Discreció en la negociació per a l'amnistia: Junts i ERC callen i Sumar dona pistes
Jaume Asens assegura que les converses estan en una fase "molt preliminar" però hi veu una "voluntat d'acostar posicions"
Contactes, sí. Però molta, molta discreció. Ningú vol espatllar les converses que ja han començat sobre l'amnistia, condició indispensable dels independentistes per negociar el suport a una futura investidura de Pedro Sánchez.
Jaume Asens, l'encarregat de Sumar per negociar, ha dit a RAC1 que parla amb tothom --Esquerra i Junts, inclòs Puigdemont-- perquè ha arribat l'hora de fer un pas més, diu, i seguir avançant en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya:
"Ara toca fer un pas més ambiciós. És el moment de passar pàgina, mirar al futur. I això vol dir treure el conflicte dels tribunals, tornar-lo al terreny polític."
Per aconseguir-ho, l'exdiputat considera que "una fórmula pot ser l'amnistia, que des del punt de vista dels tempos parlamentaris no seria fàcil, però sí possible". Ha afegit, això sí, que també hi ha altres fórmules "que estem estudiant", però ha evitat concretar quines.
Tot i això, Asens ha explicat que la negociació per a una investidura de Pedro Sánchez encara no ha començat, i que s'està en una "fase molt preliminar", centrada a establir les bases per als contactes. També ha negat que el PSOE hagi posat cap proposta sobre la taula.
Malgrat tot, s'ha mostrat optimista perquè veu "voluntat d'acostar posicions" i un "reconeixement de legitimitats". Es tracta, segons ha dit, d'una "oportunitat històrica" que requereix "sentit de la responsabilitat".
Laura Borràs i els policies de l'1-O
Si l'amnistia també ha d'incloure els agents de policia encausats per l'1 d'Octubre és un debat que, entre els negociadors, encara no s'ha obert. Tot està en una fase molt inicial, confirmen també els grups independentistes.
Aquest dilluns Yolanda Díaz defensava que una llei d'amnistia seria "absolutament constitucional" i assenyalava "múltiples supòsits" sobre a qui podria beneficiar, citant les "persones que han posat urnes" i "els agents d'autoritat processats", com seria el cas dels policies que van participar en el dispositiu contra el referèndum.
Pel que fa al cas de l'expresidenta del Parlament Laura Borràs, el negociador de Sumar considera que incloure-la en una eventual llei d'amnistia podria fer-la més feble de cara al Tribunal Constitucional.
"És una hipòtesi i ho hauríem d'estudiar", ha dit Asens abans d'assenyalar que Òmnium, ERC, la CUP i "part de Junts" no ho consideren un cas relacionat amb l'1-O.
El senador republicà Joan Queralt insistia, aquest dimecres, que el cas de la líder de Junts "no té gens a veure" amb l'1-O i que són "temes diferents".
Les prioritats de l'independentisme i l'advertiment del PP
Esquerra veu l'amnistia com un segon graó després d'aconseguir, diuen, que el govern espanyol reconegués el conflicte polític, concedís els indults i reformés el Codi Penal. Però recorden que l'objectiu és el referèndum.
També és l'objectiu de Junts. El partit, que torna a ser essencial a Madrid, opta de moment per la prudència. Aquest dijous, previsiblement, parlaran de tot plegat a l'executiva d'inici del curs polític.
Al davant hi tenen probablement dues investidures, perquè tothom dona per fet que el nom de Sánchez se sotmetrà a votació del Congrés si Feijóo fracassa el 26 i 27 de setembre.
De moment, el candidat socialista i el popular s'han reunit aquest dimecres al matí, i l'amnistia ha aparegut en un lloc destacat del document que Feijóo ha entregat a l'actual president del govern espanyol.
Un rebuig absolut a l'amnistia i a un referèndum que també s'ha pogut veure en la intervenció pública del líder del PP per valorar la trobada, que ha dedicat en bona part a carregar contra els acords que, segons ell, Sánchez estaria disposat a signar amb ERC i Junts.