DroneLab, el laboratori de drons capdavanter de la UPC en un sector estratègic a Europa

En aquest espai multidisciplinari a Castelldefels s'hi podran fer vols de prova i la validació i l'entrenament d'aplicacions basades en drons
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tecnologia

El Drone Research Laboratory (DroneLab), un espai multidisciplinari capdavanter en l'àmbit europeu, es va inaugurar aquest divendres al Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Castelldefels.

En aquest espai es podran realitzar vols de prova, la validació i l'entrenament d'aplicacions basades en drons. Està destinat a la recerca i la docència i també donarà servei al teixit empresarial. El DroneLab s'integra en el Parc Mediterrani de la Tecnologia.

El laboratori té un recinte de vol de drons segregat de l'espai aeri general i lliure dels requeriments de la regulació aèria. Té unes dimensions de 80x40x15 metres i està cobert per una xarxa protectora que garanteix la seguretat.

Està equipat amb tecnologia per a l'experimentació, la recerca i la docència. Permetrà la validació de qualsevol tipus d'aplicació o desenvolupament de tecnologia relacionada amb drons, l'operació automàtica i l'explotació de les comunicacions 4G, 5G i internet de les coses (Internet of Things, IoT).

Aquestes tres tecnologies de les comunicacions són clau per al creixement de la indústria dels drons i representen l'alternativa més viable per superar les mancances actuals d'aquests aparells en l'àmbit de les comunicacions.

El laboratori té un recinte de vol cobert per una xarxa protectora que garanteix la seguretat (UPC)

Ara per ara, els drons operen connectats a un control de terra a través de comunicacions de rang molt limitat, cosa que condiciona les seves capacitats. Amb el desplegament de la tecnologia 5G i la IoT es proporcionarà una transferència de dades fiable i d'alta velocitat als drons.

La Comissió Europea ha elaborat l'estratègia U-space, amb què preveu que en els propers 20 anys el sector dels drons al continent generi més de 150.000 llocs de treball directes i tingui un impacte econòmic de 10.000 milions d'euros anuals, derivats en gran part de la prestació de serveis.

Entre moltes altres aplicacions, els drons es podran utilitzar per a inspeccions d'infraestructures, agricultura de precisió, logística de l'última milla o mobilitat urbana.


Recerca i docència

Entre els projectes de recerca que es duen a terme a la UPC hi ha la integració dels drons en l'espai aeri de forma segura, el control d'aforaments en activitats a l'aire lliure o la detecció de fonts radioactives.

El DroneLab serà també un espai referent per a la docència de diverses assignatures del grau en Enginyeria de Sistemes Aeroespacials, del màster en Aplicacions i Tecnologies per a Sistemes Aeris No Tripulats i del màster en Ciència i Tecnologia Aeroespacials, titulacions que s'imparteixen a l'EETAC (Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels) de la UPC.

En l'acte d'inauguració, el rector de la UPC, Daniel Crespo, va destacar que "les universitats han d'intentar ser motor econòmic" i va afegir que "el DroneLab és un  exemple d'aliança entre els poders locals i la universitat per generar una instal·lació de recerca i de docència, al servei de les empreses i oberta a la ciutat".

Per la seva banda, Enric Pastor, investigador del grup de recerca Intelligent Communications and Avionics for Rubust Unmanned Aerial Systems (ICARUS) de la UPC, va afirmar que, a través del DroneLab, "volem transferir coneixements i  promoure la ciència i la tecnologia als més joves".

 

ARXIVAT A:
Universitat Tecnologia Recerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut