Dos magistrats del TC veuen desproporcionada la pena de presó a Jordi Turull
- TEMA:
- Tribunal Constitucional
Jordi Turull va ser condemnat a 12 anys de presó al judici del procés. Però dos magistrats progressistes del Tribunal Constitucional consideren aquesta pena "desproporcionada".
En un vot particular en contra de la majoria del tribunal, que ha rebutjat el recurs d'empara de Turull, els magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer creuen que el recurs de l'exconseller "hauria d'haver estat estimatori per vulneració del dret a la legalitat sancionadora, en relació amb els drets a la llibertat personal, a la llibertat ideològica i de reunió i per haver-se imposat una pena desproporcionada". Segons deixen per escrit tots dos jutges, s'hauria pogut fer "una interpretació oberta del principi de legalitat, en sintonia de la que ja està present en l'àmbit de la cultura jurídica comuna als països de la Unió Europea".
En el seu vot particular, repeteixen diverses vegades aquesta expressió quan parlen del delicte de sedició pel qual han condemnat Turull i 8 líders més del procés: "relativa indeterminació". A diferència de la majoria del Constitucional, aquests dos magistrats sostenen que el delicte de sedició no està ben definit del tot. I, "en aquest context de dèficit estructural del delicte de sedició", en el seu escrit consideren que hi ha "dubtes raonables" en el relat dels fets.
Així, els magistrats descriuen que la sedició s'ha aplicat sobre dos actes, les manifestacions del 20 de setembre i l'1 d'octubre, que creuen que es van desenvolupar "en el context del dret de reunió pacífica (...) i només amb incidents puntuals". També insisteixen que "l'efectiu risc per al sistema democràtic de convivència s'ha predicat de situacions controlables i controlades".
Amb tots aquests "dubtes raonables" i tenint en compte que queden afectats drets fonamentals, els magistrats conclouen: "La gravetat des fets (...) no es qüestiona en cap moment. Però hauria estat necessari tenir en compte els dubtes tècnics que el recurs al tipus penal de sedició suscita en aquest cas". Per això consideren que la pena és desproporcionada i que s'hauria hagut d'acceptar el recurs d'empara de Turull.
Recurs rebutjat
Tot i l'opinió dels dos magistrats, recordem que la majoria del Tribunal Constitucional ha rebutjat aquest recurs d'empara. A diferència dels dos magistrats que firmen el vot particular en contra, els altres set consideren que la pena de 12 anys a Turull no és desproporcionada i diuen que no s'han vulnerat drets fonamentals.
La sentència del Constitucional avala el delicte de sedició, tot i que reconeix que no van encoratjar la violència.
El recurs de Turull és el primer que el Tribunal Constitucional rebutja dels nou líders independentistes empresonats per l'1 d'octubre. Amb aquest pas, Turull també és el primer líder del procés que ja pot portar el seu cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans, a Estrasburg.
El camí a Europa
La resolució del recurs obres la via a a justícia Europea. L'advocat Andreu Van den Eynde, que al judici va representar Oriol Junqueras i Raül Romeva, ja ha apuntat que el vot particular sigui "el preludi d'una revocació de la condemna per part del Tribunal Europeu de Drets Humans".