Dormir tota la nit amb música en directe? Un experiment per estudiar l'insomni amb 40 persones
El Concert de la Son forma part d'un projecte d'una desena d'universitats europees que investiga la influència de la música a l'hora d'agafar el son
Quarts de deu del vespre. Universitat Pompeu Fabra. Comencen a arribar tot de persones equipades amb coixins, màrfegues, matalassos inflables i tot el que necessitin per passar-hi la nit sencera.
Són el públic del Concert de la Son, un experiment que forma part d'un projecte d'una desena d'universitats europees que investiga la influència de la música a l'hora d'agafar el son i el posterior descans al llarg del procés de dormir. Sentiran música en directe durant tota la nit mentre dormen.
Entre els participants, n'hi ha que ho fan per curiositat i d'altres, per necessitat: "Jo no tinc cap problema per dormir. He vingut aquí a fer de conillet d'Índies", diu l'Ismael Khalifi.
En canvi, qui no ho porta tan bé és la Cristina Guix, que té l'esperança de poder millorar el seu descans: "Jo em desperto molt a les nits. Tinc interrupcions nocturnes i dormo malament. He deixat les pastilles, a més, perquè em passava el dia fatal", ens explica.
El Concert de la Son forma part d'un projecte que suma moltes disciplines, com la neurociència, la medicina, la psicologia, la musicologia o la informàtica, i que culminarà d'aquí a dos anys juntament amb molts altres experiments.
Parlem amb Sergi Jordà, professor i investigador en tecnologia musical de la Universitat Pompeu Fabra:
"Hi ha molta gent que té insomni i molts d'ells prenen fàrmacs, però els fàrmacs no són la solució. Això no és només un projecte mèdic o clínic; busquem trobar coneixement que pugui millorar els problemes de moltes persones."
Precisament, l'acció de dormir la practiquem diàriament, però fins no fa gaire resoldre els problemes del son no havia despertat gaire interès a la comunitat científica: "Fa uns 50 anys que s'estudia el son científicament i això que ens passem una tercera part de la vida dormint", destaca Jordà.
Aquest projecte no només obre les portes a millorar diagnòstics d'insomni, sinó que vol anar molt més enllà, com ara investigar com pot ser que hi hagi persones que necessiten escoltar heavy metal per dormir o bé què poden tenir en comú les cançons de bressol de diferents cultures del món.
Tornant al Concert de la Son. De les quaranta persones que hi participen, n'hi ha tres que porten uns sensors que els mesuren les ones cerebrals mentre estan dormint. A banda, tots els participants, en finalitzar l'experiment al matí, hauran d'omplir un formulari per donar tots els detalls de com han passat la nit.