Constituïts els ajuntaments de Catalunya, amb cares renovades a les capitals
Gairebé tres setmanes després de les eleccions del 28M, ja s'han constituït els ajuntaments catalans. A Barcelona, hi ha hagut emoció fins al darrer moment per saber qui encapçalaria el nou govern municipal. Trias i Maragall havien arribat arribat a un acord avalat per la militància dels dos partits, però en un últim gir de guió, els Comuns han anunciat que donarien suport al candidat del PSC, Jaume Collboni.
Finalment, doncs, en un ple d'alta tensió, Jaume Collboni ha estat investitat alcalde amb el suport dels Comuns i del PP.
Una altra de les principals incògnites d'aquesta jornada era com quedaria el govern de Ripoll. Sílvia Orriols, de la formació d'extrema dreta Aliança Catalana, ha estat investida alcaldessa com a cap de la llista més votada al municipi.
Ha estat proclamada alcaldessa pocs minuts abans de la una del migdia. Orriols ha accedit a l'alcaldia perquè no ha prosperat el pacte a quatre bandes de la resta de grups: Junts, ERC, la CUP i el PSC.
Veïns i veïnes de Ripoll s'han concentrar al migdia, davant la plaça de l'Ajuntament, una hora abans del ple de constitució del consistori. Han protestat contra l'extrema dreta, tal com ha passat en atres poblacions com Reus, Vic o Granollers.
L'executiva de Junts a Catalunya, ha emès un comunicat on afirma que "no comparteix la decisió dels regidors de no impedir l'accés a l'alcaldia de la candidata d'Aliança Catalana, perquè transcendeix Ripoll". L'executiva també diu que rebutja "el sectarisme d'aquells que han impedit un pacte, especialment els que han exercit vetos per treure'n profit partidista".
La CUP es queda l'alcaldia de Girona pel tripartit amb Junts i ERC
Lluc Salellas, de Guanyem, ja ha estat investit alcalde de Girona després del pacte amb Junts i ERC, que sumen 17 dels 27 regidors del consistori. La vicealcaldia recau en l'exconsellera Gemma Geis (Junts) i Quim Ayats (ERC) és el segon tinent d'alcalde.
Tot i que la força més votada el 28M a Girona va ser la de la socialista Sílvia Paneque, aquest divendres ja es va anunciar un acord entre Guanyem-CUP, Junts i ERC per governar la ciutat. El PSC va ser el partit amb més vots el 28 de maig de la ciutat, però va obtenir els mateixos regidors de Guanyem (8).
Entre les propostes que el nou govern es compromet a tirar endavant, el futur alcalde ha remarcat que es vol reduir a un 4% el màxim de pisos que es poden destinar a usos turístics a la ciutat.
També es destinarà com a mínim un milió d'euros anualment a habitatge per a lloguer social, un projecte que inclourà pisos per a joves.
Ple ajornat a Olot
Olot ha estat un dels focus d'incertesa de la jornada. Al final, el ple de constitució de l'Ajuntament s'ha hagut de suspendre per decisió judicial. La sessió s'ajorna fins al 7 de juliol, després del recurs al TSJC d'Activem Olot que reclama anul·lar una mesa.
Ara, hi ha un recurs presentat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha de decidir sobre el cas d'una persona que havia demanat votar per correu i també l'havia emès presencialment.
Continuïtat i canvis a l'àrea de Barcelona
Dins de l'àrea metropolitana de Barcelona, el PSC ha retingut les alcaldies de grans ciutats com l'Hospitalet de Llobregat (on Núria Marín ha revalidat la victòria, però ara governarà en minoria), Santa Coloma de Gramenet (Núria Parlon ha aconseguit la tercera majoria absoluta).
S'ha produït un incident en el transcurs del ple de constitució de l'Ajuntament. En el marc d'una protesta antifeixista contra Vox, s'ha llançat una pedra que ha trencat un vidre.
A Cornellà de Llobregat el PSC i els Comuns han revalidat del pacte de govern i Antoni Balmón encadenarà el cinquè mandat consecutiu.També a Sabadell governen els socialistes. Marta Farrés afronta el segon mandat amb una majoria absoluta.
En canvi, han perdut la de Badalona, on torna per tercer cop Xavier García Albiol, del PP, amb majoria absoluta, que es tradueix en 18 dels 27 regidors.
A Terrassa, l'exsocialista Jordi Ballart (Tot per Terrassa) repeteix com a alcalde per quarta vegada, després d'haver arribat a un acord tripartit amb Junts i ERC, el seu soci en el mandat anterior.
El Prat de Llobregat es manté com a feu dels Comuns amb l'acord entre El Prat en Comú Podem i el PSC per tornar a investir Lluís Mijoler com a alcalde.
A Mataró, el socialista David Bote és alcalde per tercera vegada. Com que s'ha quedat a 3 regidors de la majoria absoluta, intenta sumar els 3 de Junts --la formació ja es va oferir a fer un govern de sociovergència la mateixa nit electoral-- o els 2 d'En Comú Podem. Una aliança amb els Comuns suposaria repetir l'acord dels últims 4 anys.
El socialista Fèlix Larrosa governa en minoria a Lleida
Lleida torna a ser socialista. Fèlix Larrosa és el nou paer en cap. Relleva el republicà Miquel Pueyo-- que ha governat la ciutat en els últims 4 anys. Larrosa ja ho va ser durant 9 mesos a finals de l'anterior legislatura. Ha rebut els 9 vots dels regidors electes del seu partit i per tant, ha estat la llista més votada.
El dirigent socialista ha avançat que governarà en minoria i que buscarà acords puntuals amb altres partits.
El fins ara alcalde, Miquel Pueyo i el candidat de Junts que també ha estat tinent d'alcalde, Toni Postius no han recollit l'acta de regidor. Pleguen pels mals resultats a les eleccions municipals. En aquesta nova Paeria, 17 dels 27 regidors són nous.
Canvis a les principals capitals de les comarques lleidatanes
A Tremp, Cervera i Balaguer hi ha canvis a l'alcaldia. Aquests municipis estaran presidits per alcaldes socialistes després de desbancar ERC del govern.
A la capital de la Noguera, Lorena González s'ha convertit en la primera alcaldessa de la ciutat. A Cervera, hi ha Jan Pomés, de 27 anys. PSC i Junts han firmat un acord que inclou la presidència del consell comarcal de la Segarra per a Junts. A Tremp, Sílvia Romero s'estrena com a alcaldessa després d'haver obtingut majoria absoluta.
Canvis també a la Seu d'Urgell. El socialista Joan Barrera és el nou alcalde després de fregar gairebé la majoria absoluta i d'aquesta manera, s'acaba l'aliança que hi havia entre Junts i ERC.
A Mollerussa, Marc Solsona ha repetit com a alcalde. Per tant, és l'únic batlle del PDeCAT a les capitals de les comarques de Lleida. L'alcalde ha avançat que serà la seva darrera legislatura al capdavant del consistori i ha agraït el suport del PSC per governar en minoria.
El Pont de Suert té per primera vegada una alcaldessa. Iolanda Ferran desbancarà José Antonio Troguet, de Junts, i ha estat elegida gràcies als cinc regidors que va obtenir l'agrupació d'electors Tothom, que va guanyar les eleccions del 28-M, i al suport de l'únic regidor que va aconseguir el PSC, Miquel Solanes.
Un cas similar és el de Bossòst, a la Vall d'Aran. Montse de Burgos serà la primera dona alcaldessa, com a líder d'una agrupació d'electors que desbanca de l'alcaldia Unitat d'Aran, després de 16 anys de majories absolutes.
A Solsona la republicana Judit Gisbert repeteix com a alcaldessa gràcies al suport dels cupaires. Els republicans van guanyar les eleccions, però van perdre la majoria absoluta. Governaran conjuntament amb 7 dels 13 regidors.
Viñuales (PSC), en minoria a Tarragona
El ple de constitució del nou Ajuntament de Tarragona s'ha fet aquest migdia i Rubén Viñuales, exlíder de Ciutadans, ja és el nou alcalde. Els 27 regidors i regidores electes han pres possessió a la sala d'actes del Palau Municipal.
Viñuales, advocat de 40 anys, ha aconseguit part del seu objectiu quan es va presentar com a candidat socialista: guanyar les eleccions. Són 9 regidors, dos més que en les anteriors, però no amb majoria. Tot i això, ell ja ha dit que vol governar sol i arribar a pactes amb la resta de grups per tirar endavant els grans projectes de ciutat com, per exemple, el nou POUM, que ha de definir com i quant ha de créixer Tarragona.
ERC s'ha quedat a l'oposició, amb 6 regidors, i el fins ara alcalde, Pau Ricomà, ja va anunciar que d'aquí uns mesos faria un pas al costat i deixaria la política.
Canvi a Reus i a Tortosa, ajornament a Cambrils
A Reus, el PSC recupera l'alcaldia després de 12 anys de mandat de Carles Pellicer, de Junts, que no ha repetit com a candidat.
Els socialistes han recuperat posicions amb una cara nova, jove i dona, Sandra Guaita, que ha aconseguit 8 regidors. Governa, això sí, pactant amb Ara Reus i amb Esquerra Republicana.
Una de les curiositats a les comarques de Tarragona és que l'Ajuntament de Cambrils ha hagut d'ajornar el ple d'investidura fins al 7 de juliol, igual que a Olot.
El motiu és que Nou Moviment Ciutadà ha presentat un recurs contenciós electoral davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), després que la Junta Electoral de Zona i la Central han desestimat les reclamacions del partit perquè s'anul·lin quatre meses electorals on creu que hi va haver irregularitats en l'escrutini.
A Tortosa, la fins ara alcaldessa de Junts, Meritxell Roigé, no repetirà. Tot i guanyar les eleccions amb 10 regidors, a un per la majoria absoluta, un pacte entre Movem Tortosa-PSC i Esquerra Republicana i el suport de la CUP, la deixa fora de l'alcaldia.
Roigé ha criticat durament aquest pacte "de perdedors", com l'ha qualificat. De fet, l'alcaldia se la repartiran els primers dos anys i mig Jordi Jordan, per Movem Tortosa, i l'altre any i mig Mar Lleixà, per Esquerra.
Catalunya Central: tripartit a Manresa, relleu a Vic i continuïtat a Berga i Igualada
Un dels últims pactes que s'ha tancat a la Catalunya Central ha estat a Manresa, on el republicà Marc Aloy repeteix alcaldia, però ara amb un govern tripartit.
ERC, amb 7 regidors, ha firmat un acord amb el PSC (4) i Impulsem, una nova formació municipalista que irromp amb 2 regidors. Així no s'ha reeditat el pacte que ha governat la ciutat els últims 2 anys entre ERC i Junts, que estrenava candidat. La campanya i les negociacions postelectorals ha fet saltat pels aires la bona entesa que havien mostrat.
També a última hora s'ha tancat l'acord entre Junts i Ara Pacte Local, a Vic. El fins ara regidor de Medi Ambient, Albert Castells, relleva Anna Erra com a alcalde. No va aconseguir reeditar la majoria absoluta de l'actual presidenta del Parlament i haurà de pactar amb altres formacions al llarg del mandat.
A Berga, Ivan Sànchez repeteix alcaldia després que la CUP guanyés per tercer cop consecutiu les municipals. Serà un govern en minoria perquè cap dels candidats ha obtingut la majoria absoluta necessària.
Marc Castells tornarà a recollir la vara d'alcalde a Igualada. Serà el seu quart mandat consecutiu i aquesta vegada a només un regidor de la majoria absoluta. Tornarà a governar en minoria. La cap de llista per ERC, l'actual vicepresidenta del Parlament i exconsellera Alba Vergés, ni tan sols recollirà l'acta de regidora després de la patacada electoral en què els republicans van perdre 2 regidors i han passat de ser cap de l'oposició a tercera força.
Un dels casos més curiosos és també a l'Anoia. Als Hostalets de Pierola, dos germans es presentaven per llistes diferents. Repetirà com a alcalde Gerard Parcerisas, d'ERC, gràcies al pacte amb el PSC. El pacte deixa fora el germà, que encapçalava la llista de Junts, la més votada el 28 de maig, i amb qui havien format govern l'últim mandat.
En aquest mandat són pocs els municipis on es pot governar amb la comoditat que donen resultats com els de Moià. El republicà Dionís Guiteras afrontarà el seu quart mandat recuperant la majoria absoluta que va perdre fa 4 anys.
Alcaldes per majoria absoluta
Els alcaldes han de sortir escollits per majoria absoluta (la meitat més un). Si no n'hi ha cap que aconsegueixi aquests suports, s'investeix el candidat que va tenir més vots a les eleccions municipals.
Aquest mecanisme, que òbviament es pot modificar amb pactes, és vigent encara que l'aspirant guanyés per només una papereta i encara que no tingui assegurats els vots per tirar endavant el mandat.
- ARXIVAT A:
- Eleccions municipals 2023