Dinamarca, primer país de la Unió Europea que elimina totes les restriccions

Les autoritats deixen de considerar la covid-19 una "malaltia crítica" i la quarantena per positiu o l'ús de mascareta per a visites als hospitals passen a ser una recomanació
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Òmicron

Els passatgers del metro de Copenhaguen s'han tornat a veure les cares. Ja no és obligatòria la mascareta als interiors, no hi ha limitacions a la restauració o la vida cultural i social i han reobert les discoteques.

Amb l'arribada del mes de febrer, Dinamarca ha aixecat totes les restriccions anticovid, perquè considera que la variant òmicron no comporta un "perill" per a la sanitat ni els habitants del país, malgrat els nivells elevats de contagis que es registren.

És el primer país de la Unió Europea que elimina les mesures. La covid-19 s'ha deixat de considerar una "malaltia crítica" i, en conseqüència, s'han suprimit les restriccions també en grans esdeveniments.

Ja ho va fer al setembre, però l'arribada de l'òmicron la va obligar a fer marxa enrere. Ara, torna a llançar-se a la vida prepandèmica, una obertura que té un consens ampli entre la comunitat política i científica del país nòrdic.


La quarantena, una recomanació

Des d'aquest 1 de febrer, la quarantena en cas de sortir positiu en un test és una recomanació i s'aconsella un aïllament de quatre dies. Els contactes estrets ja no estan obligats a fer-ne.

Amb la mascareta passa una mica el mateix. Es recomana per a les visites a l'hospital o les residències de gent gran, igual que el certificat covid.

Són els matisos d'una retirada de mesures que té com a excepció les restriccions per als viatgers no vacunats que vinguin de països de fora de l'espai Schengen. En el cas de viatjar des de Catalunya o Espanya, per exemple, s'ha de presentar el certificat covid.

Incidència elevada, però també moltes terceres dosis

La incidència és de 5.000 casos en 14 dies per 100.000 habitants i es registren entre 40.000 i 50.000 contagis diaris. És un nivell rècord que comporta que gairebé l'1% dels 5,8 milions d'habitants s'han encomanat del virus.

El país escandinau és un dels llocs del món on es fan més tests. I es calcula que entre un 30 i un 40% dels ingressats per covid-19 són persones hospitalitzades per altres motius que després van donar positiu.

Els danesos han tornat a la vida prepandèmia, sense l'obligació de mascareta en interiors (EFE/Liselotto Sabroe)

Les autoritats daneses preveuen que les xifres altes de contagis es mantindran unes quantes setmanes, però consideren desproporcionat allargar les restriccions.

I apel·len al gran percentatge de població vacunada. Més del 60% de danesos ha rebut la dosi de reforç de la vacuna, quan la mitjana europea està per sota del 45%. A més, a la regió de la capital, la més poblada, ja s'ha superat el pic de contagis.

"Tenim un nombre extremadament elevat d'adults vacunats amb tercera dosi, aquest és el nostre secret", ha explicat l'epidemiòloga i professora de la Universitat de Roskilde Lone Simonsen.

Tot i que les defuncions per la covid-19 han augmentat en l'últim mes i mig, Dinamarca té un dels índexs de mortalitat més baixos d'Europa, 62,59 per cada 100.000 habitants, tres vegades menys que Espanya, Portugal o França.

França i el Regne Unit també han avançat cap a l'escenari prepandèmic. Dinamarca ho fa amb pas decidit. "Estem preparats per sortir de l'ombra del coronavirus. (...) Donem la benvinguda a la vida que teníem abans. La pandèmia continua, però hem passat l'etapa crítica", va anunciar la setmana passada la primera ministra Mette Frederiksen.


L'OMS demana no cantar victòria massa ràpid

Són diversos els països europeus que han començat a relaxar les mesures. L'últim que ha anunciat la caiguda de la majoria de mesures ha estat Noruega, però també han fet passos Àustria, Irlanda i els Països Baixos.

Davant aquests moviments, l'Organització Mundial de la Salut ha advertit que encara hi ha països que no han passat el pic de contagis per l'òmicron i ha aconsellat que la desescalada no es faci de manera brusca.

"Demanem prudència perquè molts països no han passat el pic. Molts tenen baixos nivells de cobertura vacunal i molta gent vulnerable", ha destacat la directora tècnica de l'OMS, Maria Van kerkhove. "No és el moment d'aixecar-ho tot de cop", ha afegit, al mateix temps que des de l'organització es demana que s'estigui disposat a tornar a adoptar mesures, si són necessàries.

Un client surt d'un supermercat de Copenhaguen, sense mascareta (EFE/Liselotto Sabroe)

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu, ha remarcat que no demanen tornar als confinaments, sinó "fer servir totes les eines, i no només les vacunes" per protegir la gent. "És aviat perquè els països es rendeixin o cantin victòria", ha conclòs.

Mentre l'OMS no es mou de la prudència, hi ha ciutadans a Copenhaguen que aplaudeixen el canvi d'escenari en les restriccions. "Com a mínim ara podem triar si ens volem protegir o volem ser lliures", opina la Natalia, una recepcionista de 31 anys. Dinamarca ha retrobat la vida d'abans, com a mínim, fins a nou avís.

 

ARXIVAT A:
Certificat Covid Coronavirus Covid-19 Òmicron
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut