Illa vol que Eva Granados presideixi el Parlament per no "jugar a trencar l'estat de dret"
Mentre continuen les negociacions per a la investidura, el PSC proposa la seva número dos com a presidenta de la cambra i Junts ho veu una "estratègia propagandística"
Deu dies després de les eleccions al Parlament del 14 de febrer, els partits estan en plenes negociacions per pactar una investidura. Mentrestant, el calendari parlamentari marca que la legislatura, la tretzena, ha d'arrencar en els 20 dies hàbils posteriors a la data de les eleccions. És a dir, el nou Parlament s'ha de constituir, com a molt tard, el 12 de març. I, ara mateix, diversos partits opten a presidir-lo.
Illa proposa Eva Granados
El cap de llista del PSC, Salvador Illa, proposa que la número dos dels socialistes, Eva Granados, presideixi el Parlament. En la primera reunió del grup parlamentari Socialista-Units per Avançar, Illa ha dit que "és raonable que el partit que ha guanyat les eleccions tingui la responsabilitat de presidir la cambra".
El presidenciable del PSC creu que el Parlament ha de ser presidit per una persona d'esquerres, que tingui mentalitat de canvi i que, a més a més, sigui una dona.
Illa ha defensat que la cambra obri "un temps nou" amb Granados com a presidenta i ha apostat per un Parlament que sigui "una cambra de diàleg", però no "una cambra per fer frivolitats ni per jugar a trencar l'estat de dret".
🗣️ @salvadorilla:
Socialistes PSC/❤ (@socialistes_cat) February 25, 2021
La cambra ha de ser presidida per una persona d'esquerres i que nosaltres voldríem que fos una dona.
👉La proposta que farem des del PSC és la companya @Eva_Granados.#PSC/❤️ pic.twitter.com/h7RpH81C35
El PSC també ha anunciat aquest dijous que la portaveu del grup parlamentari sigui Alícia Romero i el portaveu adjunt, Raúl Moreno. El fins ara portaveu adjunt dels socialistes, Ferran Pedret, serà la proposta per a secretari de la mesa del Parlament, un càrrec que fins ara ocupava David Pérez.
Artadi ho veu una "estratègia propagandística"
Des de Junts, Elsa Artadi ha qualificat l'anunci del PSC d'"estratègia propagandística" i ho ha comparat amb l'actitud de Ciutadans fa tres anys, quan la formació taronja va guanyar les eleccions però no va poder governar. "No sé si és un problema de manca de sumes i restes o que no ens expliquen d'on pensen treure els suports", ha apuntat.
Junts i Esquerra continuen negociant un "acord estratègic" que sigui de llarga durada i asseguren que, en les reunions que s'han fet fins ara, no s'ha parlat "ni de cadires ni de noms". Artadi, una de les negociadores de Junts, ha remarcat la importància d'un acord "sòlid" de legislatura que serveixi per "aprendre dels errors del passat" i ha apostat per deixar per més endavant el repartiment de responsabilitats.
La CUP obre la porta a entrar a la Mesa
A les files independentistes, continuen les negociacions per formar govern. Pere Aragonès és el favorit per ser el proper president de la Generalitat i, si es reedita l'esquema de la legislatura passada, la presidència del Parlament correspondria a Junts: si, ara fa tres anys, Quim Torra va ser president de la Generalitat i Roger Torrent, president del Parlament, ara, els partits s'intercanviarien els rols.
En l'àmbit de Junts han sortit diversos noms per presidir la cambra, inclòs el de Laura Borràs, si renuncia a ser vicepresidenta de l'executiu i s'opta per situar Artadi com a vicepresidenta econòmica. Les travesses són variades i inclouen noms com Meritxell Budó, Gemma Geis, Damià Calvet o Josep Rius.
A l'espera d'acordar com es reparteixen les responsabilitats, la CUP ha obert la porta a formar part de la Mesa de la cambra per "fer front als atacs del Tribunal Constitucional". El diputat electe Xavier Pellicer ha dit que els anticapitalistes reclamen que la presidència del Parlament sigui sobirana, no es deixi "marcar pels tribunals espanyols" i sigui "clarament antifeixista":
"Davant l'auge de l'extrema dreta, ha de ser una presidència de la mesa clarament antifeixista, que freni aquesta extrema dreta"
En una entrevista a SER Catalunya, Pellicer ha assegurat que, "d'entrada", la CUP no ha posat "cap línia vermella, cap condició taxativa" en les converses amb ERC i Junts.
En declaracions a TV3, el cap de llista de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha mostrat la seva "preocupació" per les conseqüències que podria tenir per a "l'estabilitat" que la CUP presidís la cambra. Segons Carrizosa, la CUP és "antisistema, estan darrere dels disturbis i al costat de la inestabilitat i del permanent repte a la legalitat".
"Nosaltres sempre ens oposarem al fet que una força com la CUP condicioni la política catalana i ens enfonsi encara més en aquesta crisi d'ordre públic, però també econòmica", ha dit.
Junqueras insisteix en el front ampli
Per la seva banda, el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha demanat "una legislatura estable". En una entrevista a Catalunya Ràdio, el líder dels republicans ha insistit en un "front ampli" on inclou tant Junts com els comuns, encara que les dues formacions es veten mútuament com a socis de govern.
Junqueras ha demanat "avantposar interessos de país a interessos personals" i no s'ha posicionat sobre si la CUP hauria d'ocupar la presidència de la cambra.
Un cordó sanitari a Vox?
Sobre l'estratègia amb què cal afrontar l'entrada de Vox al Parlament, Artadi ha explicat que s'ha constituït un grup de treball entre ERC, Junts, CUP i comuns, en el qual es va convidar el PSC, però va decidir no anar-hi. La vicepresidenta de Junts ha dit que seria "incoherent" que el que es decideixi al Parlament sobre com actuar contra l'extrema dreta no s'apliqui posteriorment al Congrés dels Diputats.
Sobre aquesta qüestió, el líder del PP, Alejandro Fernández, ha rebutjat sumar-se a un cordó sanitari a Vox i ha acusat el PSC d'"hipocresia" per voler aïllar la formació d'extrema dreta al Parlament, tot i que el govern de Pedro Sánchez va aprovar el decret de fons europeus gràcies a l'abstenció del partit de Santiago Abascal. "No participarem en cap cordó sanitari a ningú; el límit el posa la Llei de Partits", ha dit Fernández.
David Cid, portaveu parlamentari dels comuns
En Comú Podem ha avançat que David Cid serà el portaveu parlamentari de la formació, amb Susanna Segovia i Lucas Ferro com a portaveus adjunts del grup, que presidirà Jéssica Albiach.
Cid va ser el principal negociador dels comuns en l'acord dels últims pressupostos de la Generalitat i també forma part de l'equip negociador dels comuns de cara a la investidura.