Draghi sortint en cotxe del Palau del Quirinal, residència del president de la República (EFE/Massimo Percossi)
Draghi sortint en cotxe del palau del Quirinal, residència del president de la República (EFE/Massimo Percossi)

Draghi presenta la dimissió com a primer ministre italià i el president l'hi rebutja

Sergio Mattarella insta el primer ministre a comprovar al Parlament si té una majoria prou forta per governar

RedaccióActualitzat

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha presentat aquest dijous al vespre la dimissió al president de la República. Sergio Mattarella, però, no l'hi ha acceptat i l'ha instat a verificar, al Parlament, si manté una majoria suficient per continuar governant.

La renúncia de Draghi arriba després que el Moviment 5 Estrelles, principal soci de govern, s'hagi abstingut hores abans en una moció de confiança al primer ministre que s'ha fet al Senat. I en el rerefons hi ha les tensions dins del Moviment, en què ministres com Federico D'Incà no estan d'acord amb el lideratge que hi exerceix l'exprimer ministre Giuseppe Conte.

Mario Draghi, durant la reunió del G7 a Baviera, al juny
Mario Draghi, durant la reunió del G7 a Baviera, al juny (Reuters/Lukas Barth)

Moció de confiança al Senat

El desacord en una llei d'ajudes econòmiques per fer front a la pujada dels preus ha obert una bretxa en la coalició governamental aquestes darreres hores. Aquest dijous, al Senat s'ha votat una moció de confiança contra Draghi en la qual els seus socis de coalició s'han abstingut. Per evitar la fotografia de la discrepància, els senadors de la formació d'esquerres han sortit de l'hemicicle i el seu vot s'ha comptabilitzat com a abstenció.

Tot i que Draghi ha superat la moció per 172 vots a favor i 39 en contra, la ferida ja estava oberta. A mitja tarda, el primer ministre ha anunciat en un Consell de Ministres extraordinari que presentaria la dimissió al president de la República perquè, ha dit: "La coalició d'unitat nacional que donava suport a aquest govern ja no existeix."

Draghi presideix des del febrer del 2021 un govern d'unitat nacional format per diverses formacions polítiques, i ell sempre ha defensat que no lideraria un govern sense el suport del Moviment 5 Estrelles.

El president de la República italià, Sergio Mattarella
El president de la República italià, Sergio Mattarella (Europa Press/Alessandro Di Meo)

Les discrepàncies dins del Moviment 5 Estrelles

La crisi, de fet, prové de dins d'aquest moviment de l'esquerra populista, liderat ara per l'exprimer ministre Giuseppe Conte, ja que ministres del mateix partit, com Federico D'Incà, no estaven d'acord amb la decisió d'abstenir-se en la moció de confiança d'aquest migdia. També Luigi Di Maio ha criticat la postura de l'M5E.

L'actual ministre d'Exteriors i un dels fundadors del Moviment 5 Estrelles va deixar el partit el 21 de juny, per discrepàncies amb la direcció de Conte.

L'exprimer ministre italià Giuseppe Conte
L'exprimer ministre italià Giuseppe Conte (Reuters/Remo Casilli)
ARXIVAT A:
Itàlia
Anar al contingut