El 2018, el Japó va decidir abandonar l'IWC. Actualment, només Islàndia, Noruega i el Japó cacen balenes amb finalitats comercials.
- ARXIVAT A:
- Medi ambient Ecologia Japó Dinamarca