Donació simultània de sang de cordó i placenta: "Pots salvar la vida d'un altre infant"
El Banc de Sang i Teixits vol arribar a les 1.500 donacions anuals de cordó, que s'utilitza per a trasplantaments en pacients amb leucèmia
Donar la sang que queda a la placenta i al cordó umbilical després del part obre un ventall d'oportunitats terapèutiques, que en molts casos són l'única alternativa per tractar pacients que no troben solució en els tractaments convencionals.
És el cas de la Chloe, una nena a qui poc després de néixer li van detectar una malaltia minoritària. La falta d'un enzim li provocava l'acumulació d'una substància que el seu cos no podia metabolitzar i que s'acumulava en els òrgans, cosa que dificultava que treballessin bé.
El millor tractament per a ella era un trasplantament al moll de l'os amb la sang de cordó umbilical. Després d'un tractament enzimàtic per intentar frenar la malaltia, finalment va arribar la sang de cordó d'un nadó nascut a Màlaga i això ha permès que la Chloe millori notablement.
La seva mare, Montse Martín, explica: "Gràcies al trasplantament de cordó ara camina, corre, puja i baixa escales i té un futur". I és que, com explica Chema Marqueta, director de la Unitat d'Infància i Dona de l'Hospital de Palamós, l'únic centre de les comarques gironines on es pot fer la doble donació: "Què hi ha més bonic que amb el naixement del teu fill o filla puguis contribuir a salvar la vida d'un altre infant amb leucèmia o malaltia greu?".
Crida per frenar la tendència a la baixa
La donació de cordó està implantada des de fa més de 25 anys i es pot fer a diferents centres hospitalaris catalans, mentre que el Banc de Cordó del Banc de Sang i Teixits de Barcelona és el banc públic de cinc comunitats autònomes, i també d'Andorra.
Gràcies al programa interregional Concòrdia, que integra més de 40 maternitats de diferents comunitats i del principat, es recullen més de 1.000 unitats de sang de cordó umbilical a l'any que es transporten diàriament al centre de processament del Banc de Sang i Teixits. Allà queden emmagatzemades i a disposició de qualsevol pacient del món que ho necessiti a través del registre de donants de medul·la òssia.
El Banc de Cordó del Banc de Sang i Teixits és el més actiu d'Europa en nombre de trasplantaments. Com a resultat, més de 2.000 pacients amb leucèmia o malalties hereditàries d'arreu del món han pogut rebre un trasplantament en els últims 25 anys.

En aquest sentit, el director, Jesús Fernández Sojo, manifesta: "Les principals societats científiques, el Consell d'Europa i les autoritats competents, desaconsellen la donació per a ús privat i aconsellen la donació per a ús del banc públic perquè permet que qualsevol malalt es pugui beneficiar d'aquesta donació i no només una persona."
L'any passat, a Catalunya, es van fer 1.262 donacions de cordó, una xifra inferior a la del 2023, quan es van superar les 1.400. Una tendència a la baixa que fa anys que s'evidencia.
Des del Banc de Cordó, el director afirma: "Actualment l'objectiu és arribar a les 1.500 donacions anuals". Per això fa una crida.
"Amb aquest petit gest es pot salvar la vida d'una altra persona, i sobretot informar que la donació és segura, no té cap risc ni per al nadó ni per a la mare."
Què fa tan especial la sang del cordó?
La sang que s'obté a través del cordó umbilical després del naixement té unes característiques úniques. Conté cèl·lules mare, un element sanguini essencial per tractar malalties molt greus de la medul·la òssia, com la leucèmia o alguns càncers.
A més, de la sang de cordó, tots els components serveixen per salvar vides: a més dels trasplantaments, el plasma i les plaquetes serveixen per a malalts amb úlceres cutànies o oculars, ja que se n'elabora un col·liri i un gel que és especialment indicat quan els tractaments convencionals no funcionen. Es tracta de tractaments de medicina regenerativa per afavorir la cicatrització.
Donació simultània de placenta i cordó
Fa més de dos anys, l'equip mèdic de l'Hospital Joan XXII de Tarragona assistia el primer part en el qual es feia al mateix temps una donació de cordó i de placenta.
Actualment, ja són nou els hospitals on es pot fer aquesta donació simultània en el moment de donar a llum: l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital del Mar, l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, l'Hospital de Palamós, Althaia Xarxa Assistencial de Manresa, l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i la Maternitat del Clínic.
L'aposta per la donació simultània pretén conscienciar les mares gestants d'aquesta doble oportunitat d'ajudar pacients en el moment del part i aconseguir optimitzar la feina d'equips mèdics i assistencials.
El fet que només hi hagi nou hospitals a Catalunya on fer aquesta donació s'explica, segons Chema Marqueta, "perquè s'ha de tenir molt rigor a mantenir l'esterilitat, i per això cal que els professionals rebin una formació".
En aquesta mateixa línia, Jesús Fernández, director del Banc de Cordó, afegeix: "Perquè els hospitals s'incorporin a aquesta modalitat han de ser autoritzats. Per tant, administrativament han de complir una sèrie de requisits i sobretot s'ha de garantir la màxima qualitat de les donacions".

De material de rebuig a aplicació terapèutica
La placenta s'utilitza sobretot per tractar lesions i malalties oculars. La capa més externa d'aquest òrgan, la membrana amniòtica, té propietats antiinflamatòries, antimicrobianes i regeneratives, que es fan servir per a la reconstrucció i el tractament de lesions dels ulls, com ara úlceres, tumors o ull sec.
De fet, segons el Banc de Sang i Teixits, hi ha més de 600 persones que cada any es beneficien d'aquestes aplicacions terapèutiques. L'Andrea Coll, que va parir a l'Hospital de Palamós la seva filla Aura, no va tenir cap dubte a l'hora de donar el cordó i la placenta, ja que per casualitats de la vida anteriorment el seu germà "va tenir un accident en un ull i gràcies a la placenta d'una altra dona es va tornar a regenerar i avui dia té ull gràcies a aquest procediment".
Tot i això, la placenta també serveix per a altres usos, com són les grans úlceres a la pell difícils de curar amb fàrmacs convencionals. Aquest és el cas dels pacients diabètics, per a qui el Banc de Sang elabora un gel procedent de la membrana amniòtica. I, en tercer lloc, també pot ajudar a la cicatrització i cura de persones amb grans cremades.
- ARXIVAT A:
- SalutRecerca científica