Dos recursos al Tribunal de Luxemburg, l'estratègia de defensa de Puigdemont i Comín
La defensa de Puigdemont i Comín ha presentat al Tribunal de Justícia de Luxemburg dos recursos contra la decisió del Parlament Europeu de no admetre'ls com a eurodiputats
Dos dies abans de la celebració del ple de constitució del Parlament Europeu, dimarts, a Estrasburg, encara no se sap si Puigdemont, Junqueras i Comín podran exercir com a europarlamentaris. El Suprem ha de decidir si consulta el Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. I aquest mateix tribunal haurà de respondre també als dos recursos que la defensa dels exiliats ja ha decidit presentar.
L'estratègia de la defensa del president Carles Puigdemont i de l'exconseller Toni Comín passa, però, per dos recursos que ha presentat al Tribunal de Luxemburg.
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va enviar divendres una carta a Puigdemont i Comín en què els deia que no els pot tractar com a eurodiputats i els barrava així el pas a la constitució de les corts europees, dimarts que ve.
L'advocat Gonzalo Boye assegura que la carta de Tajani els ha fet "un favor":
"Ens sembla fenomenal. El senyor Tajani sempre ens ha ajudat. Ens calia una resolució explícita i ens l'ha donada."
Ara, les defenses tenen dues vies d'actuació. Per una banda, poden presentar un recurs d'anul·lació a l'escrit de Tajani per considerar que vulnera els seus drets i, per altra banda, també poden presentar un recurs per omissió, perquè entenen que el Parlament Europeu no ha aplicat bé el dret comunitari. Totes dues iniciatives s'han de presentar davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
"Totes les decisions dels organismes de la Unió Europea són recurribles per via d'anul·lació davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que és el que farem."
Miguel Troncoso, advocat de Gómez-Acebo & Pombo a Brussel·les expert en dret comunitari europeu, explica per on passaria l'estratègia:
"S'ha de veure si aquesta decisió de Tajani és una decisió formal que priva de drets Puigdemont i es pot considerar com a tal. Si és així, podria recórrer aquesta decisió lesiva dels seus drets en anul·lació."
I si és així, Troncoso creu que el Tribunal de Luxemburg hauria d'obligar el Parlament Europeu a canviar la decisió de no acceptar-los com a diputats:
"El recurs de provisió el que fa és obligar. És a dir que el Tribunal de Justícia de Luxemburg obligui el Parlament a actuar com no ho ha fet."
Boye ha explicat a TV3 que, de les possibles vies de recurs al Tribunal de Luxemburg, ells han escollit les més contundents.
"Estem reclamant la vulneració de drets per part del Parlament Europeu i, d'altra banda, la falta d'actuació o omissió per part del Parlament."
Junqueras, per la seva banda, està a l'espera de saber si finalment el Tribunal Suprem preguntarà al Tribunal de Luxemburg sobre la seva immunitat parlamentària; de moment, la Fiscalia i l'Advocacia s'hi han manifestat en contra, però el Tribunal Suprem té l'obligació de consultar-ho? Troncoso diu que no
"El tribunal nacional no té l'obligació de plantejar la qüestió, tret que sigui d'un tribunal que decideixi en última instància. El Tribunal Constitucional sí que tindria l'obligació de fer-ho."
En paral·lel a aquesta presentació dels recursos, les defenses poden demanar mesures cautelars, que vol dir que mentre el Tribunal de Luxemburg no decideixi sobre la qüestió de fons, i això pot trigar fins a 16 mesos, Puigdemont, Junqueras i Comín haurien de poder exercir plenament com a eurodiputats.