Una fàbrica de Bellpuig té la recepta del carbó que reparteixen els Reis d'Orient
L'elabora una empresa centenària que també fa els caramels que Ses Majestats llancen durant les cavalcades d'arreu de Catalunya
El carbó que porten els Reis d'Orient als nens més entremaliats, la nit del 5 de gener, es fabrica a Bellpuig, a l'Urgell. L'elabora una indústria centenària, Viuda Pifarré, que també fa els caramels que es llancen als infants i a les seves famílies durant la cavalcada.
Una barreja de sucre, clara d'ou, aigua i un colorant natural que li dona el color negre són els ingredients que permeten elaborar el carbó dels Reis. Es barregen tots i es couen en unes calderes ennegrides.
Un cop acaba la cuita, la pasta s'aboca en una superfície plana on es refreda i s'eixuga, formant blocs. Un cop el carbó està fred, es tallen els blocs en petites porcions. En total, un milió d'unitats que s'ensaquen i es fan arribar a uns clients molt especials, Ses Majestats.
Els responsables de l'empresa se senten afortunats, tal com explica la directora comercial de Viuda Pifarré, Núria Macarulla:
"Tenim el privilegi de ser els fabricants del carbó que reparteixen Ses Majestats. Malauradament, és per als nens que no es porten bé, però el fem amb molt d'afecte i amb sucre. De vegades en lloc de ser un càstig és un premi."
Carbó de Reis, una llaminadura de sucre
Ara, el carbó de Reis és una llaminadura de sucre, en definitiva, un dolç. Antigament, Ses Majestats regalaven carbó de veritat. Això sí, no tenia una connotació negativa, es considerava un regal per als més petits.
Les seves famílies el consideraven un bé preuat i l'aprofitaven per encendre el foc, fos per cuinar o per escalfar-se. Per tant, era un regal pràctic i necessari.
Elaborar el carbó no és l'únic encàrrec que rep de Ses Majestats aquesta fàbrica, una empresa amb més de cent anys d'història que fa rutllar la quarta generació i que té clara la clau de l'èxit. L'explica Imma Llusera Besa, cogerent de Viuda Pifarré:
"Ens agrada la tradició, ens agraden les coses ben fetes, i de les coses antigues i el que és més nou fem un mixt adaptat al mercat, que ens exigeix coses noves, però sense perdre els requisits antics."
Els caramels que regalen els Reis durant la cavalcada
En aquesta mateixa fàbrica també elaboren 40.000 quilos de caramels que els Reis d'Orient carreguen a les carrosses. Dolços de diferents gustos (taronja, maduixa, llimona, mandarina i coca-cola) que regalen durant la cavalcada, just abans de repartir els regals als infants.
D'empreses tradicionals que elaboren caramels en queden poques. Imma Llusera explica: "Malauradament, moltes empreses com la nostra han desaparegut. N'hi havia una per cada demarcació i només en queda una a Girona i la nostra."
La de Bellpuig va néixer el 1911 quan Baldomero Pifarré va començar a elaborar confitures, codony, torrons, fruita confitada, mones, caramels i confits.
D'aquesta primera etapa són els piropos, un caramel dur amb base de crocant que inclou una floreta a l'embolcall i que encara elaboren. Ara, ja no fan mones, ni fruita confitada ni torrons, però han incorporat la xocolata entre les seves matèries primeres.
Els productes Pifarré arriben a tot Espanya i també n'exporten a França, Itàlia, els Països Baixos, Bèlgica, Portugal, el Líban, la Xina, la Costa d'Ivori o Puerto Rico.
- ARXIVAT A:
- Nadal