Diputats i senadors plantegen deixar de cobrar els complements durant l'estat d'alarma
- TEMA:
- Coronavirus
La crisi del coronavirus ha obert un nou debat al Congrés. Diverses iniciatives aposten perquè els diputats renunciïn a les seves retribucions, en forma d'indemnitzacions, mentre duri la situació d'alarma, en què la cambra baixa ha reduït dràsticament l'activitat.
Tots els diputats i senadors reben una assignació mensual, un sou base de 2.981,86 i 3.050,66 euros, respectivament. A aquesta quantitat, s'hi haurien de sumar alguns complements, segons la funció que es desenvolupi a la cambra, com portaveus o llocs a la mesa. Però els diputats també tenen dret a "les ajudes, franquícies i indemnitzacions per despeses que siguin indispensables pel compliment de la seva funció".
És a dir, tots els diputats tenen una indemnització mensual per "afrontar les despeses que els origini l'activitat a la Cambra", que no tributa a Hisenda, que es paga, fins i tot, durant els mesos de vacances i que també la cobren els membres del govern que tenen escó.
Es tracta de 917,03 euros pels diputats electes per Madrid i de 1.921,20 euros pels de la resta de circumscripcions. Unes quantitats que, al Senat, s'eleven a 933,78 per als 11 de Madrid i a 1.958,02 euros per a la resta.
En total, cada mes, el Congrés dedica a aquestes dietes un total de 635.265,71 euros i el Senat 505.650,64 euros més.
És precisament aquesta indemnització per les despeses de l'activitat parlamentària la que diversos partits estan posant en qüestió, ja que, durant l'estat d'alarma, les cambres no estan funcionant de manera normal i s'ha generalitzat la utilització dels mitjans telemàtics. La Mesa del Congrés, amb majoria del PSOE i d'Unides Podem, ho estudiarà dimarts.
Uns quants partits aposten per donar aquests diners a la sanitat pública, però no és l'única alternativa que s'ha proposat, ja que també es parla de donacions individuals, de crear un fons o de donar la subvenció que reben els grups.
Donació institucional conjunta
El primer partit a fer un pas endavant per formalitzar aquesta idea va ser la CUP. Van fer-ho enviant una petició a la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, per tal que la Cambra no aboni aquest mes la indemnització i la destini a fer una donació a la sanitat pública per combatre el coronavirus.
Com que Batet no té la potestat per decidir unilateralment aquesta proposta, va traslladar l'escrit de la CUP al a secretaria general de la cambra per a la seva inclusió dins de l'ordre del dia de la pròxima reunió de la mesa.
EH Bildu també és partidari d'aquesta donació conjunta, així com JxCat, el Partit Regionalista Càntabre (PRC), el Fòrum Astúries o Compromís, que va a més enllà i també proposa que es torni la part proporcional del mes de març.
Donacions individuals
A banda de si s'acorda la donació conjunta o no, el diputat socialista Odón Elorza, ja ha decidit unilateralment renunciar a cobrar-la. Així l'hi va demanar a una carta a Batet explicant que no volia que se li abonessin els 1.900 euros com a diputat de Guipúscoa. Una altra proposta que la presidenta del Congrés també va traslladar a la secretaria general de la cambra.
I és que els principals grups parlamentaris han apostat per afavorir que siguin els mateixos diputats senadors els que, a títol individual, donin aquesta indemnització o una part del seu sou.
D'aquesta manera, el PSOE ha assegurat que els seus senadors i diputats donaran aquests diners a entitats socials que lluiten contra la Covid-19. El PP ha dit que farà un fons comú per ajudar els voluntaris que ajuden a primera línia. I Ciutadans informa que alguns dels seus diputats i senadors ja han fet donacions a títol personal per lluitar contra el coronavirus. El partit d'Inés Arrimadas, a més, reclama que tant els plens com les comissions que es facin durant el confinament siguin telemàtiques, i facilitar així que es puguin retallar els sous dels diputats.
Retallada de salaris
Unides Podem, que diu que té diputats fent donacions de part del seu sou, ha presentat, a més a més, una proposta al Congrés demanant que es fixi una rebaixa del 50% del total de les retribucions.
A més, Pablo Echenique, el portaveu de la formació, ha explicat que presentaran una proposició no de llei perquè el govern espanyol es redueixi el salari en la mateixa proporció que tots els seus membres:
"Seria un gest important quan hi ha tanta gent al nostre país passant-ho malament i patint".
La proposta també afectaria els subsecretaris, els directors generals i la resta de càrrecs de l'administració i de les seves empreses públiques, com RTVE.
Subvencions dels grups
Vox, per la seva part, no és partidari de donar la indemnització perquè, segons remarca el seu portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, les despeses que tenen els parlamentaris, com, per exemple, els lloguers, no desapareixen encara que el Congrés no tingui activitat.
Com a alternativa, Santiago Abascal ha anunciat que el partit donarà íntegrament la subvenció institucional del seu grup parlamentari del mes de març i d'abril per a associacions de víctimes del coronavirus.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Estat d'alarma