Doblement víctima: el viacrucis judicial quan denuncies violència sexual
- TEMA:
- Violència masclista
La violència contra les dones està lluny d'erradicar-se. Segons dades dels Mossos, l'any passat es van incrementar -respecte al 2017- les denúncies per agressions sexuals, on hi va haver violència o intimidació. N'hi va haver 833, més de 2 al dia. I les denúncies per abusos van arribar a les 1.500.
Aquestes dades no reflecteixen l'abast real d'aquesta xacra social perquè hi ha moltes dones que no denuncien, ja que no estan gens convençudes de començar un procés judicial.
La Montse és la primera víctima de Tomàs Pardo, conegut com el "violador de Martorell" i condemnat a 26 anys de presó per agredir-la a ella i una altra dona.
No entén per què la justícia li va concedir un permís penitenciari, durant el qual Pardo ho va tornar a fer: va violar i va intentar matar una altra dona. El dia del judici es va plantar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i va cridar amb totes les seves forces contra un sistema judicial que, segons ella, l'ha maltractat.
Assegura que "la justícia és culpable de tot el que ha passat". I afegeix:
"I el jutge a mi, personalment, em va arribar a dir, que què feia jo caminant de nit, sola. Em va portar al despatx i em va dir que Tomàs Pardo havia begut i havia comès el delicte perquè veient dues noies joves, s'havia deixat anar, però que ell estava molt 'penedit' i que potser ens havíem de repensar el que estava passant. Ens va fer sentir com si nosaltres tinguéssim la culpa."
És el que es coneix com revictimització, es converteixen en noves víctimes, però, ara, de tot el procés judicial. En molts casos se senten qüestionades en lloc d'interrogades.
Marisol Rojas, psicòloga especialitzada en violència masclista:
"Costa molt de denunciar perquè no et creuen, perquè et qüestionen; per què has anat amb aquest senyor que no coneixes i per què anaves així vestida."
Júlia Humet, advocada:
"És un camí dolorós, difícil, on, a més, han d'explicar moltes vegades els fets que han passat, i suposa un tràngol."
Violència institucional
A les comissaries de policia, centres sanitaris... segons aquestes expertes, sovint es reprodueixen actituds de violència masclista institucional a l'hora d'atendre les víctimes.
Diuen que això passa perquè molts professionals no tenen formació en perspectiva de gènere.
Un viacrucis judicial que fa que moltes dones abandonin o, com la víctima de La Manada, que va arribar a assegurar que, si pogués tornar enrere, no hauria iniciat el procés judicial per les dificultats i el patiment reviscut.
Arran de la sentència sobre el cas de La Manada, moltes dones van sortir al carrer per queixar-se sobre el funcionament de la justícia, i es va començar a parlar obertament de la justícia patriarcal.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista Agressió sexual Feminisme Masclisme Judicial