Dues comarques de la Franja i el Cinca Mitjà tornen a la fase 2 per brots de Covid
Dues comarques de la Franja de Ponent i el Cinca Mitjà tornen al confinament per diversos brots locals
Tornen les restriccions i les franges horàries. El Baix Cinca i la Llitera -a la Franja de Ponent- i el Cinca Mitjà tornen a la fase 2 de la desescalada. La Conselleria de Sanitat del govern d'Aragó ha pres aquesta decisió després de diversos brots detectats els últims dies.
El retorn a la fase 2 d'aquestes tres comarques d'Osca suposa reduir els aforaments a l'interior dels bars i restaurants i també a les piscines.
🏥🗒 Publicada en @BOAdeldia la Orden del Departamento de Sanidad por la que se adoptan medidas especiales en materia de #SaludPública para la contención del brote epidémico de la pandemia #COVID19 en las Comarcas de la Litera, Cinca Medio y Bajo Cinca
Gobierno de Aragón (@GobAragon) June 22, 2020
👉 https://t.co/qaUL9CNxax pic.twitter.com/WeWqc7Omjy
La consellera aragonesa de Sanitat, Sira Repollés, ha recomanat als veïns de les tres comarques que limitin els desplaçaments a l'exterior i que s'eviti visitar la zona:
"No estem en situació de limitar la mobilitat. Si les condicions epidemiològiques exigissin que haguéssim de prendre mesures més dràstiques, ens dirigiríem a l'Estat, que prendria mesures més oportunes"
La comarca del Cinca Mitjà és una de les que té més densitat de població d'Aragó, amb 40 habitants per quilòmetre quadrat.
Els casos positius afecten els municipis de Binèfar, Fraga, Montsó i Saidí.
Empresa de Saidí
Dissabte, Salut Pública va decretar la suspensió temporal de l'activitat d'una empresa de fruita de Saidí, on es va registrar un brot de 8 casos. S'han fet proves als 178 treballadors i podria pujar el balanç.
Els ajuntaments de la zona han facilitat espais i allotjaments en pisos i pavellons per als temporers que necessitin aïllament.
Festes
El brot de Montsó tindria relació amb una festa familiar i el de Binéfar partiria d'una festa d'aniversari amb adolescents.
La conselleria ha destacat que la situació "no és per ara preocupant" pel que fa a la capacitat del sistema sanitari, però que cal controlar la transmissió del coronavirus.
Els responsables de salut han explicat que "juguen al nostre favor" que els contagis són entre població "fonamentalment jove" i que són "casos lleus", la majoria poc simptomàtics o asimptomàtics.
Preocupació a Lleida
Aquest rebrot, que afecta dos municipis de la Franja, posa en alerta Lleida i les poblacions que fan frontera amb l'Aragó.
Les autoritats sanitàries estan vigilants, però de moment no s'ha registrat un increment significatiu de casos atesos a l'hospital Arnau de Vilanova, que és el de referència en aquesta zona de la Franja, juntament amb el de Barbastre.
Als municipis fronterers tampoc hi han detectat nous positius, però sí que reclamen més controls de mobilitat per evitar que els contagis s'escampin.
Simón admet "risc" que el brot passi a Lleida
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que, de moment, "no hi ha informació clara" que el brot de la Franja hagi passat a Lleida:
"Fins ara no tenim informació clara que ens digui que hi ha hagut trasllat del brot a Lleida o que de Lleida hagi arribat a l'Aragó. No tenim certeses sobre aquesta informació, les dades que es vagin recollint ens ajudaran a resoldre aquesta incògnita"
Simón, però, ha assenyalat que el brot és en una zona limítrofa amb Lleida, de manera que "hi ha risc" que hi passi perquè "hi ha molts contactes i intercanvis":
"Sabem, de fet, que alguns dels brots que hi ha hagut en les últimes setmanes a Lleida són a la frontera però no tenim certeses que s'hagin traslladat d'un lloc a l'altre"
El ministeri de Sanitat està treballant amb les conselleries de tots dos governs autonòmics per fer front al brot i prevenir contagis.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Desescalada