Dones d'exmilitars revelen la presència nord-coreana a la Síria d'Al-Assad
Testimonis confirmen a Catalunya Ràdio que, durant l'anterior règim, hi havia oficials de la dictadura de Kim Jong-un a Damasc
El 2018 The New York Times va publicar un informe confidencial de les Nacions Unides, segons el qual Corea del Nord subministrava materials a la Síria de Bashar al-Assad que es podien utilitzar per fabricar armament químic. La col·laboració entre els dos règims, alineats amb la Rússia de Putin, era un fet que la comunitat internacional feia temps que denunciava, però aquell document aportava detalls que n'evidenciava l'abast i els esforços dels dos països per evitar les sancions.
Ara dones d'exmilitars de la dictadura aporten a Catalunya Ràdio una prova concreta d'aquesta cooperació, que l'anterior règim sempre havia negat: la presència estable nord-coreana a instal·lacions militars de Damasc fins pocs dies abans del triomf de la revolta insurgent.
Els enviats especials a Síria, Maria Alba Gilabert i José Antonio Rodríguez, han pogut conversar amb tres dones, casades amb militars de la dictadura, que van haver de fugir de la capital a correcuita quan el triomf dels rebels islamistes ja era un fet.
Els marits i els fills grans continuen amagats --no revelen ni on són ni les identitats--, però elles i les filles menors d'edat han decidit tornar a les seves antigues cases, uns edificis de quatre o cinc plantes, que durant la seva absència han estat saquejades.
Els van esbotzar la porta i els van robar els objectes de valor, com els ordinadors. Tenen aigua, però ni llum ni calefacció. Tampoc hi ha rastre d'alguns dels veïns que, segons expliquen, habitaven en altres edificis militars d'aquest barri elegant de Damasc:
"Aquí hi ha tres blocs on vivien els soldats russos, iranians i nord-coreans. Tots van marxar dos dies abans que caigués el règim, sembla que ho sabessin."
Recentment, Corea del Nord s'ha implicat en la invasió russa d'Ucraïna. Aquest desembre, Kíiv ha assegurat que ja ha començat a fer front a atacs de soldats nord-coreans sobre el terreny, prop de la regió russa de Kursk, parcialment controlada per les tropes ucraïneses des que van llançar una ofensiva a finals del mes d'agost.
"No sabíem res de la gent que massacraven"
Recorden que ells i les seves famílies van haver de marxar corrents, de nit, a les 3 de la matinada. Van sentir trets llunyans i aleshores els van dir que el règim havia caigut. Només amb la roba que duien posada, es van escapar. Alguns en cotxe, d'altres a peu. Cap al nord, a Homs, a Tartús. Els havien avisat que, si queien en mans dels rebels, moririen.
Les dones i filles, però, asseguren que els seus marits i pares --un d'ells, coronel de l'exèrcit d'Al-Assad-- només feien feines administratives i que no tenen les mans tacades de sang. Elles també neguen saber res de les atrocitats que es van cometre durant dècades.
"No en teníem ni idea, cap informació. Només la gent que ho feia ho sabia, no sabíem res de la gent que massacraven i torturaven. Estem molt sorpreses."
Ara elles han tornat perquè no es podien estar més on eren, però no amaguen que tenen por de represàlies. De fet, no volen ser fotografiades. De moment, alguns pocs militants de l'HTS, el grup que lidera el canvi a Síria, les protegeixen, com han pogut confirmar els enviats especials de Catalunya Ràdio.
- ARXIVAT A:
- Síria