Dos comandaments policials de l'1-O es contradiuen sobre les bales de goma
L'inspector de l'operatiu de l'escola Ramon Llull justifica el seu ús perquè es van quedar "aïllats" entre persones que "no eren simples manifestants"
Els dos comandaments de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull durant la jornada de l'1 d'Octubre s'han contradit davant del jutge, aquest divendres, sobre l'ús de les bales de goma que s'hi van disparar.
Han declarat, com a investigats, en el jutjat número 7 de Barcelona, que investiga l'actuació policial en la jornada del referèndum.
Així, l'inspector que estava al capdavant dels agents desplegats en aquest punt de votació ha assegurat que va autoritzar l'ús de bales de goma, però que l'ordre concreta de disparar-les corresponia al subinspector de l'operatiu.
El subinspector, en canvi, ha sostingut que els escopeters tenien autonomia per disparar bales de goma sense que ell els ho ordenés.
L'inspector, en qualsevol cas, ha justificat l'autorització de disparar bales de goma perquè va témer per la seguretat dels seus homes quan van quedar "aïllats" enmig dels ciutadans després que una part de l'operatiu marxés amb les urnes decomissades.
En aquell moment, segons l'inspector, es va produir una "agressió brutal" amb llançament de tanques, llambordes i monedes.
Preguntat pel jutge instructor sobre l'actitud dels ciutadans congregats a l'escola Ramon Llull, l'inspector ha volgut remarcar que, al seu parer, "no eren simples manifestants" i ha explicat que "obstaculitzaven el pas dels furgons" i que exercien "violència verbal" contra els agents.
L'escopeter que va ferir Español, sense identificar
Els dos comandaments policials, d'altra banda, sí que han estat d'acord en una cosa: ni l'un ni l'altre no han pogut identificat l'agent que va ferir Roger Español amb una bala de goma i que va perdre la visió d'un ull. Això, malgrat que, segons les acusacions, eren tots dos en una posició que els permetia veure tots els agents desplegats.