Dinamarca posa en marxa un "coronapassi", el seu propi "passaport Covid"
Coincidint amb la reobertura de perruqueries, centres d'estètica i autoescoles, els ciutadans han de presentar un document similar al "certificat verd" europeu
Dinamarca ha posat en marxa el seu propi passaport d'immunitat anti-Covid. Des d'aquest dimarts, coincidint amb la reobertura de comerços no essencials, tothom que vulgui accedir-hi ha de presentar el "coronapassi", una mena de prototip del que es vol que sigui el "certificat verd" europeu.
Disponible tant a través d'una app de telefonia com en format paper, el document verifica que la persona està vacunada; que ja va donar positiu, però fa entre dues i dotze setmanes; o que s'ha fet un test amb resultat negatiu en les últimes 72 hores.
La reobertura d'alguns establiments ha estat tan ben acollida, que uns quants clients, com Rune Højsgaard, s'han mostrat disposat a fer-se proves tantes vegades com faci falta: "Porto tres mesos esperant que em tallin els cabells, vaig fer-me el test dissabte, de manera que és vàlid fins a aquesta tarda. Estic acostumat a fer-me la prova cada setmana, més d'un cop i tot, així que no em suposa un problema", ha dit.
La responsable de la perruqueria Zenz de Copenhaguen, Pernille Nielsen, s'ha mostrat "emocionada" de poder tornar a obrir. "Hem esperat tant temps aquesta reobertura! Ara fem tot el que podem per poder reobrir i, si això és el que s'ha de fer, doncs ho fem", ha assenyalat.
Una eina per fer passos cap a la reobertura
Dinamarca és un dels primers països europeus que engega un "passaport Covid". El govern vol que sigui un instrument que permeti avançar en la reobertura gradual del país. A partir d'aquest dimarts cal mostrar-lo per accedir a perruqueries, centres d'estètica i autoescoles, els establiments que han reobert.
En canvi, no l'han de presentar els estudiants de secundària, que aquest dimarts s'han reincorporat als centres educatius, però es recomana que tant els alumnes de més de 12 anys com els docents es facin proves periòdiques.
Serà obligatori per accedir a les terrasses de cafès, quan obrin a partir del 21 d'abril. I també ho serà a restaurants, museus, teatres i cinemes a partir del 6 de maig, quan puguin tornar a obrir. Per ara, Dinamarca no utilitza el "coronapassi" per a viatges, tot i que el govern del país té intenció de fer-ho.
La reobertura gairebé general del país està prevista per al 21 de maig, quan s'espera que hagi acabat la vacunació dels ciutadans més grans de 50 anys.
Alguns empresaris s'han mostrat molestos amb la implantació d'aquest "coronapassi". El director de la federació de pimes SMVdanmark, Jakob Brandt, ha qualificat de "poc raonable" imposar aquests controls als comerciants i ha demanat que la policia faci inspeccions com fan els revisors de tren.
Els empresaris que no exigeixin el "coronapassi" seran sancionats amb una multa d'almenys 470 dòlars i, en cas de reincidència, fins a 7.000. Per als clients, la sanció serà d'uns 390 dòlars.
La Comissió Europea està treballant en el llançament d'un "certificat verd" digital per a la lliure circulació dins la UE i el Regne Unit també està estudiant si n'autoritza, segons va confirmar aquest dilluns el primer ministre Boris Johnson.
Una campanya de vacunació que s'ha frenat
A Dinarmarca, un dels països europeus més avançats en la vacunació, les xifres de contagis de coronavirus estan molt controlades. Al voltant del 7% dels 5,8 milions d'habitants estan completament immunitzats i el 13,3% ha rebut la primera dosi de la vacuna.
La campanya de vacunació, que va començar més ràpid que a qualsevol altre estat de la UE, s'ha frenat arran de la suspensió fa quasi un mes del fàrmac d'AstraZeneca, a l'espera de més informació sobre els possibles efectes secundaris.
Segons càlculs de la Unió Europea, a finals del segon trimestre de l'any, al ritme actual de vacunació Dinamarca serà el segon estat de la Unió Europea amb un percentatge més alt de població vacunada: el 79,88%, només superada per Malta (93,1%). Espanya tindrà el 57,41% de la població vacunada, a partir d'aquesta estimació.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19