Antiavalots davant una protesta pel desallotjament del Banc Expropiat Europa Press (Europa Press)

Dos anys de presó a un mosso per agredir un periodista que cobria una protesta a Gràcia

L'agent, que va colpejar el periodista a la cama i a la mà, també ha quedat inhabilitat i haurà de pagar una indemnització a la víctima de 7.265 euros

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Dos anys de presó i una indemnització a la víctima de 7.265 euros. És la sentència que ha dictat l'Audiència de Barcelona contra un agent dels Mossos d'Esquadra per l'agressió a un periodista, l'any 2016, durant el desallotjament de l'anomenat Banc Expropiat del barri de Gràcia, a Barcelona.

La sentència considera que l'agent va cometre un delicte de lesions amb instrument perillós, amb l'agreujant de valer-se del caràcter públic del seu càrrec. Per això el condemna a una pena de dos anys de presó, el suspèn per a l'exercici de l'activitat policial com a mosso d'esquadra mentre duri la condemna i l'obliga a pagar una indemnització a la víctima i les costes del judici, incloses les de l'acusació particular.

La sentència declara la Generalitat responsable civil subsidiària d'aquest cas.

Els magistrats han estimat, com a atenuant, les dilacions indegudes pel temps transcorregut des que van passar els fets i no consideren que l'agent hagi comès, a més d'un delicte de lesions, un altre contra drets individuals per intentar impedir l'exercici professional de la víctima, donat que no anava identificada com a periodista de forma visible i no consta que l'agressor sabés que ho era.

Entrada del local okupat anomenat 'la Sucursal del Banc Expropiat', el 26 de juliol del 2017. (Horitzontal)
Entrada del local desallotjat el 2016, anomenat La Sucursal del Banc Expropiat (ACN/Laura Fíguls)


Violència gratuïta

Els fets jutjats van passar el 25 de maig del 2016, durant la tercera nit de protestes pel desallotjament de l'anomenat Banc Expropiat, una antiga sucursal bancària de Travessera de Gràcia, a Barcelona, prop de la plaça Revolució, que feia temps que estava okupada.

Segons consta a la sentència, cap a les onze de la nit, un cop acabada una manifestació de protesta pel barri i ja amb poca gent pels carrers, una dona gran s'hauria encarat a un agent perquè no la deixaven passar i li hauria aixecat la visera. El mosso la va empènyer i la dona va caure a terra. L'escena va ser gravada per diversos periodistes i fotoperiodistes, que s'hi van acostar per ajudar la dona i recriminar a l'agent la seva acció.

En aquell moment, i sempre segons la sentència, "es van llançar ampolles de vidre des de la zona dels manifestants cap a la policia", que va rebre ordre de carregar per dispersar-los cap a la plaça Revolució. Els periodistes, inclosa la víctima, que no portava el braçalet identificatiu, estaven als laterals del carrer.

Dispositiu policial al voltant del banc desallotjat (ACN/Alsinet X.)

Un periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, va rebre un cop de porra a la cama per part d'un agent de la Brimo, tot i que assegura que tenia les mans alçades i havia cridat "premsa". Després va córrer cap a la plaça Revolució i allà, on estava amb més gent, el va tornar a colpejar amb la porra i li va trencar un dit d'una mà, malgrat que no havia fet "cap acte hostil, ni violent, ni agressiu". Cap altre agent va colpejar ningú més del grup amb qui estava el periodista en aquell moment. La víctima va ser traslladada a l'Hospital Clínic, on el van atendre.

Antiavalots pels carrers de Gràcia el maig del 2016

La sentència considera provat que l'agent va cometre un delicte de lesions amb instrument perillós i nega que el mosso hagués fet servir la porra de forma reglamentària, com a "arma de defensa en situació de percepció de risc". Les peticions inicials de la Fiscalia i l'acusació particular, que arribaven als cinc anys de presó, es van rebaixar durant el judici per la dilació del procés judicial.

El periodista víctima de l'agressió ha agraït el suport rebut en una piulada al seu perfil de twitter.

ARXIVAT A:
JudicialPolicial
Anar al contingut