Ciutadans de Londres amb mascareta als jardins del Palau de Kensington (REUTERS/Simon Dawson)

Dubtes amb la immunitat: L'OMS demana que no s'implanti el "passaport" de Covid-19

L'organisme assegura que no hi ha garanties que qui tingui anticossos del virus no pugui tornar-se a infectar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, ha demanat aquest dissabte als governs de tot el món que no implantin els anomenats "passaports d'immunitat" de Covid-19.

En un comunicat, els responsables de l'organisme han assegurat que no hi ha cap garantia que les persones que hagin tingut la malaltia tinguin prou anticossos per estalviar-los una segona infecció:

"A 24 d'abril cap estudi ha avaluat si la presència d'anticossos del SARS-CoV-2 confereix immunitat a infeccions posteriors."

"Les persones que suposen que són immunes a una segona infecció perquè han rebut un resultat positiu del test de serologia, poden ignorar les mesures sanitàries, de manera que l'ús d'aquests certificats podria augmentar el risc de transmissió."

 

Hi ha falsos positius i falsos negatius

En el comunicat l'OMS també assegura que totes les proves disponibles necessiten «una validació addicional» per determinar si són correctes:

"Les proves immunodiagnòstiques incorrectes poden categoritzar falsament les persones de dues maneres: el primer és que poden etiquetar falsament les persones que han estat infectades com a negatives, i el segon és que les persones que no han estat infectades han estat falsament etiquetades com a positives. Els dos errors tenen conseqüències greus i afectaran els esforços de control."

Gent amb mascaretes davant la catedral de Notre-Dame de París durant la pandèmia del coronavirus, aquest abril (ACN)

També positius per altres coronavirus

L'organització afegeix que hi ha tests del virus de Covid-19 que també poden donar positiu per altres coronavirus, sobretot els quatre que produeixen la grip.

Tot això els fa reclamar que no s'implanti cap mena de "certificat d'immunitat", que és el mecanisme que alguns governs, com és el cas del de la Generalitat, estaven estudiant per poder desconfinar més de pressa.

La idea seria que les persones amb aquest document podrien tornar a fer vida normal sense que això comporti que siguin vehicles del virus i, per tant, del contagi.


"Algun nivell de protecció" per a la majoria

Unes hores després de fer públic el comunicat, els responsables de l'OMS han precisat a Twitter que esperen que "la majoria de les persones infectades desenvolupin algun nivell de protecció".

La precisió era per respondre a la "certa preocupació" que ha causat el comunicat:

"El que encara no sabem és el nivell de protecció o el temps que durarà. Estem treballant amb científics de tot el món per entendre millor la resposta del cos a la infecció. Fins al moment, cap estudi no ha respost aquests qüestions tan importants."


 

OK als tests aleatoris

L'OMS, però, sí que està d'acord a fer servir els tests de manera aleatòria i en grups de risc concrets, com sanitaris, per poder estudiar el grau de disseminació del virus en la població:

"L'OMS dona suport a aquests estudis, perquè són crítics per comprendre l'abast i els factors de risc associats a la infecció. Aquests estudis proporcionaran dades sobre el percentatge de persones amb anticossos Covid-19 detectables, però la majoria no estan dissenyats per determinar si aquestes persones són immunes a segones infeccions."

Hi ha països que ja tenen molt avançada la implantació d'aquest "passaport d'immunitat": és el cas de Xile, que la setmana passada va anunciar que començaria a repartir-los.

A altres països com l'Argentina, Portugal i Alemanya també s'estan fent tests serològics massius. La gent se'ls fa amb l'esperança de poder reincorporar-se a la vida normal abans que el gruix dels ciutadans.

També per poder visitar familiars d'edat avançada que fa setmanes que no poden veure ni abraçar.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut