Un dels manifestants sobre els vehicles policials (Reuters/Nick Pfosi)

Disturbis per una nova mort d'un jove negre per trets de la policia a Minneapolis

Els fets han passat als afores de la ciutat, on aquests dies es fa el judici per la mort de George Floyd durant la seva detenció
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Centenars de persones s'han enfrontat aquesta matinada a la policia de Brooklyn Center, als afores de Minneapolis, la ciutat on s'està fent el judici per la mort de George Floyd.

La mobilització ciutadana, però, no era per Floyd, l'home negre mort el maig de l'any passat després que un policia li clavés un genoll al coll durant més de nou minuts, sinó per un jove negre mort a trets per la policia després d'aturar-lo arran d'una infracció de trànsit.

La víctima, identificada pels seus familiars i per Tim Walz, governador de l'estat de Minnesota, es deia Daunte Wright i tenia 20 anys.

Walz ha declarat que "el nostre estat està de dol per una altra vida d'un home negre arrabassada per les forces de l'ordre".

 

Una jove s'encara a un agent dels antiavalots (Reuters/Nick Pfosi)


Segons una declaració emesa per la policia de Brooklyn Center, els agents van aturar el vehicle de Wright a causa d'una infracció de trànsit poc abans de les dues de la tarda.

Aleshores van adonar-se que hi havia una ordre de detenció contra ell, i van voler-lo detenir. En aquest moment, Wright hauria tornat a entrar al cotxe, i un agent li hauria disparat.

Encara segons el relat policial, Wright hauria mort dins del cotxe després de conduir uns centenars de metres i xocar contra un altre vehicle.


Detingut per uns ambientadors mal col·locats

Katie Wright, la mare de Daunte, ha arribat al lloc dels fets i ha parlat amb la premsa. Segons l'agència Reuters, ha explicat que el seu fill l'havia trucada per dir-li que acabaven d'aturar-lo per portar ambientadors penjats al retrovisor, cosa que és il·legal a l'estat de Minnesota.

També que a través del telèfon va sentir que li demanaven que sortís del cotxe i que deixés l'aparell. Abans de tallar-se la comunicació encara va sentir un soroll com de baralla i que els agents de policia deien "Daunte, no corris".

Katie Wright va tornar a trucar. Aleshores qui va posar-se va ser la xicota del seu fill, per dir-li que estava mort en el seient del conductor.

 

La policia ha utilitzat gasos lacrimògens i granades atordidores per dispersar els manifestants (Reuters/Nick Pfosi)


La policia de Brooklyn Center ha informat que els dos agents que van intervenir tenien activada la càmera adossada a l'uniforme. I l'oficina d'afers criminals de Minnesota ha anunciat que ja ha obert una investigació sobre els fets.

L'alcalde de Brooklyn Center, Mike Elliott, ha parlat d'uns fets "tràgics" i ha demanat a la població que les protestes per la mort de Wright siguin "pacífiques".

Ho han estat només parcialment, quan unes 200 persones s'han concentrat al centre de la població i han encès espelmes i han escrit missatges sobre l'asfalt demanant "Justícia per a Daunte Wright".

La presència policial, però, ha encès els ànims i diversos manifestants han trencat els vidres de dos cotxes patrulla.

 

Una dona protesta agenollada davant la comissaria de Brooklyn Center (Reuters/Nick Pfosi)


Més tard hi ha tornat a haver incidents quan centenars de persones s'han traslladat a l'exterior de la comissaria de Brooklyn Center.

Segons el testimoni d'un periodista de l'agència AFP, la policia ha utilitzat gasos lacrimògens i granades atordidores per dispersar la multitud.

John Harrington, responsable del Departament de Seguretat Pública de Minnesota, ha explicat que uns vint comerços han estat atacats i saquejats durant la nit d'aldarulls, que s'ha allargat fins ben entrada la matinada.

S'ha posat en marxa l'anomenada Operació Xarxa de Seguretat i s'ha anunciat el desplegament de la Guàrdia Nacional durant "els pròxims dos o tres dies".


"Detenció basada en el color de la pell"

La branca de Minnesota de la Unió Americana per les Llibertats Civils (ACLU per la sigla en anglès) ha demanat que es facin públiques les imatges de les càmeres dels agents i que s'encarregui una altra investigació a una agència independent.

A més, aquesta organització de defensa dels drets ha mostrat la seva "profunda preocupació pel fet que aquí la policia sembla haver utilitzat uns ambientadors penjats com a excusa per fer una detenció basada en el color de la pell, cosa que la policia fa massa sovint amb la gent negra".

ARXIVAT A:
Estats Units Policial Racisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut