Dues dimissions a la comissió que ha de revisar què és violació i encara no s'ha reunit
- TEMA:
- La Manada
Una de les cinc dones que s'han afegit a la comissió de 20 homes que estudiarà la possible reforma dels delictes sexuals al Codi Penal ha decidit plegar abans de començar.
Mirentxu Corcoy, catedràtica i directora del Departament de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, ha renunciat poc després de constatar que no és una incorporació permanent a aquesta comissió, sinó que es tracta d'una participació puntual per a aquest encàrrec. Rafael Catalá va formular-ho a aquest òrgan consultiu del Ministeri de Justícia després de la polèmica per la sentència de La Manada.
"No em sembla acceptable", ha assegurat Corcoy. Finalment, doncs, seran quatre les expertes que també hauran de valorar si la tipificació d'abús sexual i agressió sexual de l'any 1995 encara és vigent o s'ha de revisar.
Es tracta de dues catedràtiques -Avelina Alonso de Escamilla i Carmen Lamarca Pérez-, de la lletrada de les Corts Generals Blanca Hernández Oliver, i de la presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victoria Ortega.
Corcoy figura entre el grup de 25 catedràtiques de Dret Penal que han fet un manifest de denúncia pel "caràcter excepcional" de la presència de dones a la comissió. Asseguren que no s'ha entès "res", en una decisió per "maquillar una operació legislativa políticament correcta".
Cinc d'aquestes catedràtiques penalistes han enviat una carta als membres de la comissió en què els demanen "una renúncia immediata" perquè es pugui formar un grup amb el mateix nombre d'homes que de dones.
La primera reunió d'aquesta comissió es farà aquest dijous.
Dimiteix un vocal home
Aquest dimarts també va anunciar que dimitia com a vocal de la comissió un dels 20 homes que en formen part. Es tracta del catedràtic de Dret Penal Francisco Muñoz Conde, que plega perquè la situació, diu, li recorda el nazisme.
En una carta a la qual ha tingut accés "El Periódico", el catedràtic diu que la convocatòria de la comissió arran de la reacció social per la sentència de La Manada li fa venir al cap el "sa sentiment del poble" introduït al Codi Penal alemany durant els anys del nazisme. Es tractava d'un mecanisme que permetia condemnar si es vulnerava aquest sentiment.
Muñoz Conde considera que no s'han de modificar del Codi Penal els conceptes de violència o intimidació, requisits per condemnar per violació, per poder diferenciar aquest d'altres delictes. En cas contrari, diu, es tractaria de "demagògia punitiva".
Demanen una comissió paritària
La polèmica per aquesta comissió que va sorgir divendres quan es va saber que només en formaven part homes continua. Aquest dimecres ha estat ben present al Congrés. La portaveu del PSOE, Margarita Robles, també ha fet una crida des dels passadissos a modificar la composició de la comissió.
"Aquesta comissió, que ve de molt antic, s'ha de posar al dia. La constitució que té és més del segle passat que d'aquest segle i és absolutament imprescindible que sigui una comissió paritària."
Jutge de carrera, Robles, que va ser la primera dona a presidir una sala penal, ha lamentat el paper de les dones en la justícia.
"Les dones juristes estem molt cansades que sempre es doni preferència als homes juristes i no a les dones."
La composició d'aquesta comissió també ha estat present en la sessió de control. La també socialista Adriana Lastra ha etzibat a Catalá que les dones no són "convidades" a les comissions, sinó "protagonistes" i li ha demanat una modificació.
Des d'Units Podem, Irene Montero ha fet una pregunta parlamentària sobre les mesures que pensa desenvolupar el govern espanyol per garantir una perspectiva de gènere en la justícia.
Catalá ha reconegut que cal canviar "normes, regles i cultura" després d'"algunes sentències que posen de manifest que queda molt per fer". Ha assegurat, però, que el seu departament ja està posant en marxa mesures per a una "necessària visió de gènere".