Sala de vetlla d'un tanatori (ACN/Sílvia Jardí)

Dol en ple confinament: Evitar l'aïllament i no perdre el contacte amb amics i familiars

Un vídeo del Servei de Suport del Dol de Ponent fa diverses recomanacions per als familiars dels difunts
Enric Pinyol Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El confinament impedeix acompanyar els malalts per coronavirus i també assistir als funerals o actes públics de comiat. La situació de dol és molt dura per als familiars de la persona que mor durant aquesta epidèmia.

Per fer més suportable aquesta situació, s'aconsella mantenir les rutines que es puguin i no perdre el contacte amb familiars i amics. És una de les recomanacions que es dona en un vídeo enregistrat pel Servei de Suport del Dol de Ponent:

"Especialment en un procés de dol, mantenir les rutines ens ajuda a tenir la sensació que alguna cosa controlem: 'Soc jo el qui controla el dia, i no el dia el qui sempre em porta d'alguna manera a mi.'"


Són consells per a aquelles persones que estan passant per un procés de dol aquests dies de confinament. Començant pels més bàsics, com ara evitar l'aïllament i no perdre el contacte amb la família, menjar bé o procurar que el son sigui reparador.

El Servei de Suport del Dol de Ponent dona consells a qui hagi perdut un familiar durant el confinament


Un comiat amb restriccions

Les restriccions per evitar contagis limiten les vetlles i l'assistència de familiars i amics als tanatoris. I, en alguns casos, fins i tot es pot fer impossible fer el comiat com es voldria. Des del Servei de Suport al Dol expliquen que aquest comiat es pot fer més endavant i pot ser igual de significatiu.

"Us animem que, a casa vostra, en un raconet, en un  lloc simbòlic on poder retre homenatge a la persona que heu perdut, hi poseu una foto o una espelma o alguna música d'ambient, per què no. I fins i tot podeu posar-hi unes flors fetes manualment."


La situació encara pot ser més complicada quan la pèrdua és d'una persona que ha patit el coronavirus.

"Les famílies no poden ser a la vora de la persona que ha mort tant temps com voldrien. Ni al tanatori, ni al comiat, acaba sent com normalment seria. És clar, aquí hi ha el risc que alguna cosa després es compliqui, perquè el comiat és molt important en un procés de dol."


En aquest sentit, s'està treballant en un protocol específic que ajudi les famílies.
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut