Una vintena de detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra el finançament del procés
Agents de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Cabrera de Mar (ACN/Jordi Pujolar)

Una vintena de detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra el finançament del procés

La Guàrdia Civil ha detingut 21 persones, entre les quals hi ha Xavier Vendrell, David Madí, Oriol Soler, Xavier Vinyals i Josep Lluís Alay, que ha quedat en llibertat amb càrrecs

RedaccióActualitzat

Macrooperació de la Guàrdia Civil contra una suposada trama de finançament irregular del procés mitjançant el desviament de fons públics. Els principals detinguts formen part de l'anomenat "estat major" del procés o del cercle pròxim a Carles Puigdemont.

L'operació, que continua oberta, s'ha centrat en diversos empresaris pròxims a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya, alguns dels quals havien tingut responsabilitats en anteriors governs.

El dispositiu policial porta el nom d'operació Volhov i està dirigida pel jutge Joaquín Aguirre, del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que investiga, segons s'ha informat en un primer comunicat, "delictes relacionats amb la corrupció i/o els desordres públics".

Aquest jutjat ha informat també de 31 entrades i registres en vuit partits judicials de Catalunya. En concret, s'han fet en 8 municipis de Barcelona i a Girona.

Una nota de premsa emesa conjuntament pel Ministeri de l'Interior i la Guàrdia Civil ha informat de la detenció de 21 persones, investigades pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i blanqueig de capitals. Algunes han quedat en llibertat amb càrrecs, però unes altres continuen detingudes.

Agents de la Guàrdia Civil a l'exterior de l'empresa Events d'Igualada (ACN/Gemma Aleman)

 

Qui són els detinguts

Entre els detinguts hi ha David Madí, Oriol Soler i Xavier Vendrell. També Xavier Vinyals, Toni Fuster, Roc Aguilera, Pilar Contreras, Josep González-Cambray, Marta Molina, Jordi Mir, Jordi Serra i Josep Campmajó.

Els múltiples relats sobre el procés han situat Vendrell, Vinyals, Madí i Soler dins de l'anomenat "estat major", el grup que s'ocupava dels preparatius de l'1 d'octubre, sempre en un segon terme.

 

 

Xavier Vendrell va ser conseller de Governació amb el tripartit, un càrrec efímer perquè va rellevar Joan Carretero en la primera remodelació del govern; però, només tres setmanes després, el president Pasqual Maragall va destituir els sis consellers d'ERC pel rebuig al nou Estatut. Dins d'Esquerra Republicana, va ocupar la Secretaria d'Organització i Finances durant 10 anys, fins al 2006. Als anys 80 va pertànyer al Moviment de Defensa de la Terra. Actualment està apartat de la política, tot i que ha estat una figura d'enllaç entre l'entorn de Puigdemont i el d'Oriol Junqueras.

David Madí va ser secretari de Comunicació de Jordi Pujol i home de confiança d'Artur Mas; després de deixar la política, ha treballat en empreses com Deloitte, Telefónica i Endesa. L'exsecretari de comunicació de Convergència Democràtica té actualment una consultora i és el president de l'empresa Aigües de Catalunya, però també ha tingut un paper important entre bambolines en el procés. Madí quedarà detingut fins divendres, quan, previsiblement, declararà davant del jutge.

 

Oriol Soler és un empresari vinculat a la cultura i la comunicació, pròxim a ERC. Va ser cap de campanya de Junts pel Sí el 2015. Impulsor de projectes editorials com Ara Llibres i la revista "Sàpiens", actualment és director del grup editorial SOM, que ha defensat en un comunicat l'honestedat de la cooperativa. El 2017 es va reunir amb Julian Assange a Londres, un dels principals suports internacionals de l'independentisme. Preguntat al programa "FAQS" de TV3 si existia l'"estat major" del procés, va respondre amb un "Jo no el conec. Sí que existien espais on es feien reunions". Declararà divendres davant del jutge.

Xavier Vinyals és el president de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, per on la Guàrdia Civil creu que s'hauria desviat, presumptament, diner públic. Va ser cònsol honorari de Letònia durant 10 anys, però la polèmica per una estelada a l'edifici on hi havia el despatx va precipitar la seva destitució, el 2016. Vinyals sempre va negar que fos seva i va denunciar que se l'apartava per les seves idees. Puigdemont li va demanar aleshores que s'incorporés al seu equip com a assessor.

Josep Lluís Alay va ser detingut per primera vegada per haver acompanyat Puigdemont en cotxe el dia que la policia alemanya el va detenir a Neumünster, el març del 2018. La policia espanyola el va detenir uns dies més tard i va sortir en llibertat després de declarar. L'Audiència Nacional va arxivar la causa l'octubre d'aquell any, tot i que es va reobrir el 2019. Va ser, breument, coordinador de Polítiques Internacionals de Torra i ara és el director de l'oficina de l'expresident Puigdemont a Barcelona. Alay ha quedat en llibertat amb càrrecs.

Toni Fuster i Roc Aguilera són els propietaris de l'empresa Events, d'Igualada, que es dedica a muntar actes del govern i també de partits polítics i entitats. L'escorcoll en aquesta empresa és el que més s'ha allargat.

Pilar Contreras és la directora general de centres concertats i privats. Després del seu nom, també s'ha sabut que estava detingut el director de centres públics del Departament d'Educació, Josep González-Cambray.

Marta Molina és exregidora d'ERC a Sant Joan Despí. Jordi Mir és alcalde de Cabrera de Mar pel PDeCAT. I Jordi Serra va ser interventor delegat de Presidència en l'etapa Puigdemont.

Una altra detenció s'ha fet a Girona, la de Josep Campmajó, escriptor i empresari.

 

 

L'origen de la investigació: Diputació i Plataforma pro Seleccions

Des del jutjat número 1 de Barcelona s'ha explicat que l'operació és fruit d'una investigació que va començar fa un any i mig i que és una peça secreta derivada de la causa oberta el novembre de 2016 per un suposat delicte de corrupció a la Diputació de Barcelona.

Aquesta causa investiga una presumpta trama de concessió fraudulenta de subvencions a fundacions fins a CDC i té entre els imputats l'exdirigent de Convergència Víctor Terradellas.

La nota d'Interior i la Guàrdia Civil afegeix que l'origen del suposat desviament de fons públics que s'investiga són la Diputació de Barcelona i la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes.


De què se'ls acusa

L'operació, que ha avançat el digital El Confidencial, situa alguns dels investigats com a impulsors de Tsunami Democràtic i s'afegeix que haurien aprofitat la seva afinitat amb JxCat i ERC per aconseguir subvencions i adjudicacions irregulars del govern presidit per Quim Torra. Una part d'aquest diners s'hauria utilitzat, suposadament, per finançar l'estada a Bèlgica de Carles Puigdemont.

Els pagaments de la Plataforma haurien servit per sufragar les despeses de l'expresident a Waterloo, segons la Guàrdia Civil.

"S'estan emportant una sèrie de documentació que, la majoria, ja està presentada al Consell Català d'Esport. Formen part de les subvencions que estan presentades, validades i acceptades per intervenció", ha remarcat Xavier Blázquez, advocat de Xavier Vinyals.

En el cas d'Oriol Soler, la Guàrdia Civil l'acusa d'haver participat en una reunió, prèvia al referèndum, per organitzar una estratègia de desinformació i desestabilització a nivell internacional. Una tesi en la qual se'l relaciona amb mitjans de comunicació i el govern de Rússia.

Hores després d'haver sortit la informació, l'ambaixada russa ha publicat una piulada irònia sobre la suposada oferta russa per ajudar a la independència de Catalunya.

 

Segons la interlocutòria del jutge, les empreses de Soler haurien rebut al voltant de 3 milions d'euros en subvencions i contractes públics -tots ells en quantitats que permetien evitar el concurs públic, cosa que ell nega i que, segons ha denunciat el seu advocat, Benet Salellas, els investigadors no han corroborat.

"La mateixa resolució judicial diu que el principal càrrec de malversació contra Oriol Soler encara està pendent d'acreditar perquè no han pogut accedir als expedients administratius vinculats a les subvencions. Per tant, la mateixa Guàrdia Civil reconeix que està fent detencions amb caràcter preventiu."

En la interlocutòria es fa un nou intent de trobar qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic, la plataforma que va promoure diverses protestes contra la sentència del procés, com la concentració multitudinària a l'aeroport del Prat. El jutge hi situa Xavier Vendrell i Oriol Soler.

Treballadors de l'Ajuntament de Cabrera de Mar i agents de la Guàrdia Civil (ACN/Jordi Pujolar)

 

A banda, es parla d'un suposat delicte de prevaricació en la requalificació d'uns terrenys rústics de Cabrera de Mar a la zona anomenada "Compleix Villabugatti", el Complex Villa Bugatti, per construir-hi "un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada" i la posterior adjudicació d'una obra.

L'escola l'havia de tirar endavant la Fundació El Brot, que ja té un altre centre al Baix Llobregat i està presidida per Xavier Vendrell.

També d'irregularitats comeses a Cabrera pel Departament d'Educació, tant en la requalificació dels terrenys com en l'adjudicació del concert a una escola.

Des d'Educació han remarcat que l'Escola El Brot està concertada de fa anys, amb 8 unitats finançades. L'escola va demanar ampliar el concert a dos grups i dos professors de cara al curs 2020-2021. Els mestres se li van concendir, però l'ampliació del concert se li va denegar perquè no complia els requisits.

Exterior del domicili d'Oriol Soler, a Igualada (ACN/Mar Martí)


Segons la Guàrdia Civil, fins ara s'ha decomissat una "gran quantitat de documentació" i també suports informàtics i de telefonia mòbil.

Al matí, diversos agents s'han presentat en el domicili d'Oriol Soler, a Igualada. També a l'empresa Lidera, de la seva parella, l'exdiputada republicana Marina Llansana, que no està investigada.

L'advocat de Soler i Llansana, Benet Salellas, ha mirat d'impedir l'entrada dels agents amb l'argument que ella no forma part de la causa, però la Guàrdia Civil hi ha acabat entrant perquè, segons l'ordre de registre, el despatx de Soler és allà, cosa que no és certa.

L'escorcoll a casa de Soler ha durat hores, i la Guàrdia Civil n'ha marxat a la una del migdia.

Exterior de l'empresa Events, a Igualada (ACN/Gemma Aleman)


Encara a Igualada, la Guàrdia Civil també s'ha presentat a l'empresa Events, de Roc Aguilera i Toni Fuster, dos dels detinguts. Aquest escorcoll és el que s'ha allargat més, perquè continuava a les 9 del vespre.

La Guàrdia Civil també s'ha presentat al domicili de David Madí, a Sant Quirze del Vallès, que, a més, és el domicili fiscal de la seva consultora. A la tarda, quatre agents han escorcollat el seu despatx com a president d'Aigües de Catalunya, situat al passeig de Gràcia. Fonts pròximes a qui va ser mà dreta de Mas han informat que està molt tranquil.

Madí arribant al despatx del passeig de Gràcia, acompanyat de la Guàrdia Civil

 

Un altre municipi on s'ha intervingut és Sant Joan Despí. Aquí s'han fet escorcolls a casa de Xavier Vendrell, a la de Xavier Vinyals i al domicili de Marta Molina, també detinguda.

 

Detenció, a Girona, de Josep Campmajó (ACN/Marina López)
Josep Lluís Alay amb l'advocat Gonzalo Boye després de quedar en llibertat amb càrrecs

 

En declaracions al programa Cafè d'Idees de Televisió Espanyola a Catalunya, l'expresident Artur Mas ha parlat d'"operació espectacle" i s'ha mostrat "convençut" que Madí no ha comès cap irregularitat.


Tres anys de la destitució del govern Puigdemont

L'operació coincideix amb el tercer aniversari de la publicació al BOE de la destitució del govern presidit per Puigdemont, l'endemà de la declaració d'independència al Parlament.

L'expresident s'ha referit a aquest fet en un missatge a Twitter en què expressa el seu suport als detinguts i diu que "intenten la mort política i civil de l'independentisme".

 

 

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha reaccionat a la notícia amb un missatge a Twitter en què parla de "muntatges per criminalitzar l'independentisme".

 

 

Oriol Junqueras, president d'ERC, ha expressat el seu suport als detinguts en un missatge en què diu que "la repressió contra l'independentisme no té aturador".

 

Des d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha assegurat que es vol "criminalitzar la lluita no violenta".

 

 

Concentracions a la plaça de Sant Jaume

El govern, l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural s'han concentrat a la plaça Sant Jaume al migdia per denunciar que les detencions són una nova acció "repressiva" contra l'independentisme. "Només amb la independència acabarem amb la repressió", ha afirmat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. Òmnium ha afirmat que la repressió pretén "limitar els drets fonamentals de la ciutadania i utilitzar la por per perseguir la dissidència política".

Una vintena de detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra el finançament del procés
Concentració unitària a la plaça de Sant Jaume contra l'anomenada operació Volhov (EFE/Alejandro Garcia)

 

En municipis d'arreu de Catalunya s'han fet, al vespre, concentracions de suport als detinguts i rebuig a les detencions. Les han convocat per les entitats independentistes i, segons Òmnium, s'ha llegit el mateix manifest en un centenar de municipis. A Igualada, han estat centenars de persones les que han sortit al carrer.

 

En el cas de Barcelona, la protesta ha estat a a la plaça de la Catedral, on l'actriu Carme Sansa ha llegit el manifest. Desenes de persones han exigit l'alliberament dels detinguts i han reclamat "una resposta unitària independentista" i també "fermesa per seguir endavant cap a la independència". A Girona, unes 300 persones han participat en la mobilització.

També hi ha hagut una protesta davant la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, blindada pels Mossos d'Esquadra, amb un centenar de participants.

ARXIVAT A:
Procés catalàTsunami Democràtic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut