Dubtes legals sobre la maniobra d'Elon Musk per sumar vots per a Trump: sortejar un milió al dia

Diversos experts apunten que els incentius econòmics del propietari de Tesla i StarLink per promocionar el vot republicà podria ser il·legal

Redacció Actualitzat

El multimilionari sud-africà Elon Musk ha començat a sortejar un milió d'euros cada dia entre els electors republicans que s'hagin registrat per votar en un estat clau i signin una petició de suport a la constitució.

Musk, propietari de la xarxa social X i CEO de Tesla, és una de les cares més conegudes de la campanya de suport a Donald Trump a les eleccions presidencials del pròxim cinc de novembre.

A més de participar en actes de campanya, Musk ha impulsat America PAC, un comitè d'acció política des del qual ja ha invertit 75 milions de dòlars en suport al candidat republicà.

Un milió de dòlars al dia

El darrer moviment del magnat de la tecnologia és el de regalar un milió de dòlars entre tots els electors que signin una petició d'America PAC orientada a "donar suport a la constitució dels Estats Units, especialment el dret a la llibertat d'expressió i de dur armes".

El punt més controvertit d'aquesta proposta és que, per entrar al sorteig, a més de signar la petició, s'ha d'estar registrat per votar en algun dels estats clau: Pensilvània, Georgia, Nevada, Arizona, Michigan, Wisconsin i Carolina del Nord.

Elon Musk ja ha repartit, de moment, dos milions de dòlars.

 

És il·legal oferir diners per registrar-se com a votant

Als Estats Units, és necessari estar registrat prèviament per poder votar a les eleccions presidencials. Per això, els candidats insisteixen en la necessitat que els seus simpatitzants es registrin per fer-ho abans de la data dels comicis.

Ara bé, la llei federal nord-americana prohibeix que algú "pagui, ofereixi pagar o accepti pagaments, ja sigui per registrar-se per votar com per votar".

Per això, segons diversos experts, Musk podria estar cometent una il·legalitat amb el seu sorteig entre electors registrats.

El governador demòcrata de Pensilvània, Josh Shapiro --anteriorment fiscal general del seu estat-- ha considerat "molt preocupant" l'oferta en una entrevista a l'NBC.

Citat per la CNN, el fundador del Centre per a la Innovació i la Investigació Electoral i exfuncionari de Justícia David Becker assegura que aquest "no és un cas particularment difícil: l'estatut es va dissenyar exactament per això".

Segons Becker, la intenció de Musk d'afectar el resultat de les eleccions presidencials és clar.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut