Dolors Bassa diu que presó i exili "no han d'influir en les decisions que es prenen a fora"
L'exconsellera, entrevistada a "El matí de Catalunya Ràdio" des de la presó, critica la reacció del govern i del Parlament davant la sentència del procés: "Institucionalment, hem fallat"
Ni els líders independentistes empresonats ni els que són a l'exili han d'influir en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, subratlla l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, que afegeix que qui ha de prendre les decisions són els que són fora de la presó ni estan exiliats. Bassa, condemnada a 12 anys de presó, ha fet aquestes declaracions en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" al centre penitenciari de Puig de les Basses.
Dolors Bassa té clar que els que estan en una situació com ella s'han de mantenir al marge.
Dolors Bassa: "Jo no vull influir en les decisions que s'han de prendre fora de la presó. Sempre ho he dit. Que no utilitzin el meu nom en cap assemblea ni en cap acte: "La Dolors ha dit això o allò altre...". Nosaltres, com els presos bascos, un pas al costat"
Mònica Terribas: "I creu que ho fan?"
Dolors Bassa: "No. Però crec que presó i exili no han d'influir en les decisions que ara es prenen a fora"
L'exconsellera opina com les bases d'Esquerra Republicana de Catalunya. El 95% dels militants van ratificar en la consulta el 'no' a la investidura si el PSOE no s'avé a crear una taula de diàleg per buscar solucions al conflicte català.
"Si el PSOE no canvia, si no posa una proposta damunt la taula, la resposta és 'no'. A canvi de res, no. És una oportunitat? Sí, perquè si no és amb ells, amb qui serà? Però també crec que en el seu dia nosaltres vam perdre una oportunitat amb els pressupostos, perquè creia que els vots independentistes haurien ajudat a fer avançar el país, en afers econòmics i socials... Ara estem en una altra etapa, i és evident que Pedro Sánchez ha anat fent un retrocés... "
"Si inhabiliten Torra, s'han de convocar eleccions"
Davant la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Dolors Bassa fa aquesta reflexió:
"Si inhabiliten el president Quim Torra, s'han de convocar eleccions. No podem anar posant gent a dit a la presidència. Si l'inhabiliten, eleccions. Ho ha de fer"
No està satisfeta de la resposta institucional que hi va haver a la sentència del procés, Bassa diu que no la va entendre. "Hem fallat", afirma.
"Sempre he sigut molt crítica i molt clara amb ERC. Dos anys per preparar una resposta institucional, i ni el govern ni el Parlament. Institucionalment, hem fallat: Parlament i govern. No he entès la incapacitat de donar una resposta consensuada a la sentència del Suprem. I com a mínim la resposta social hi és, al carrer, quan la política ha fallat"
Dolors Bassa: "La base d'ERC diu clarament: no a canvi de res"
Arran de les protestes i, sobretot, els aldarulls que hi va haver els dies posteriors a la sentència, la dirigent empresonada assegura que va passar por: "El meu fill i tot el meu entorn, després de la sentència, es van indignar tant que espantava... I jo els havia de calmar: 'Amb una que sigui aquí dins, ja n'hi ha prou', els deia. Però què vols? Veies la gent jove que sortia, indignada, i ho entenies...".
En tot cas, Bassa considera que l'independentisme està començant a saber on va:
"Sí, ara sí... Ho estem fent bé, no únicament amb el Tsunami Democràtic i la resposta social, sinó amb la consulta a la militància d'ERC d'ahir, per exemple. La base diu clarament: no a canvi de res. Condicions. Taula de negociació. Endavant. Això ho estem començant a fer bé..."
"Amb 12 anys de condemna, no tinc esperança de sortir de permís aviat"
Dolors Bassa és pessimista sobre la possibilitat que pugui sortir aviat gràcies a un permís:
"D'aquí sis mesos, potser... però amb 12 anys de condemna, no tinc esperança de sortir de permís aviat. No m'ho hauria imaginat mai! El meu marc mental eren 6-8 anys. 12 anys! Quan van venir els funcionaris del Suprem a notificar la sentència, vaig quedar morta: fills de puta... I anava llegint, la sentència per a la Carme Forcadell, fills de puta... I el funcionari em va dir: "Guárdese sus valoraciones o le levantaré acta". I què? Ja en pot aixecar 50, d'actes... 12 anys de presó!"
I reconeix que quan li van dir que la condemna era de 12 anys de presó es va enfonsar...
"Quan em vaig quedar sola, em vaig desmuntar. La meva germana -oi, Montse?- estava tan destrossada que no la deixaven entrar... i el meu fill Pau, el petit, per telèfon, desmuntat... I quan vaig tornar al mòdul, les companyes ploraven: la que té més pena aquí dins, fora d'una altra, soc jo. I parlem de dones condemnades per delictes de sang. Per posar unes urnes, 12 anys!"
Sobre l'indult o l'amnistia, l'exconsellera és contundent: "Jo no el demanaré, l'indult. I tampoc l'agafaria renunciant a cap de les meves condicions."
Pel que fa a l'informe d'Amnistia Internacional, que demanava la llibertat dels Jordis i deia que el judici havia estat just, Dolors Bassa es mostra molt enfadada. No li va agradar:
"Just? Judici just? Perdonin: la sentència diu que jo era la consellera d'Ensenyament... I els responsables d'Amnistia Internacional ho passen per alt? Consideren que els líders socials haurien d'estar en llibertat, i els membres del govern no, quan la sentència m'atribueix unes responsabilitats que no tenia? Em vaig enfadar molt quan el vaig llegir"
L'exconsellera diu que dins de la presó té estones de tot: "Fa uns dies se'm va morir una amiga meva... i jo aquí dins, no me'n vaig poder acomiadar."
Avança que, amb la seva germana, la diputada republicana Montse Bassa, publicaran un llibre sobre les vivències de la presó: "Del que va passar, no és moment. Tota la veritat a vegades és una veritat a mitges. Però no és moment ara de passar comptes, es necessita distància i temps, equilibri. I ara no el tenim."