Una dona rep la vacuna contra la covid a Abuja, a Nigèria (Reuters/Afolabi Sotunde)
Una dona rep la vacuna contra la covid a Abuja, a Nigèria (Reuters/Afolabi Sotunde)

Dosis que arriben a punt de caducar obstaculitzen la vacunació de la covid a l'Àfrica

Els problemes logístics i les reticències de la població fan que en alguns països del continent, com Nigèria i el Senegal, hagin de llançar centenars de milers de dosis

RedaccióActualitzat

Dos països africans han confirmat oficialment que tenen centenars de milers de dosis de la vacuna contra la covid caducades. Les autoritats del Senegal han dit que 400.000 dosis quedaran sense utilitzar abans de finals d'any i a Nigèria en destruiran fins a un milió.

Els països rics donen grans quantitats de vacunes que estan a punt de caducar. A l'Àfrica els arriben dosis amb una vida molt curta i no tenen temps d'administrar-les abans que es facin malbé.

La lenta distribució de fons del Banc Mundial per finançar els plans de vacunació també complica la situació. A més a més, els països pobres s'enfronten a dificultats logístiques, com la falta de neveres i camions refrigerats.


Vacunar-se a Kènia

L'agència Reuters n'explica un exemple: fa uns dies, en una zona rural de Kènia, un grup que havia caminat hores per anar a la clínica de Sekenani van haver de marxar sense vacunar-se.

El motiu: a la clínica se'ls havien acabat les dosis, malgrat que a la capital de la província n'hi havia 14.000 a les neveres, però era a més de 100 quilòmetres i havien d'esperar que els les portessin.


Ritme molt desigual, però en general molt baix

Els nivells de vacunació al continent són molt diversos, amb alguns països amb percentatges força alts, però la majoria són baixos o molt baixos.

Al Marroc, per exemple, ja s'han posat 131 dosis per cada 100 habitants, a Tunísia 91, i a Botswana 61 i a Egipte 42, però la mitjana del continent no arriba a 20.

Hi ha països com Mali, Níger i el Camerun que no arriben a 5 dosis per cada 100 habitants, i Nigèria, amb 211 milions d'habitants, el país més poblat del continent, supera per poc aquesta xifra.


Reticències a vacunar-se

Segons alguns càlculs recents, el 40% de les vacunes que han arribat a Àfrica encara no s'han administrat, en part també per les reticències de la població a vacunar-se.

És el que explica el cap del programa de vacunació del Senegal, Ousseynou Badiane, que espera que el govern introdueixi restriccions als no vacunats:

"Sense restriccions la població no es vacunarà. El problema principal són els dubtes sobre les vacunes. A més, el nombre de casos està baixant i la gent es pregunta per què és important vacunar-se si "la malaltia ara no és aquí"."

Badiane assegura que 200.000 dosis ja han caducat al país els últims 2 mesos, i que 200.000 més caducaran abans de finals d'any. El Senegal té 17 milions d'habitants.

Una dona es vacuna a l'hospital Philippe Senghor de Dakar, al Senegal
Una dona es vacuna a l'hospital Philippe Senghor de Dakar, al Senegal (Reuters/Zohra Bensemra)


Baixos índexs de vacunació

Els baixos índexs de vacunació a l'Àfrica ajuden a prolongar la pandèmia i fan créixer el risc d'aparició de noves variants, com l'òmicron, identificada en un primer moment a Sud-àfrica i que s'està expandint per diversos països.

A Occident s'insisteix molt que és necessari que als països pobres es vacuni un alt percentatge de la població, però ara que hi han començat a arribar les vacunes de manera massiva s'està veient que serà difícil, també perquè la percepció del risc que hi ha és baix.

Per exemple, a l'estiu al Senegal, quan la pandèmia matava fins a 30 persones cada dia, es vacunaven 15.000 persones diàries, però ara que l'onada s'ha acabat, amb prou feines arriben a 1.000.

En aquest país de 17 milions d'habitants s'han registrat fins ara més de 74.000 infeccions de covid i 1.886 morts. De moment s'hi han administrat prop de dos milions de dosis, i hi ha només el 5,9% de la població amb la pauta completa.

A l'altre país que ha admès que li han caducat vacunes, Nigèria, l'última onada va ser a l'agost, i durant la pandèmia s'hi han registrat 217.000 casos de covid i els morts no arriben a 3.000.

 

ARXIVAT A:
Covid-19VacunesCoronavirus Àfrica
Anar al contingut