Dissecat un os bru de 3.500 anys trobat al permafrost en una illa de la Nova Sibèria
- TEMA:
- Recerca científica
Un equip de científics ha dissecat un os bru de 3.640 anys després que uns pastors de rens el trobessin sobresortint del permafrost en una illa de l'Àrtic. Gràcies a les temperatures extremes, s'ha pogut conservar el teixit tou de l'os, així com les restes dels seus últims àpats: plomes d'ocells i plantes.
Es tracta d'un os femella d'1,55 metres i gairebé 78 kg i es creu que probablement tenia entre 2 i 3 anys quan va morir per una lesió a la columna vertebral, segons ha determinat la necròpsia que li han fet els científics del laboratori del Museu del Mamut Lazarev de la Universitat Federal del Nord-est de Yakutsk, a l'est de Sibèria.
El van trobar uns pastors de rens a l'illa de Bolxoi Lyakhovsky, de la Nova Sibèria, a uns 4.600 km a l'est de Moscou.
Però no queda clar com va arribar l'os a l'illa, que ara està separada del continent per un estret de 50 km. És possible que creués el gel, que nedés o que en aquell moment l'illa no estigués dividida del continent.
L'oportunitat d'estudiar-ne els òrgans
Màxim Txeprasov, el cap del laboratori on s'examina el cadàver de l'os ha celebrat la troballa:
"És una troballa única: la carcassa completa d'un antic ós bru. És una oportunitat per estudiar els òrgans interns i examinar el cervell."
Els científics han tallat la pell dura de l'os i el crani per examinar els òrgans interns i el cervell per dur a terme una sèrie d'estudis cel·lulars, microbiològics, virològics i genètics.
De moment, s'ha pogut demostrar que l'anàlisi genètica de l'os no difereix en l'ADN mitocondrial de les subespècies l'os modern del nord-est de Rússia, Yakutia i Chukotka.
- ARXIVAT A:
- Recerca científica Ciència