Dones i castelleres: ja són el 40%, però només dues de cada deu són cap de colla

RedaccióActualitzat

Els castells han crescut de la mà de les dones. Les últimes temporades excepcionals no s'explicarien sense l'augment de la presència femenina a les colles. En els últims 40 anys s'ha incrementat de forma notable.

Ara, dels 13.000 castellers que hi ha a tot Catalunya, 5.200 són dones, una xifra que representa el 40% d'aquest àmbit.

Però els castells reprodueixen les mateixes perspectives de gènere que la resta de la societat. Molt poques dones arriben a ser cap de colla. De fet, només n'hi ha 17 en les 98 colles existents. És el cas dels Marrecs de Salt o els Castellers de Sabadell.

 

(Foto: Jon TC)

 

I encara una dada més: de les dones que tenen algun càrrec dins de les colles, el 61% són joves i sense fills. Són dades de l'estudi "Castells des d'una perspectiva de gènere", que analitza la presència de les dones al capdavant de les colles que s'ha presentat a Tarragona.

L'estudi s'ha presentat a l'Antiga Audiència de Tarragona. Hem parlat amb una de les autores de l'estudi i amb qui va ser durant dos anys cap de colla de la Joves Xiquets de Valls, la primera i encara única que ho ha sigut en una colla històrica.

 

(Foto: Colla Joves Xiquets de Valls)

 

Raquel Sans, coautora de l'estudi, apunta que les colles més antigues i de més nivell són les que tenen menys dones als llocs directius. És una tendència que només trenquen les colles universitàries.

"Que una dona arribi a ser cap de colla és complicat. De les colles convencionals, només una de cada deu colles tenen una dona al capdavant. Queda camí per recórrer."

Sans recorda episodis històrics que són més propers del que semblen:

" El 1988, la Jove de Tarragona va fer una assemblea per decidir si acceptava dones o no. L'any 88!"

 

(Foto: David Oliete)

 

Helena Llagostera, que va ser cap de colla Joves Xiquets de Valls el 2009 i 2010, explica que hi ha una barrera d'entrada a les colles amb més història:

"A les colles tradicionals costava veure una noia. Els pares deien que era cosa de xicotots i que una nena no havia de pujar als castells."

I recorda el seu cas concret:

"Em van presentar i vaig anar amb el cor encongit pensant que la gent gran ho posaria en dubte. Tot al contrari, em van felicitar."

 

(Foto: Antoni Coll)


Desigualtat també en les direccions

Segons aquest treball, les dones amb càrrecs directius fan funcions que tenen una connotació de gènere, com passa també en altres àmbits. Només hi ha més dones que homes en el cas de les secretàries o les que estan a càrrec dels nens: les caps de canalla.

Tot i això, cal recordar que la presidenta de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya és una dona: Inés Solé, dels Xiquets de Tarragona.

- - - - - - - 

Les imatges del vídeo i del text han estat cedides pel col·lectiu de fotògrafs castellers Fort

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut