Les reserves d'aigua estan per sota del 2% (Reuters/Alejandro Obaldia)

Dos milions de ciutadans es preparen per al "dia zero" sense aigua potable a Montevideo

Una sequera històrica ha buidat l'embassament que alimenta la capital de l'Uruguai, que es pot quedar sense aigua potable a les aixetes en menys de deu dies
Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Biosca

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a l'Amèrica Llatina

@joanbiosca
Actualitzat
TEMA:
Sequera
Raúl Montero respira alleugerit. El drama és tan gran que esgarrapar dos dies de marge per evitar la catàstrofe permet cert optimisme. Com a president d'Obres Sanitàries de l'Estat, empresa pública encarregada del subministrament públic d'aigua de l'Uruguai, fa setmanes que veu a venir el "dia zero", quan Montevideo es quedarà literalment sense aigua. I això podria passar la setmana que ve. "És una situació molt dura, la meitat del país ho està passant molt malament", assegura.


Les pluges dels darrers dies han aportat una calma falsa, que enganya. Res evitarà que quasi dos milions d'uruguaians es quedin sense aigua. Un efecte més d'un canvi climàtic que ha deixat sec l'envasament que alimenta d'aigua Montevideo, la capital de l'Uruguai, i la seva àrea metropolitana.

L'Uruguai és un petit país de 3,5 milions d'habitants. Situat a Sud-americà, històricament viu a l'ombra del Brasil i l'Argentina, els seus socis en el Mercosur, el Mercat Comú del Sud. I durant dècades se l'ha conegut com "la Suïssa de Sud-amèrica". Ara, però, passa per un moment molt delicat lluny de la prosperitat, que posa al descobert com l'actual govern del conservador Luis Lacalle Pou, i executius anteriors de centreesquerra, no han sabut anticipar-se a un canvi climàtic, destacava l'expresident del país, José Mujica.

Ara, amb urgència, es busquen alternatives per evitar la falta d'aigua a les aixetes, però "la finestra de temps sense aigua" es veu ja quasi inevitable.

Un client d'un supermercat s'abasteix d'aigua (Reuters)

Crisi mediambiental i de salut

La principal font d'aigua dolça per a Montevideo i els seus voltants és un embassament a uns 85 km al nord de la capital. Però les reserves estan per sota del 2%.

Davant l'escassetat de pluges, des de finals d'abril, l'empresa pública responsable del subministrament d'aigua potable, per encarar la crisi hídrica d'alguna manera i guanyar temps, ha estat barrejant l'aigua dolça de l'embassament que alimenta la capital amb aigua salada del riu de la Plata. Montevideo està situada on el riu de la Plata i l'oceà Atlàntic s'abracen, i tot i ser un riu, l'aigua ja és salada.

Aigua poc recomanable, han alertat els experts i metges, per al consum humà en persones que no poden tolerar nivells alts de sodi.


Un cafè salat

El dia a dia dels veïns de Montevideo, donat aquest panorama, no és fàcil. Ni fer un cafè n'és. Els bars han hagut de començar a utilitzar aigua embotellada per no fer malbé les cafeteres, mentre que els ciutadans no tenen més remei que comprar ampolles d'aigua per beure.

Davant d'això, el govern de l'Uruguai fa un mes que ha alliberat de l'IVA el preu de l'aigua embotellada, mentre que reparteix dos litres per dia d'aigua potable a cinc-centes mil persones de certa vulnerabilitat.

Un dels cartells que informa de l'eliminació d'impostos a l'aigua (Reuters)

Hospitals i equipaments públics omplen els seus dipòsits amb camions cisterna de l'empresa pública d'aigües.

Les autoritats de l'Uruguai donen per fet que l'aigua que sortirà de les aixetes en pocs dies no serà apte per al consum humà. Serà també bruta i marronosa. S'està treballant per desviar el curs d'unes canalitzacions hídriques del nord del país per fer-les arribar a l'àrea metropolitana de la capital del país.

És un cas dramàtic que recorda el que va viure Sud-àfrica a Ciutat del Cap el 2018, recollit en aquest vídeo:


Un dret humà a la Constitució

El 2004 l'Uruguai va incorporar a la seva carta magna un article que estableix que l'aigua és un recurs natural essencial per a la vida. Aquesta reforma constitucional, votada pel 64% dels ciutadans, va convertir el país en el primer del món a declarar l'accés a l'aigua com a dret humà.

Gairebé vint anys després, la zona on habita el 60% de la població del país podria quedar-se sense aigua dolça a finals de juliol.

 

 

ARXIVAT A:
Sequera Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut