Dones iranianes es rebel·len per la mort d'una noia detinguda per no dur bé el vel

Les joves s'han gravat tallant-se els cabells, s'han tret el hijab o han cridat consignes contra el règim durant les manifestacions, mentre la policia atribueix la mort de Mahsa Amini a una malaltia crònica
Redacció Actualitzat
TEMA:
Iran

Les dones iranianes han aixecat la veu contra la mort de Mahsa Amini, la noia kurda de 22 anys que va perdre la vida a l'hospital després de ser detinguda per no portar ben posat el vel.

Hi ha hagut manifestacions a Teheran i a Mashhad, les dues principals ciutats del país, i també a Saqez i a Sanandaj, la ciutat natal de la víctima i capital de la província del Kurdistan, d'on era originària la jove.

Les protestes van començar a l'enterrament de la víctima i s'han repetit en diverses universitats de Teheran, segons els mitjans locals.

Els joves han cridat lemes com ara "Mort al dictador!", en referència al líder suprem, Ali Khamenei, "Dona, vida, llibertat!" o "Matar per un mocador? Quant temps durarà la indignitat?", segons ha informat l'ONG Centre pels Drets Humans a l'Iran.

 

 

 

 

Sense vel o tallant-se els cabells

Al carrer del Vel Musulmà, al centre de la capital, centenars de persones han cridat consignes contra el règim i algunes dones s'han tret el mocador o l'han cremat en senyal de protesta. "Mort a la República islàmica!", han cridat, segons l'agència Fars.

També s'han cremat contenidors i s'han trencat vidres d'automòbils.

La policia ha dispersat les mobilitzacions amb gasos lacrimògens i també ha detingut desenes de manifestants.

En tres dies de protestes, diverses dones han compartit imatges a internet tallant-se els cabells com a senyal de solidaritat amb la Mahsa.

 

 

 

 

 


Suport dels reformistes

El cas ha sacsejat l'opinió pública. Artistes, personalitats esportives, polítiques i religioses han mostrat indignació a les xarxes socials.

També s'ha pronunciat l'expresident iranià i líder del corrent reformista Mohammad Khatami, que ha instat les autoritats a "portar davant la justícia els autors" d'aquest crim.

La premsa menys conservadora s'ha fet ressò dels fets en portada, i el mateix president iranià, l'ultraconservador Ebrahim Raisi, s'ha vist obligat a demanar una investigació. Durant el mandat de Raisi, la pressió sobre les dones i la seva vestimenta no ha parat de créixer.


La policia atribueix la mort a una malaltia crònica

Davant les crítiques, el cap de la policia de Teheran, el general Hossein Rahimi, ha rebutjat les "acusacions injustes" i ha qualificat la mort de la noia d'"incident desafortunat".

"No hi ha hagut cap negligència per part nostra. Hem fet investigacions i totes les proves demostren que no hi ha hagut cap comportament inapropiat per part de la policia", ha afirmat.

Segons els agents, no hi va haver cap contacte físic amb la dona ni "disputes o resistència" durant el trasllat. De fet, mantenen que fins i tot va "fer broma" dins la furgoneta policial.

Mahsa Amini, en una imatge de les xarxes socials (Reuters/IranWire)

La víctima va ser detinguda el 13 de setembre a Teheran, mentre passejava amb el seu germà. L'anomenada "policia de la moral" la va acusar d'incomplir el codi de vestimenta imposat pel règim.

Les dones estan obligades a tapar-se els cabells, no poden portar abrics per sobre del genoll, pantalons ajustats o texans amb estrips ni roba de colors vius, entre altres coses.

Després de la detenció, la noia va tenir un infart a comissaria, va entrar en coma i va acabar morint a l'hospital el 16 de setembre, segons la seva família i la televisió estatal.

El dia de la mort, la televisió estatal va difondre un vídeo d'una càmera de vigilància que ensenya com una jove identificada com la víctima cau a terra a comissaria, després de discutir amb un agent.

El pare de la noia ha tret credibilitat a les imatges i ha dit que el vídeo "està tallat". No ha confirmat que la dona que s'hi veu sigui la Mahsa i ha dit que a la seva filla la van portar "amb retard" a l'hospital.

El ministre de l'Interior iranià, Ahmad Vahidi, ha indicat que la jove tenia "problemes anteriors" de salut i que l'havien operat del cervell als 5 anys, informacions que ha desmentit el pare, segons el qual estava en "perfecte estat de salut".

 

 

ARXIVAT A:
Iran Violència masclista Masclisme Feminisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut