Dior i Armani, sota sospita per explotació laboral en fàbriques de proveïdors a Itàlia
Les autoritats antimonopoli investiguen si els dos grups de luxe haurien fet pràctiques comercials deslleials en adquirir material produït en condicions il·legals de treball
Itàlia investiga si els grups de luxe Armani i Dior han fet pràctiques comercials deslleials a causa de les condicions il·legals de treball als tallers que abasteixen aquestes marques de moda.
Les autoritats antimonopoli del país han obert una investigació arran dels escorcolls que va fer la Fiscalia de Milà el mes d'abril en tallers on es fabricaven productes per a Dior i Armani.
En alguns casos, es va constatar que els treballadors cobraven sous inferiors i feien jornades de treball més llargues del que marca la llei. A més, es va observar que tant les condicions de salut com les de seguretat tampoc eren les adequades
En el cas d'Armani, les autoritats judicials van detectar treballadors sense permís de residència a Itàlia en condicions d'explotació en centres de producció gestionats per xinesos.
Per exemple, van corroborar que bosses que costen més de 1.800 euros a les botigues de luxe d'Armani es pagaven a l'empresa subcontractada a 93 euros la peça, un preu 20 vegades inferior.
Qüestionen "la producció d'excel·lència de què es vanten les empreses"
Les autoritats italianes consideren que les dues marques han fet afirmacions falses sobre la seva responsabilitat ètica i social, en particular en relació amb les condicions laborals i el compliment de la legalitat en els seus proveïdors, segons explica l'Autoritat Garant de la Competència i el Mercat (AGCM) en un comunicat.
L'AGCM assenyala que Armani i Dior "haurien recalcat el caràcter artesanal i l'excel·lència de la mà d'obra", però que realment "s'abastien en tallers i fàbriques amb treballadors que rebien salaris inadequats per confeccionar determinats articles i complements de vestir".
A més, assegura, aquest personal complia "jornades laborals per sobre dels límits legals i en condicions insuficients de salut i seguretat, en contrast amb els nivells d'excel·lència productiva dels quals es vantaven les empreses".
Al juny, les autoritats van posar sota administració judicial la societat de Dior que s'encarregava de la producció interna d'una part de la col·lecció de bosses de mà i accessoris del 2024, i que la firma francesa subcontractava a altres societats.
La reacció de les empreses
Dimarts els funcionaris de l'AGCM i agents de la policia financera del país van fer inspeccions a les seus de dues societats d'Armani i en locals de la filial italiana de Dior.
Armani ha qualificat "d'hipòtesis infundades" els arguments exposats per les autoritats antimonopoli. A més, l'empresa ha garantit "la plena col·laboració" amb aquest organisme i s'ha mostrat confiada que les investigacions "tindran un resultat positiu".
Per la seva banda, Dior ha explicat que és "conscient de la gravetat de les infraccions comeses" pels seus proveïdors i que treballarà "per millorar els seus controls i procediments" davant d'unes pràctiques que, assegura, "li van ser amagades". La companyia ha afegit que no farà més comandes a aquests proveïdors en el futur.
- ARXIVAT A:
- ItàliaEmpresaModaDrets laborals