"Dos bojos ens hi hem posat": Open Arms i José Andrés activen el corredor marítim a Gaza

Després de cinc mesos de guerra, l'ONG badalonina Open Arms serà la primera a desembarcar 200 tones d'ajuda humanitària en una missió conjunta amb l'ONG World Central Kitchen, del xef espanyol José Andrés
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Després de cinc mesos de guerra a Gaza, està previst que en les pròximes hores surti cap a la Franja el primer carregament d'ajuda humanitària per mar, si la meteorologia i la seguretat ho permeten. La via marítima és l'última que s'ha explorat arran del bloqueig terrestre i de la poca eficiència de la distribució d'aliments des de l'aire.

Es tracta d'un corredor humanitari per mar des de Xipre, concretament des del port de Làrnaca, que s'obre després que aquest divendres l'hagi anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, davant la situació de fam que viu la població civil a Gaza.

D'aquesta manera Europa s'ha afegit als Estats Units, que s'han compromès a construir un port temporal a la Franja per fer-hi arribar menjar, aigua i medicaments.

El primer vaixell que desembarcarà l'ajut humanitari serà el de l'ONG catalana Open Arms. "És la primera vegada que es fa en setanta anys. És un repte. No ha entrat cap nau des d'allà", ha explicat a TV3 el seu responsable, Òscar Camps.

La missió es fa conjuntament amb l'ONG World Central Kitchen, del xef espanyol José Andrés. "Dos bojos com nosaltres vam dir 'Escolta, hem de fer alguna cosa' i ens hi hem posat fins al final", detalla Camps.

El mal temps va impedir que el vaixell sortís aquest dissabte, tal com estava previst inicialment, i continua amarrat al port de Làrnaca. Quan les condicions siguin més favorables, iniciarà el viatge fins a Gaza. 


200 tones d'ajuda humanitària

L'ONG de Badalona desembarcarà 200 tones d'ajuda humanitària amb el vaixell Uno, dedicat fins ara a salvar vides de migrants al Mediterrani.

Ho farà en un viatge de més de 200 milles nàutiques que pot allargar-se dos dies, depenent de la meteorologia.

Tenen el permís israelià per desembarcar, no hi haurà periodistes i, segons ha explicat Camps, "en aquests moments s'està construint un pantalà amb runa dels bombardejos que permetrà l'arribada".

Tot plegat, després de pressionar molt i aconseguir pactar-ho "primer amb el govern de Xipre i després amb Israel":

"Hem treballat durant setmanes en això. Vam presentar un pla per obrir un corredor humanitari dinàmic, és a dir, a qualsevol punt de la costa, continu, és a dir que es pot fer sovint, i escalable, que podria créixer a mesura de les necessitats".

Una imatge d'arxiu de l'Open Arms Uno al port de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Un desembarcament secret per evitar situacions caòtiques

Se sap que Camps salparà de Làrnaca, a Xipre, on s'escaneja la càrrega, però no han dit on ancoraran, precisament per evitar les repetides situacions caòtiques, fins i tot mortals, que s'han viscut amb el lliurament d'aliments.

Les autoritats palestines han informat aquest divendres que en un llançament aeri d'aliments cinc persones més han perdut la vida esclafades pels palets.

Aire i mar són les úniques vies autoritzades per Israel. La policia ha aturat fins i tot petits combois d'israelians que intentaven fer arribar menjar a Gaza.

Repartiment d'ajuda des de l'aire a Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Aliança d'ONG per frenar la gana

Un cop a terra, l'ONG World Central Kitchen, de José Andrés, distribuirà l'ajut entre la població de Gaza. Precisament, una part del seu equip està construint l'espigó des d'on es desembarcarà l'ajut.

"World Central Kitchen té seixanta o setanta macrocuines funcionant a Gaza i ha donat més de tres milions de menjars. Però no li està arribant menjar per Rafah, perquè els camions estan bloquejats", ha explicat Camps.

El responsable d'Open Arms ha detallat que les dues ONG s'han aliat per fer arribar aliments a la Franja: "José Andrés s'ha ocupat de la diplomàcia i nosaltres, de la part tècnica."

Nens palestins fan cua per rebre menjar a Rafah (Reuters/Mohammed Salem)

Una quarta part de Gaza, al llindar de la fam

La situació és tan desesperada a la Franja que els palestins han començat a menjar coses que fins fa molt poc eren inimaginables, com aliments per a animals, herba o calç.

Les Nacions Unides calculen que una quarta part de la població de Gaza està al llindar de la fam i que els nens moren per desnutrició. Israel nega que impedeixi la distribució d'ajuda humanitària i atribueix a les organitzacions la incapacitat de fer arribar-la a la població.

El govern nord-americà també ha negociat amb Israel l'obertura d'un nou pas terrestre al nord de la Franja, que es podria fer efectiu la setmana vinent.

Després de cinc mesos de guerra, han mort més de 30.800 persones a Gaza pels atacs israelians.

 

ARXIVAT A:
Open Arms Guerra a Gaza Gaza Israel Palestina Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut