A més dels activistes, diumenge es van detenir dues periodistes (Twitter Futuro Vegetal)

El Prado reobre la sala de "Las majas" de Goya després de l'acció d'activistes ecologistes

Els joves s'han enganxat als marcs dels quadres de "La maja nua" i de "La maja vestida" i han escrit el missatge "+1,5 graus" a la paret entre totes dues obres
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Nova acció per denunciar l'escalfament global en un museu. Dos joves s'han enganxat aquest dissabte al matí al marc de dos quadres de Goya al Prado de Madrid.

Els dos activistes han escrit el missatge "+1,5 º" a la paret per denunciar l'augment de temperatura mundial que "provocarà un clima inestable i greus conseqüències a tot el planeta".

Després s'han enganxat als quadres cèlebres de "La maja", tant la nua com la vestida. L'organització Futuro Vegetal ha informat que els dos activistes han estat detinguts, a l'espera de passar a disposició judicial. Els han separat dels marcs fent servir un dissolvent.

En el vídeo difós per l'entitat es pot veure com s'han enganxat al marc i no a la pintura:

"M'he enganxat aquí perquè, la setmana passada, l'ONU feia oficial que ja és impossible contenir l'escalfament del planeta en 1,5 graus, cosa que sobrepassa els límits marcats en l'Acord de París", ha afirmat un dels activistes.

L'altre ha demanat que s'acabin les subvencions a la ramaderia i es destinin els fons a alternatives basades en plantes.

Els dos quadres del pintor aragonès estan exposats un al costat de l'altre al Museu del Prado de Madrid. L'acció no ha posat en perill la pintura, però sí que ha causat petits desperfectes als marcs.


El museu reobre la sala a la tarda

A les cinc de la tarda, el museu ha reobert la sala, un cop alliberats els activistes i després de netejar la pintura de la paret, segons han anunciat en una piulada a Twitter:


Segons la primera inspecció que han fet a les obres, els llenços no han patit cap dany, però sí els marcs, sobretot el de "La maja nua".

Els dos marcs estan datats entre els anys 1902 i 1912 i "tenen un valor històric significatiu, ja que s'han integrat a la imatge de les pintures", segons Carlos G. Navarro, tècnic en conservació de pintura del segle XIX del Prado.

Des del museu han condemnat l'acció:

 

Accions de protesta abans de la COP27

Aquesta protesta se suma a altres de similars d'aquestes últimes setmanes. Tot va començar fa unes setmanes quan dos ecologistes de Just Stop Oil van llançar sopa de tomàquet a "Els gira-sols" de Van Gogh, exposat a la National Gallery de Londres. Després n'hi ha hagut més, l'última aquest divendres mateix al quadre "El sembrador", també de Van Gogh, a Roma.

L'acció al Prado té lloc poc abans que aquest diumenge comenci a Egipte la COP27, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic 2022. La reunió tindrà lloc a Sharm al-Sheikh fins al 18 de novembre.

 

ARXIVAT A:
Museus Crisi climàtica Art
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut