Dipòsits pluvials per evitar inundacions en episodis de grans aiguats
- TEMA:
- Sequera
L'episodi de tempestes d'aquest dissabte, que s'ha allargat fins diumenge a la matinada, ha escombrat diverses comarques com el Tarragonès, el Baix Camp, el Vallès o el Maresme, on en localitats com Arenys de Mar va arribar a descarregar fins a 28 litres en mitja hora.
Grans aiguats de poca durada, però de molta intensitat, que, en molts casos, han acabat desbordant el sistema de clavegueram i han convertit els carrers en canals.
En episodis de pluges torrencials, a Barcelona poden caure més de 40 litres en 30 minuts. Aquesta aigua es cola pels embornals i s'ajunta amb les aigües residuals en una xarxa de clavegueram que, en dies així, no dona l'abast. Això genera un alt risc d'inundacions.
Al subsol, la manera d'evitar-les són els dipòsits pluvials, que retenen la baixada incontrolada de l'aigua i que, davant un escenari de pluges cada cop més intenses i fortes, es fan més necessaris, segons Gustavo Ramon, director d'operacions de Barcelona Cicle de l'Aigua.
"Emmagatzemem aquesta aigua durant l'episodi de pluja i, un cop ha passat i els nivells baixen, buidem els dipòsits cap a la xarxa de clavegueram. Amb això evitem els desbordaments a la ciutat i reduïm l'impacte dels abocaments de l'aigua residual i pluvial a les platges."
Ara mateix, a la ciutat hi ha una quinzena de dipòsits pluvials, que es van començar a construir als anys 90.
El dipòsit situat al subsol del parc de Joan Miró, inaugurat el 2003, té una capacitat total de 55.000 m³, un volum d'aigua equivalent a 22 piscines olímpiques. Amb una profunditat de 17 metres, regula els cabals dels col·lectors del carrer Tarragona per evitar inundacions a l'àrea de la Gran Via, el passeig de la Zona Franca i Ciutat Vella.
De mitjana, aquest gran dipòsit s'omple dos o tres cops cada any. Però tot ha canviat a conseqüència de l'actual context de sequera. Amb la falta de pluges, fa tres anys que els dipòsits no s'omplen al 100%. Segons Ramon, ara "s'omple al 20, 30 o un màxim del 50%".
Aquest dipòsit té dos vasos. Un desguassa per gravetat i l'altre es buida amb bombes. Però ni en l'un ni en l'altre l'aigua té cap ús.
"L'aigua l'emmagatzemem per després tractar-la a les plantes de depuració, perquè està molt contaminada. Porta aigua residual i el que arrosseguen les aigües pluvials."
De cara als anys vinents, l'Ajuntament té previst construir algun dipòsit més. I és que la crisi climàtica ha fet que plogui menys, però que, quan ho fa, les tempestes siguin molt més virulentes.
- ARXIVAT A:
- Sequera Crisi climàtica