D'onades a mar arrissada: lleuger repunt de la Covid, que entra en un cert estancament

Els experts ja comptaven que la represa de l'activitat academica i laboral comportaria un cert repunt de la pandèmia
Juli Rodés Almer Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Lleuger canvi de tendència en l'evolució de la pandèmia a Catalunya: els principals indicadors sobre l'evolució de la pandèmia de Covid-19 han empitjorat aquest divendres per quart dia consecutiu.

Estan a uns nivells força bons, en alguns casos mai vistos des de fa mesos, però els últims dies han fet un cert repunt, indicant un augment de contagis.

Els experts, però, consideren normal aquest repunt, que arriba quinze dies després de la represa del curs escolar i acadèmic i la tornada a la feina.

Tot plegat comporta un augment de la mobilitat i un augment de l'activitat en espais tancats, després de l'estiu, que per força ha de notar-se en els indicadors. Un cert estancament que forma part del guió previst pels experts.

L'augment de la mobilitat i la represa de l'activitat acadèmica i laboral es nota als indicadors pandèmics (Europa Press/David Venteo)

Arribats a aquest punt, a més, els experts la situen la pandèmia en una nova fase en què més que d'onades, com fins ara, parlen de mar arrissada, amb onades més petites que pugen, baixen, com explica Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de Farmacovigilància de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit.

Oscil·lacions de la pandèmia que ja s'han pogut observar en territoris que han aixecat les restriccions, com el Regne Unit.

Clara Prats, investigadora del BIOCOMSC, el grup de recerca en biologia computacional i sistemes complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), defensa que fer la desescalada de manera gradual "té uns certs avantatges a nivell de control epidemiològic" que no té treure les restriccions de cop.

Pensa, en qualsevol cas, que, si la situació no es complica de manera inesperada, és "qüestió de setmanes" que arribi l'aixecament gairebé total de les restriccions -tret de la mascareta en interiors- també a Catalunya; una decisió que ja han adoptat altres comunitats.


Pocs contagis, amb repunt

La baixada dels contagis és evident, perquè fa deu dies que es notifiquen menys de 3.000 casos a la setmana, cosa que no passava des de principis de juliol de l'any passat.

Fa dos dies, però, que han repuntat i tornen a ser més de 2.400, quan havien arribat a ser 2.399 entre el 19 i el 25 de setembre.

 

Del 19 al 25 d'agost, però, van ser gairebé 8.000; i del 19 al 25 de juliol se'n van comunicar 39.004.

En total, des del principi de la pandèmia, a Catalunya es té constància que s'han contagiat de Covid-19 un total de 987.677 persones, més del 12,5% de la població.


Velocitat de propagació per sobre de l'1

Segons les dades publicades aquest divendres pel Departament de Salut, l'Rt és d'1,01. Ha tornat a situar-se, per tant, per sobre de l'1, la xifra que indica un augment dels contagis.

Una Rt de l'1,01 vol dir que, de mitjana, cada 100 persones amb Covid-19 en contagiarien 101 més.

 

La velocitat de propagació no superava l'1 des de mitjans de juliol, quan ja anava a la baixa després d'haver-se enfilat com mai en cinquena onadai superava l'Rt de 3,4.

Pel que fa al risc de creixement potencial (EPG) o risc de rebrot, està en 63 punts, els mateixos que fa vint-i-quatre hores i que fa una setmana, però en aquests últims set dies havia baixat fins als 56 punts.

 

Un EPG de 63 punts indica un risc mitjà-baix de rebrot, que abans d'ara no s'havia assolit des de la primera setmana de juliol, fa quinze mesos.


Repunt de la incidència a 7 dies

També ha trencat -lleugerament- la tendència a la baixa un altre indicador destacat, la incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants.

És l'indicador que Salut va utilitzar per demanar el confinament nocturn aquest estiu, i es considera que mostra un risc molt alt quan supera els 125 casos.

Ara per ara, la incidència a 7 dies per cada 100.000 habitants és de 31,33 casos, quan dijous era de 30,52.

La incidència a 14 dies, en canvi, encara no ha canviat de tendència i continua de baixa. En les últimes 24 hores ha baixat de 67,06 casos a 65,62.


Menys ingressos i menys crítics

També continua baixant la pressió assistencial. Aquest divendres s'han notificat 414 pacients Covid als hospitals catalans, un centenar menys que fa una setmana. L'1 de setembre eren més del doble: 1.015.

 

En consonància, també hi ha un descens dels pacients Covid crítics: hi ha 134 persones a les UCI; fa una setmana eren 177, i l'1 de setembre, 751.

 


Gairebé 24.000 morts

Entre el 21 i el 27 de setembre, els últims set dies amb les dades consolidades, Salut ha notificat 29 defuncions a causa de la Covid, una mitjana de quatre morts diàries.

És la primera vegada des de mitjans de juliol que moren menys de 30 persones en una setmana a causa de la pandèmia.

 

En l'últim mes, el nombre de morts per Covid-19 ha mantingut una tendència a la baixa -amb oscil·lacions- des que a finals d'agost se'n van declarar menys de 100.

 

En total, des que es va notificar la primera defunció, la pandèmia ha causat 23.906 víctimes mortals a Catalunya.


Sense immunitat de grup

Fins aquest 30 de setembre ja han rebut la pauta completa 5.738.504 persones, que són el 72,4% de la població de Catalunya.

 

Per edats, les persones d'entre 20 i 39 anys són les que s'han vacunat en un percentatge més baix, per sota, fins i tot, de la franja més jove, la dels adolescents d'entre 15 i 19 anys.

 

Sobre la vacunació, Prieto-Alhambra remarca que "sabem que matemàticament és impossible que arribem a tenir immunitat de grup, aquest somni de dir: 'Bé, ja hem vacunat el 80% de la població'".

 

I assegura que "tothom, en algun moment, o es vacunarà o s'infectarà; o les dues coses".

Amb la diferència, això sí, com remarquen sempre els experts, que, si s'infecta una persona vacunada, el risc de complicacions és ínfim respecte a les persones que no ho estan.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut