Dones maçones: entrem a la Gran Lògia Maçònica Femenina, amb seu a Barcelona
Es reuneixen cada 15 dies i entre elles hi ha la maçona més jove d'Europa
Té 23 anys i és la maçona més jove d'Europa. Però prefereix que no se'n sàpiguen els cognoms, ni tan sols el nom; tampoc vol donar la cara i per això apareix amb mascareta.
És una de les 250 "germanes" de la Gran Lògia Femenina d'Espanya, que és la més gran de l'Estat. Té la seu a Barcelona i agrupa una desena de lògies d'arreu d'Espanya.
Encara hi ha molts prejudicis sobre la maçoneria i per això molts se n'amaguen.
"No ho explico", assegura. "Només ho sap el meu cercle mes íntim, la meva família i poquíssimes amigues."
No ho explica perquè creu que la maçoneria està mal vista a Catalunya. "Encara ara s'expliquen moltes falsedats. He parlat amb gent que s'ha interessat pel tema, però té por del què diran, tenen por que els perjudiqui a la feina".

Maçoneria perseguida
I això passa perquè la maçoneria ha estat perseguida a casa nostra, especialment durant el franquisme. Han viscut en la clandestinitat i això, unit als seus ritus i la seva simbologia, ha fet que tinguessin una imatge misteriosa, de secretisme, que asseguren que té poc a veure amb la realitat.
"No som secretes, som discretes", diu Mar Sánchez Bergua, la gran mestra de la Gran Lògia Femenina d'Espanya. És la màxima autoritat de l'organització i creu que les han obligat a ser discretes "perquè ens han perseguit, han matat moltes germanes i germans".
"Se'ns acusa de moltes coses i potser el veritable motiu és que no s'accepta que siguem lliurepensadores".
La maçoneria va néixer fa mil anys amb els gremis de la construcció. Els mestres d'obra volien conservar els secrets del seu ofici. D'aquella època han conservat la nomenclatura. La lògia era on guardaven les eines. Hi havia els mestres, els aprenents i els oficials; ara en diuen companys. Es manté la simbologia del compàs, l'escaire, les pedres...
Maçones a Barcelona, des del 2005
La Gran Lògia Femenina d'Espanya va néixer a Barcelona el 2005 i provenia de la Gran Lògia francesa. Comparteixen espai amb altres tres lògies. Només accepten dones: "Ens sentim més còmodes i tothom pot triar, perquè també hi ha lògies exclusivament d'homes o mixtes".
Cada dos dimecres de mes fan el que en diuen una "tinguda": una reunió per parlar i escoltar. Abans de començar preguntem a Mar Sánchez Bergua què és la maçoneria.
"La maçoneria és una escola iniciàtica basada amb símbols i tradicions. És un mètode que treballa per ser millor persona i posar un gra de sorra que ens permeti canviar la societat."
Fugen del misteri, però quan entres al seu temple sorprenen moltes coses. La forma de vestir, totes de negre, amb un mandil, un collar i guants blancs. El que fins fa pocs minuts era una sala es converteix en un temple quan comença la "tinguda", i llavors, més símbols i més ritus.
Es tracta d'una sala rectangular. A esquerra i a dreta, fileres de cadires, i al fons, una taula que se situa sobre tres graons. El terra és com un tauler d'escacs i al mig hi ha tres columnes que representen la força, la saviesa i la bellesa. Les germanes entren en filera al so d'una música cerimonial i, a partir d'aquí, ja no és públic.

No als dogmes
Llibertat, igualtat, fraternitat. És el lema de la Revolució Francesa i el seu. A Barcelona hi han afegit "tolerància" i "laïcitat".
No es parla de política ni de religió. "Per nosaltres, l'espiritualitat és important --explica la gran mestra Núria Fuentes Abella--, però les religions es basen en dogmes i nosaltres no acceptem els dogmes, perquè això vol dir que has de creure en coses tant si vols com si no vols, i nosaltres volem pensar per nosaltres mateixes. Som lliurepensadores".
Opinions com aquesta els ha portat problemes amb l'Església. Fins i tot el papa Benet XVI va dir el 2005 que ser maçó era pecat.