Dos mossos ferits lleus el 20S a Sabadell parlen d'una "massa violenta"
- TEMA:
- Judici procés
Uns inspector i un subinspector dels Mossos d'Esquadra han explicat al Suprem com cinc membres del cos van quedar ferits durant l'escorcoll del 20S a Sabadell, al domicili de Joan Ignasi Sánchez, un alt funcionari de la Generalitat.
El primer testimoni, que té el número d'identificació professional 2038, ha relatat que van resultat ferits perquè "la massa" de gent els havia "escomès":
"Al final del que era l'actuació policial, hi va haver un moment en què la massa ens va escometre, va venir cap a nosaltres i vam haver de fer força, i en aquest forcejament, entre les trepitjades de la gent que estava asseguda, que ens trepitjaven els peus, estaven asseguts a sobre nostre, vam perdre l'equilibri i uns quants Mossos vam caure i ens vam fer mal."
"Hi havia de tot, gent asseguda, de peu, gent que ens estava donant puntades de peu, empenyent. Era una situació que volíem controlar, i vam controlar, però que en aquest control vam rebre agressions."
L'inspector ha explicat que, quan els Mossos van arribar al carrer Sant Ferran, hi havia unes 70 persones concentrades, que van arribar a ser 700 en el moment més àlgid, cap a les 12 del migdia. D'aquestes persones, ha precisat, només "un grup de 100 o 100 i escaig" es va comportar amb "agressivitat".
"La gent se'ns va tirar a sobre i hi va haver moments de tensió i agressivitat. Van rebre cops de peu i empentes i van haver de fer marxa enrere. En veure que no era viable, també es van demanar més equips d'ordre públic a Barcelona. Ens van dir que no, perquè tenien molta feina a Barcelona."
El subinspector les ha xifrat en unes 70 i ha parlat de "massa violenta":
"Part dels concentrats tenien una actitud de resistència passiva, i unes 70 persones mostraven agressivitat."
"Feien una resistència passiva, evitant la intervenció policial. I hi havia una massa violenta davant els policies."
Les lesions
En el cas de l'inspector, ha dit que es va fer mal en una mà en caure a terra.
El segon mosso, subinspector i que té la identificació 3719, ha enumerat les lesions: ell mateix i un company, un hiperextensió del dit. Un altre, a la planta del peu, una luxació de genoll i l'inspector, una lesió al coll.
L'advocat Jordi Pina li ha preguntat que expliqués com s'havia fet mal al dit petit de la mà i, després de recordar que ell pertany a una unitat de seguretat ciutadana i no d'ordre públic, el testimoni ha concretat que no va ser per un cop de puny:
"(Pina) Li pregunto concretament com es va fer mal al dit petit.
(Mosso 3719) Les persones van empènyer i, en intentar parar....
(Pina) No és fruit d'un cop de puny o una coça?
(Mosso 3719) En aquest cas, no."
Intent d'agressió al cap d'ordre públic dels Mossos amb un casc
Tots dos han parlat d'una persona que "va intentar agredir el cap d'ordre públic amb un casc" però no ho va aconseguir perquè "anava ben protegit". Aquesta persona va ser identificada posteriorment i la van citar a declarar. Les defenses han plantejat al subinspector si recordava que aquesta persona també havia agredit manifestants amb el casc, però el testimoni ha dit que no, mentre diversos advocats feien que sí amb el cap.
Davant la pregunta de l'extrema dreta de Vox, que és l'acusació popular, de si algú coordinava els concentrats, el subinspector ha considerat que sí:
"Hi havia moviments de la massa que, necessàriament, els havia de coordinar algú."
Mentre va durar l'operatiu policial, que es va allargar més de tres hores, els van anar insultant, com ha comentat l'inspector:
"Aquesta actuació va durar aproximadament unes tres hores i mitja i van haver-hi crits de tota mena. Crits en contra dels cossos i forces de seguretat que ens trobàvem allà; contra els Mossos, la Guàrdia Civil, els efectius d'ordre públic, de tota mena: 'feixistes', 'botiflers?... De tot, menys 'guapos'."
- ARXIVAT A:
- Judici procés