Dubtes davant la proposta de "passaports" de vacunació Covid per reactivar el turisme
Diversos països han proposat certificats sanitaris per controlar la població vacunada a l'hora viatjar i accedir a esdeveniments culturals a l'espera que l'OMS els reconegui
La iniciativa de països com Israel, Suècia o Dinamarca d'implementar uns "passaports" de vacunació del coronavirus ha reobert la polèmica sobre l'ús de documents sanitaris. L'objectiu d'aquest certificats és el desbloqueig d'alguns sectors econòmics, aturats per la pandèmia. De fet, en els darrers mesos, governs i empreses de tot el món han provat diferents tipus dels anomenats "passaports verds".
Els defensors d'aquestes iniciatives consideren que seria la manera de reactivar el turisme i altres serveis, mentre que els crítics adverteixen dels riscos sobre la privacitat, la salut i la discriminació dels ciutadans.
Israel s'avança
Israel ha aprovat utilitzar els anomenats "passaports verds" amb Grècia i Xipre, que certifiquen haver estat vacunat contra el coronavirus i permeten viatjar entre aquests països sense haver de fer quarantena ni demostrar haver sortit negatiu en un test de Covid.
A Israel, on aquest cap de setmana ha començat la desescalada del seu tercer confinament, el certificat es podrà emetre online pel Ministeri de Salut. L'objectiu és incentivar el turisme, però també es planteja fer-lo servir per poder accedir a alguns tipus de locals, com restaurants, i a actes culturals.
La mesura arriba gairebé dos mesos després que el país tanqués pràcticament tot el trànsit aeri internacional com a mesura anti-Covid. Fins ara ni Xipre ni Grècia han explicat detalls de com ho implementaran.
La cautela de l'OMS
En principi, l'Organització Mundial de la Salut s'ha mostrat contrària a imposar aquest tipus de passaports com a condició per permetre l'entrada de viatgers internacionals. Admet, però, que serà necessari introduir algun tipus de certificat de vacunació, especialment quan comenci de nou el turisme amb escales internacionals.
Déivid Nabarro, enviat especial de l'OMS per a la Covid, ha dit a la cadena Sky News que aquest certificat hauria de facilitar la mobilitat:
"Estic absolutament convençut que en els pròxims mesos tindrem molt moviment i per les condicions, perquè la gent es pugui moure fàcilment d'un lloc a l'altre, no tinc cap dubte que algun tipus de certificat de vacunació serà important".
Però l'OMS actua amb precaució i encara no aconsella utilitzar aquest certificat. El director d'Emergències Sanitàries de les Nacions Unides, Michael Ryan, considera que primer s'hauria de poder afirmar que la vacunació atura la transmissió del virus. En tot cas, Ryan tem que en aquest moment la instauració d'un "passaport verd" podria limitar encara més els viatges.
Molts països ja han manifestat el seu interès a emetre "passaports" de vacunació, com són Espanya, Bèlgica, Islàndia, Estònia, Polònia, Dinamarca i Suècia.
Estònia i l'Organització Mundial de la Salut van iniciar a l'octubre un programa pilot per obtenir un certificat de vacuna digital, tot i que la comissió de l'organització que estudia la mesura considera que encara existeixen massa "incògnites fonamentals" sobre l'eficàcia de les vacunes, que, a més, només estan disponibles "en quantitats limitades".
Més enllà d'Europa, la Xina ha establert un sistema de codis de salut que, creuant dades mèdiques i de mobilitat, distingeix la probabilitat que la persona estigui infectada i les classifica amb els colors vermell, groc o verd.
Xile va anunciar que expediria certificats a les persones que es recuperessin del virus, mentre que a l'Índia el Ministeri de Salut assegura que les persones vacunades rebran un certificat electrònic basat en un codi QR.
L'exemple de Suècia i Dinamarca
Països nòrdics, com Suècia i Dinamarca, planifiquen també utilitzar certificats digitals de vacunació de la Covid per poder viatjar a l'estranger i per poder entrar a determinats esdeveniments esportius i culturals.
El ministre suec de Desenvolupament Digital, Anders Ygeman, creu que serà útil:
"Amb el certificat de vacuna digital serà fàcil i ràpid demostrar que s'ha completat la vacunació".
El govern suec espera tenir enllestida la infraestructura per emetre els certificats digitals de vacunació Covid aquest mes de juny i sempre que s'hagi acordat una norma internacional.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus Vacunes