Dubtes a l'Equador per esclarir qui ha matat el candidat Fernando Villavicencio
Les denúncies de corrupció i narcotràfic de l'aspirant tirotejat li van generar tants enemics que és difícil d'endevinar qui l'ha mort
A l'Equador, un jutge ha declarat presó preventiva per als sis sospitosos d'assassinar a trets el candidat a la presidència Fernando Villavicencio, quan només quedaven deu dies per a les eleccions.
Tant l'autor del crim, que va ser abatut, com els detinguts suposadament relacionats amb l'atemptat són ciutadans colombians.
Però malgrat els arrestos, els dubtes sobre qui hi ha al darrere d'aquesta mort s'estenen al país.
Pròxim al president de l'Equador, Guillermo Lasso, Villavicencio s'havia convertit en una veu de denúncia de la corrupció i el narcotràfic.
Massa enemics, i massa poderosos, per mirar d'endevinar amb exactitud qui l'ha volgut enterrar.
Reivindicació i desmentiment en qüestió d'hores
La confusió s'ha apoderat dels equatorians a escassos dies de votar. El responsable n'és un vídeo viral en què apareixen uns encaputxats que diuen que són de la banda Los Lobos, una de les més violentes del país.
Al vídeo asseguren que són els autors de l'assassinat, amb una posada en escena impactant, tots vestits de negre i brandant fusells.
Poc després de publicar-se, però, i a cara descoberta, suposats integrants d'aquesta mateixa banda n'han desmentit l'autoria. En aquest cas, vestits de blanc, un color que simbolitza la pau.
La família qüestiona l'acció del govern
Encara paint-ne la mort, la família de Villavicencio ha responsabilitzat el govern de no haver-lo protegit, després que el candidat hagués denunciat repetidament que era víctima d'amenaces.
La seva dona i la seva germana han qüestionat públicament el protocol de seguretat de l'acte en què el van tirotejar.
Asseguren que "l'han assassinat perquè va ser l'únic que es va enfrontar a les màfies polítiques i als narcotraficants".
"Cap candidat té garanties de seguretat"
Un altre aspirant a la presidència, l'ecologista i indígena Yaku Pérez, ha expressat la por que comparteixen tots els pretendents al govern, dient que "cap candidat té garanties de seguretat".
A més, ha fet extensiva la sensació d'amenaça a tota la societat, al·ludint a "3.500 persones vilment assassinades".
D'altra banda, el president del govern, Guillermo Lasso, ha declarat l'estat d'excepció a tot el país i ha parlat obertament de crim contra la democràcia: "Això és un delicte polític que té caràcter de terrorisme, i no dubtem que aquest assassinat és un intent de sabotejar el procés electoral."
Això no obstant, la data dels comicis es manté inalterable. Tampoc es mou, de moment, el debat obligatori de candidats previst per a diumenge.
El moviment "Construye", del qual formava part Villavicencio, ja ha demanat que es difereixi en una roda de premsa.
Un país en plena crisi de seguretat i de violència
La mort a trets de Fernando Villavicencio és un episodi més de l'espiral de violència creixent que viu l'Equador els últims anys, amb la taxa d'assassinats més alta des que se'n tenen registres.
La falta de futur porta molts joves a les bandes, i la situació geogràfica del país, entre Colòmbia i el Perú, el converteix en zona de moviment de drogues i narcotràfic.
Davant d'aquest panorama, i assetjat per acusacions de corrupció i per l'amenaça d'una moció de censura, el president Lasso va decidir fa tres mesos utilitzar un mecanisme constitucional inèdit per dissoldre el parlament i convocar eleccions.