Una classe de batxillerat a l'institut Sunsi Mora de Canet de Mar
Una classe de batxillerat a l'institut Sunsi Mora de Canet de Mar (3Cat)

Dubtes i incertesa per la nova selectivitat: "Estem a les fosques, no sabem com seran les proves"

Alumnes i professorat lamenten que amb el curs ja iniciat encara no tinguin els models d'examen per preparar les proves d'accés a la universitat

RedaccióActualitzat

Els canvis que hi haurà aquest curs a les proves d'accés a la universitat generen dubtes i incertesa en alumnes i professorat. Amb les classes ja iniciades, denuncien que encara no tenen els models d'examen i temen tenir poc temps per preparar-se

Per fer sentir aquest malestar, el Sindicat d'Estudiants ha convocat aquest divendres una vaga per als alumnes de batxillerat, secundària i FP. Una protesta amb què volen exigir més informació sobre la nova selectivitat.

Les PAU del 2025 tindran un únic model d'examen per a cada matèria i no es podrà escollir entre dues opcions com fins ara. A més, entre un 20 i un 25 % de les preguntes seran competencials i no memorístiques, i caldrà respondre-les obligatòriament.

Aquestes setmanes, el Departament d'Universitats s'està reunint, per matèries, amb els docents de segon de batxillerat per donar més detalls d'uns exàmens que seran força diferents dels del juny, pel que han pogut veure.
 

Poc temps per preparar els alumnes

A batxillerat ja fa tres cursos que es treballa de manera competencial perquè els alumnes aprenguin a saber aplicar la teoria i no només memoritzar-la. No obstant això, les PAU tenien encara molt pes memorístic i això frenava molts instituts a l'hora de canviar la manera de treballar.

Ara ho hauran de fer amb un calendari molt ajustat i amb un temari que consideren massa extens per poder-hi aprofundir i treballar les habilitats que ara es prioritzaran, com el pensament crític.

El director de l'Institut Sunsi Móra de Canet de Mar, Jordi Canalda, agraeix que Universitats convoqui reunions aquest octubre, però creu que no serà suficient per preparar l'alumnat.

"Anem a les palpentes, a les fosques, no sabem ben bé en moltes matèries com es plantejarà la prova. Sempre hi ha preocupació, enguany n'hi ha una mica més."

Canalda explica que, normalment, el primer dia de classe de segon de batxillerat cada matèria donava a l'alumnat una mostra d'examen de selectivitat del curs anterior, però lamenta que aquest any no es podrà fer fins al 15 d'octubre, quan esperen tenir els models.

"Els alumnes estan patint perquè es volen preparar molt bé", comenta Jordi Giné, professor de català i tutor de segon de batxillerat a l'Institut Sunsi Móra de Canet de Mar. 

"Hem començat a practicar la part competencial, però a base d'exàmens antics. Segon de batxillerat és un curs que genera angoixa sempre, i aquestes coses fan que ho sigui més."


El cas de l'examen d'història

Una classe de batxillerat a l'Institut Matadepera (3Cat)

A l'Institut Matadepera, en Miquel Molina, professor d'història, ja ha pogut veure un model tipus d'examen, però encara no s'ha publicat per poder-lo treballar amb els alumnes.

Explica que la prova s'ha dividit en quatre parts. Les tres primeres són de comprensió i molt competencials. Per exemple, se situarà l'alumne en un moment històric, com pot ser la Setmana Tràgica, i haurà de descriure com hauria d'actuar si fos un obrer o una autoritat política.

"Suposarà un aprofundiment major en el coneixement de la matèria. Crec que ho trobaran més difícil que anys anteriors."

Al professor Molina també li ha xocat que l'última part de l'examen siguin 10 preguntes de tipus test, més memorístiques, que aportaran 2 punts i mig. A més, cada error descomptarà 0,25 punts.

A banda de les preguntes d'examen, el professorat també demana conèixer els criteris de correcció per saber com s'avaluaran i què es prioritzarà a l'hora de corregir.


"L'examen de les nostres vides"

L'alumnat de segon de batxillerat viu amb un neguit afegit aquest inici de curs. La Clàudia Martínez, de l'Institut Sunsi Móra, reconeix que no saben a què s'enfrontaran a les proves del juny de l'any que ve.

"Estic més preocupada perquè a l'hora de fer l'examen no tinc referents i no ho sabrem fins d'aquí un temps. És una incertesa i tenim por que el que hem fet no serveixi per res."

En Max Pons, també de segon de batxillerat al Sunsi Móra, troba injust que des de l'inici de curs no tinguin clar com seran els nous exàmens de la selectivitat.

"Ho hauríem de saber des de primer de batxillerat per aprofitar aquests dos anys. És l'examen de les nostres vides i m'agradaria poder-ho preparar ja i no puc perquè no sé com seran les preguntes."

Alumnes i professorat de batxillerat temen no tenir prou temps per preparar les PAU
Alumnes i professorat de batxillerat temen no tenir prou temps per preparar les PAU (3Cat)

Les PAU 2025 es faran els dies 11, 12 i 13 de juny. A Catalunya es faran més tard que a la resta d'autonomies, que tenen els exàmens fixats per a la primera setmana de juny, tal com va proposar la conferència de rectors d'universitats espanyoles.

A banda dels canvis ja apuntats, en les proves caldrà ser molt curós amb el que s'escriu, ja que les faltes d'ortografia, errors en la presentació i en la coherència del discurs poden fer baixar la nota fins a dos punts.
 

 

ARXIVAT A:
Educació UniversitatSelectivitat
Anar al contingut